Έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ σήμερα, για τροπολογία που «φορτώνει» τις οικονομικές δαπάνες νοσοκομείων και Κ.Υ., στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών

Φορτώνουν δαπάνες για την υγεία στους ΟΤΑ!

16/02/2016 - 14:17

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα «δύνανται» να καλύπτουν και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή των δομών υγείας της περιοχής τους, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα τους.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα «δύνανται» να καλύπτουν και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου ή των δομών υγείας της περιοχής τους, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα τους.

Αν και ο όρος «δύνανται» περιλαμβάνει μια υποψία… προαίρεσης και όχι υποχρέωσης, για την ΚΕΔΕ τα πράγματα είναι σαφή, ενώ το υπέρογκο κόστος της υγείας, μετακυλίεται στους δήμους που οι περισσότεροι είναι χρεοκοπημένοι, άρα εν τέλει στους δημότες. Κι αυτό το κόστος πλέον… δεν θα είναι οικονομικό, αλλά θα σχετίζεται με την υγεία.

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συγκάλεσε για σήμερα η ΚΕΔΕ, καταγγέλλοντας ότι με τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί «στα κρυφά» -λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας- όπως αναφέρει, να μεταφέρει στους προϋπολογισμούς των δήμων, τις δαπάνες λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.

Για το ρεπορτάζ να σημειωθεί πως η τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας, προβλέπει -σύμφωνα με την ΚΕΔΕ- «να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων για την κάλυψη κάθε είδους δαπανών των δημόσιων δομών Υγείας (Νοσοκομεία, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας, κ.λπ.)».

Η επίμαχη τροπολογία
Σύμφωνα με τη ρύθμιση «Κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ και Νομικών προσώπων αυτών» που προτείνεται στο σχέδιο νόμου, οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, άρα και η περιφέρεια, «δύνανται να επιχορηγούν μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων…».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες - καύσιμα».

Για το διαδικαστικό της υπόθεσης, αναφέρεται ότι «μετά από αίτηση του Διοικητή ή προέδρου των δομών» προς τον ΟΤΑ ή σε νομικό του Πρόσωπο που κοινοποιείται και στην οικεία υγειονομική περιφέρεια και στον υπουργό Υγείας, «ο ΟΤΑ ή το Νομικό Πρόσωπο λαμβάνει αιτιολογημένη απόφαση».

Η επιχορήγηση συντελείται κατόπιν απόφασης του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, «ύστερα από θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, και του Προέδρου του νομικού Προσώπου, ύστερα από εισήγηση των Οικονομικών υπηρεσιών του νομικού Προσώπου».

Η ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ χρεώνει στην κυβέρνηση ανικανότητα να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ και κατηγορεί την Κεντρική Διοίκηση ότι με προχειρότητα και ανευθυνότητα επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στις πλάτες της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Ένωση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης «ουσιαστικά αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών όταν καλούν την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, ενώ γνωρίζουν ότι δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους ακόμη και για να καλύψει τις δικές της ανάγκες».

«Το μόνο που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι να φορτώσουν τις ευθύνες της δικής τους ανικανότητας, στους Δήμους. Δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Δεν θα γίνουμε εμείς νεκροθάφτες της δημόσιας υγείας, για να διατηρήσουν αυτοί τις υπουργικές τους θέσεις. Δεν θα παίξουμε εμείς με την υγεία των πολιτών, για να βρουν άλλοθι οι σημερινοί κυβερνώντες», συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης «είναι επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και με τα νομοθετικά τερατουργήματα που προωθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος και διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση, αποδεικνύουν ότι εκτός από ανίκανοι, διακατέχονται κι από ολοκληρωτικές αντιλήψεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey