«Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο» για το κοινωνικό φαρμακείο- Πελατειακές σχέσεις  και πολιτικά οφέλη αποδίδονται στην Αν.  Αντωνέλλη

Το έγγραφο  του υπουργείου Υγείας που επικαλείται ο Φαρμακευτικός σύλλογος. Το έγγραφο  του υπουργείου Υγείας που επικαλείται ο Φαρμακευτικός σύλλογος.

Επανέρχεται δριμύτερος ο Φαρμακευτικός

21/10/2017 - 14:03

 Δριμύτερος και με έγγραφο του υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επανέρχεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου επισημαίνοντας, σύμφωνα με το προαναφερθέν ότι «δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων». Ο ΦΣΛ έθιξε δημόσια το ζήτημα του Κοινωνικού Φαρμακείου της Λέσβου, διερωτώμενος γιατί συνεχίζει να υπάρχει εφόσον οι ανασφάλιστοι καλύπτονται πλέον με φαρμακευτική περίθαλψη, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, αρμόδιου για το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, Αναστασία Αντωνέλλη απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση, μιλώντας καυστικά για τη «μη συνεισφορά» του ΦΣΛ στην κοινωνική δομή. Πλέον ο ΦΣΛ στέκεται ξεκάθαρα απέναντί της, κατηγορώντας τη για «επιδίωξη πελατειακών σχέσεων και αποκόμιση πολιτικού οφέλους».

Αρχικά ο ΦΣΛ επισημαίνει ότι το σύνολο των φαρμακοποιών του νησιού στάθηκαν αρωγοί στη συγκέντρωση φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο καθ' όλο το προηγούμενο προβληματικό χρονικό διάστημα και το βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο στην εκπλήρωση των σκοπών του. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ποτέ δεν εισακούστηκε από τον Δήμο «η πάγια πρότασή μας να το διευθύνει ο Σύλλογός μας, ως καθ' ύλην αρμόδιος, όπως γινόταν σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας όπου τα κοινωνικά φαρμακεία λειτουργούσαν υπό την εποπτεία και την ευθύνη των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με εκ περιτροπής παρουσία φαρμακοποιών»

 

«Και οι δικαιούχοι της πρόνοιας»

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι τα κοινωνικά φαρμακεία, έστω και παράτυπα, είχαν λόγο ύπαρξης και διατήρησης της λειτουργίας τους όταν υφίσταντο οι λόγοι αδυναμίας πρόσβασης των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη: «Από τη στιγμή που όλοι οι ανασφάλιστοι, μηδενός εξαιρουμένου, με νόμο, έχουν το δικαίωμα να προμηθευτούν τα φάρμακα μέσω του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία με τους ίδιους όρους όπως και οι ασφαλισμένοι, και μάλιστα οι δικαιούχοι της Πρόνοιας χωρίς συμμετοχή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος συνέχισης λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.»

Επισημαίνει ακόμα το έγγραφο- εγκύκλιο του υπουργείου ότι «στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων».

Και καταλήγει: «Ο ΦΣΛ θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε όλες τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας που είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι σύμφωνες με την φαρμακευτική νομοθεσία με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας

 Με την ελπίδα, ότι ο σεβασμός όλων μας απέναντι στα θετικά και αποτελεσματικά μέτρα, που ήδη έλαβε η Πολιτεία για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των απόρων, θα υπερισχύσει της επιδίωξης πελατειακών σχέσεων και αποκόμισης πολιτικού οφέλους από - ορισμένους μόνο - εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση, πάντα βέβαια με κύριο γνώμονα τα συμφέροντα του ασθενή και τη νομιμότητα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey