Καλεί τους αρμόδιους να υλοποιήσουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου

08/09/2020 - 14:27 Ενημερώθηκε 08/09/2020 - 22:53

 «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» οι προτάσεις, που έχει υποβάλλει, κατ’ επανάληψη, ο Ιατρικός  Σύλλογος Λέσβου, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά και γενικότερα στον πληθυσμό του νησιού.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει στελεχωθεί η υγειονομική δομή στο Κ.Υ.Τ. της Μόριας κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα προτείνοντας να γίνει η έναρξη λειτουργίας με 26 κρεβάτια και στη συνέχεια να επεκταθεί. «Η στελέχωση και λειτουργία να γίνει με ευθύνη του ΕΟΔΥ και με προτίμηση στους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές» αναφέρεται, ενώ καλεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολίτικης να προχωρήσει άμεσα τις εργασίες για την ολοκλήρωση και του υπόλοιπου τμήματος. Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς του τόπου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να λειτουργήσει άμεσα αυτή η δομή.

Ακόμη τονίζεται ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσει μηχάνημα για μοριακά τεστ στον χώρο του ΚΥΤ ώστε να μην επιβαρύνεται με επιπλέον εργασία το ΤΕΠ του νοσοκομείου και το ΚΥ Μυτιλήνης. Για τον λόγο αυτό είναι άμεση η προτεραιότητα απόκτησης ή μεταφοράς μηχανήματος και η στελέχωση του με το κατάλληλο προσωπικό.

Παράλληλα κρίνεται άμεση η ανάγκη πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο και στα ΚΥ του νησιού για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις. Επιπλέον κρίσιμος παράγοντας και κριτήριο για την ικανότητα ανταπόκρισης του συστήματος είναι ο ενεργός αριθμός κλινών ΜΕΘ και σε αυτόν τον τομέα οι δυο κλίνες της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχος ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, με αποτέλεσμα για την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας, να αναγκάζεται το νοσοκομείο να διακομίζει διασωληνομένους ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Χαρακτηρίζεται δε, επιβεβλημένη η 12ωρη λειτουργία των ιατρειών του κεντρικού χώρου διαλογής των περιστατικών, (triage) η οποία θα πρέπει τώρα να λειτουργεί μόνο για διαλογή των ύποπτων περιστατικών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και κάτω από την εποπτεία του ΕΟΔΥ.  Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, στον χώρο αυτό, θα πρέπει,  να λαμβάνονται και τα τεστ,  αν κρίνεται απαραίτητο ,  και εκεί θα αποφασίζεται αν κάποιος θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο , την δομή Ολλανδών ή σε χώρο καραντίνας. «Ειδικότερα θεωρούμε απαραίτητο να λαμβάνεται τεστ από κάθε ασθενή που παραπέμπεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο ( ιδιαίτερα σε εγκύους ) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο προσωπικό του νοσοκομείου από τα φαινομενικά «αθώα» περιστατικά. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργεί ένα πολύ σημαντικό φίλτρο των περιστατικών και θα ανασχεθεί η μεγάλη επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου. Εντός του χώρου του ΚΥΤ,  σ αυτές τις περιστάσεις θα πρέπει να λειτουργούν μόνο τα επείγοντα από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ όπως και το ιατρείο των ανηλίκων.» σημειώνεται ενώ προτείνεται άμεση απομάκρυνση των ευάλωτων  ομάδων από το ΚΥΤ για να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπων.

Ακόμη προτείνεται να γίνουν σεμινάρια εκπαίδευσης γιατρών  (ανεξαρτήτως ειδικότητας) και νοσηλευτών για τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορονοιου , ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα σε κάθε βαθμίδα.

Το σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού στον προσφυγικό καταυλισμό, σημειώνεται πως θα πρέπει άμεσα να εκπονηθεί με συνεργασία των αρμόδιων γιατρών του νοσοκομείου , του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του ΕΟΔΥ.

«Οι ειδικές αυτές προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις θα διασφαλίσουν τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας ανάμεσα στους πρόσφυγες , θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της δυνατότητας μετάδοσης του ιού στον τοπικό πληθυσμό και στην αποφόρτιση των δημοσίων δόμων υγείας του νησιού ώστε να αντέξουν στην έξαρση της επιδημίας.  Επιπλέον θα είναι μια παρακαταθήκη για τους μήνες που έρχονται, που θα αυξηθούν τα κάθε λογής εμπύρετα και τα περιστατικά γρίπης που θα πρέπει να μας βρουν όλους καλυτέρα οργανωμένους.»

Τέλος τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι στις συσκέψεις για την διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν καλείται -ο καθ΄ υλην αρμόδιος σύμβουλος για την περιφρούρηση της υγείας του λαού – ο Ιατρικός Σύλλογος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey