Κέντρα Υγείας με γιατρούς-«είλωτες» αποφάσισε η Διοίκηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υγείας

Υπηρεσίες υγείας, χωρίς γιατρούς!

19/06/2015 - 14:41

Προσαρμοζόμενη στον… προϋπολογισμό η Διοίκηση της αρμόδιας 2ης  Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κατεδάφισε το σύστημα  εφημέρευσης των κέντρων υγείας της Λέσβου μαζί με αυτό των άλλων νησιών του Αιγαίου.

Με εντολή περικόπτονται άμεσα τα προγράμματα εφημεριών των κέντρων υγείας. Συγκεκριμένα  σε κάθε κέντρο υγείας της Λέσβου (στην Καλλονή, στην Άντισσα, στον Πολιχνίτο και στο Πλωμάρι) θα εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος θα είναι σε ετοιμότητα. Μόνο στους πιο τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος) προβλέπεται να υπάρχει και δεύτερος γιατρός σε ενεργό εφημερία.

Πώς μπορεί όμως να αντεπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας ένας γιατρός και συγκεκριμένα να εξετάζει επί 16 έως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής. 

«Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στη σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ασθενών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της χθες η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών η οποία και αποκάλυψε την απόφαση της 2ης Υ.Π.Ε. Και σημειώνεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση: «Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την επίβλεψη ειδικού γιατρού και χωρίς εκπαίδευση, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά».

Τεράστια προβλήματα
Εδώ ας σημειωθεί ότι, όπως το «Ε» αποκάλυψε με προηγούμενα δημοσιεύματά του, τα κέντρα υγείας λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Ενώ, αρκετά κέντρα υγείας έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής.

Σε τι μεταφράζεται η απόφαση της 2ης Υ.Π.Ε; «Με την παρούσα απόφαση του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το κοντινότερο νοσοκομείο είναι συχνά πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί π.χ. λόγω καιρού, ενώ πρόσθετες δυσκολίες δημιουργούνται από τα γνωστά προβλήματα στο ΕΚΑΒ και στο σύστημα διακομιδών».

Συνάντηση στην Καλλονή
Μετά τις μεγάλες περικοπές στα προγράμματα εφημεριών των κέντρων υγείας και τη μη πληρωμή των εφημεριών, σήμερα Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της Λέσβου πραγματοποιούν συνέλευση στο Κέντρο Υγείας Καλλονής.

 

Στρατής Παυλής


Διευθυντής Κέντρου Υγείας Άντισσας

«Κινδυνεύουν ζωές…»
Ιδιαίτερα χαρακτηριστική η επιστολή του Στρατή Παυλή, που με την ιδιότητα του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας της Άντισσας απαντά στη 2η ΥΠΕ για τις περικοπές των εφημεριών. Στην επιστολή του ο κ. Παυλής αναφέρει:

«Κύριε Διοικητά,
Με την εντολή σας με Αρ. Πρωτ: 22621/90- 16/6/2015 υποχρεώνεται τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας να πραγματοποιείται καθημερινά μια ενεργός εφημερία και μια ετοιμότητας. Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς και τον μικρό αριθμό των υπηρετούντων ειδικευμένων ιατρών, ουσιαστικά προτείνετε οι αγροτικοί γιατροί να εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα ιατρικά περιστατικά, χωρίς την άμεση επίβλεψη και την εκπαιδευτική παρουσία ειδικού γιατρού.

Οι δύο από τους τρεις ειδικευμένους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Άντισσας διαμένουν σε απόσταση 18 περίπου χιλιομέτρων από το Κέντρο Υγείας. Αν εφημερεύουν σε εφημερία ετοιμότητας όπως ουσιαστικά προτείνεται, ο χρόνος προσέλευσής τους είναι τουλάχιστον 20 λεπτά, που σε βαριά περιστατικά μπορεί να επιδράσουν δυσμενώς στην υγεία του ασθενούς.

Ο ένας γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, δηλαδή να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές (αιματολογικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές) εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο. Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών και θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας θα αποτελούν αντικίνητρο, για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές.

«Να αναλάβετε την ευθύνη...»
Στο Κέντρο Υγείας Άντισσας λόγω της χρόνιας έλλειψης σε πληρώματα ασθενοφόρων, συνήθως υπάρχουν 12 ως 20 κενές υπηρεσίες ασθενοφόρου, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτονται μόνο με έναν οδηγό χωρίς συνοδό πλήρωμα. Ο εφημερεύων γιατρός στην διάρκεια της διακομιδής ασθενών, εκτελεί και χρέη πληρώματος ασθενοφόρου. Επίσης καθημερινά πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις σε ασθενείς, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθούν, ανταποκρίνεται σε κλήσεις για πιστοποίηση θανάτου και σε κατεπείγοντα περιστατικά (όπως τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος κτλ), μετακινούμενος αν παραστεί ανάγκη και με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο.

Ο χρόνος διακομιδής ενός περιστατικού από το Κέντρο Υγείας Άντισσας στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια πίσω στο Κέντρο Υγείας διαρκεί τέσσερις (4) περίπου ώρες. Ο γιατρός που βρίσκεται σε ενεργό εφημερία σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εγκαταλείπει το Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό (!), ή ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση.  
Λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλή εφημέρευση του Κέντρου Υγείας Άντισσας, θεωρώ την εντολή σας με Αρ. Πρωτ: 22621/90- 16/6/2015, για δραματική περικοπή του προγράμματος εφημεριών, προδήλως παράνομη, διότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή και την σωματική ακεραιότητα των κατοίκων  και των επισκεπτών της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας. 

Παρακαλώ για  να την εφαρμόσω να μου στείλετε δεύτερη συγκεκριμένη γραπτή εντολή, ώστε να αναλάβετε ακέραια την ευθύνη».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey