Σήμερα το μεσημέρι

Στάση εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ

08/09/2020 - 10:10

Στάση εργασίας προγραμματίζουν οι Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου σήμερα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι με βασικό αίτημα την οχύρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , το οποίο σύμφωνα με τα συμφραζόμενα βρέθηκε εκτεθειμένο μπροστά στην έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

 Όπως σημειώνεται η μεγάλη αύξηση των φορέων COVID-19 στη Λέσβο έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωθέντων στο νοσοκομείο. Αυτή η αύξηση αναδεικνύει με μεγάλη ένταση τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου. «Μετά τη σωστή έναρξη της λειτουργίας της κλινικής για επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα COVID-19 δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα πρέπει να αποκλείουν όσο το δυνατό την ενδονοσοκομειακή μετάδοση. Για την κάλυψη αυτών ζητάμε από τους νοσηλευτές που ήδη υπερεργάζονταν με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό να εξοντωθούν αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό οπότε μεταφέρουμε νοσηλευτές από τμήματα που δεν είναι στην ‘πρώτη γραμμή’ όπως οι χειρουργικές κλινικές και τα χειρουργεία δημιουργώντας  νέες δυσλειτουργίες. Αλήθεια σε όλους αυτούς τους ασθενείς με τα χρόνια προβλήματα θα τους πούμε να κάνουν ΥΠΟΜΟΝΗ για το 2020 και ίσως το 2021; Και αν έτσι νομίζετε ότι μπαλώθηκαν οι ελλείψεις γελιέστε. Υπάρχει ήδη μετακίνηση και γίνεται προσπάθεια περαιτέρω μετακίνησης υγειονομικού προσωπικού από τα ΚΥ. Αφαιρούμε έτσι τη δυνατότητα που θα είχαν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας να ελέγχουν τον πληθυσμό και να τον κατευθύνουν αναλόγως αφαιρώντας τουλάχιστον αυτό το βάρος από το νοσοκομείο.

Οι ιατροί του νοσοκομείου που ήδη εφημερεύουν πάνω από το πλαφόν τους θα αναγκαστούν σε περαιτέρω υπερεφημέρευση με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών. Η πνευμονολογική κλινική είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να εφημερεύσει όλο το μήνα μετά την απόσπαση ενός ιατρού και τη μετακίνηση ενός άλλου στην κλινική COVID-19 ειδικά το Φθινόπωρο και το Χειμώνα που αυξάνονται τα αναπνευστικά νοσήματα. Άλλωστε η πρόσφατη αεροδιακομιδή, μέσα σε μία μέρα, τριών ασθενών προς διασωλήνωση είναι δείγμα της οριακής λειτουργίας και της έλλειψης εφεδρειών στο νοσοκομείο. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξουν νέα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό οπότε ελπίζουμε να μη ζήσουμε σκηνές όπως αυτές στη ΜΕΘ του Αττικού όπου οι ενδείξεις για καραντίνα γίναν ‘λάστιχο’ για να συνεχιστεί η λειτουργία της.»

Το διεκδικητικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, περιλαμβάνει:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Προκηρύχθηκαν λίγες εκατοντάδες ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που ούτε τις συνταξιοδοτήσεις δεν καλύπτουν όταν υπάρχουν ελλείψεις 6000 ιατρών και 25000 νοσηλευτών).
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων (Ήδη λήγουν συμβάσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας γιγαντώνοντας τις ελλείψεις).
  • Ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (Άραγε πόσοι πρέπει να νοσήσουν και να πεθάνουν για να γίνει;).
  • Πλήρη ανάπτυξη για δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Αντίθετα βιώνουμε την αποψίλωση και απαξίωση της).
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας – όχι κράτος - χρηματοδότης κλινικαρχών (Διπλασιάστηκε η αποζημίωση της ημερήσιας νοσηλείας στις ιδιωτικές ΜΕΘ και τώρα τους μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα για τη διενέργεια των τεστ που οι ίδιοι δεν προέβλεψαν όλως τυχαίως να προμηθευτούν).
  • Μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς (Ελπίζουμε να μην τελειώσουν όπως τα τεστ).
  • Διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά (Πιο επίκαιρο από ποτέ).
  • Άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και άμεση μεταφορά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, τουλάχιστον όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Διενέργεια test σε όσους εργάζονται εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών για να αποφευχθεί ή διασπορά (Περιμέναμε στωικά τα πρώτα κρούσματα τρέχοντας τώρα, έχοντας χώρο καραντίνας για 80!! σε ένα καταυλισμό 15000!!! και μία δωρεά ενός νοσοκομείου εκστρατείας υλικοτεχνικά εξοπλισμένο ακόμη και με 4 κρεβάτια ΜΕΘ, ΧΩΡΙΣ υγειονομικό προσωπικό).

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey