«Τουλάχιστον 10 κενά έχουν καλυφθεί», λέει ο Β. Μουζάλας

Το «αγροτικό» φέρνει γιατρούς στα χωριά

05/12/2014 - 15:03

Οι αλλαγές στο «αγροτικό» των γιατρών και η υποχρέωση της υπαίθριας υπηρεσίας ώστε να πάρουν ειδικότητα, που προβλέπει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει… γεμίσει τα περιφερειακά ιατρεία της Λέσβου τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι αλλαγές στο «αγροτικό» των γιατρών και η υποχρέωση της υπαίθριας υπηρεσίας ώστε να πάρουν ειδικότητα, που προβλέπει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει… γεμίσει τα περιφερειακά ιατρεία της Λέσβου τους τελευταίους δύο μήνες.

Ρωτήσαμε το διοικητή του Νοσοκομείου, Βασίλη Μουζάλα, για τα κενά και τις ελλείψεις γιατρών στα χωριά του νησιού και μας επιβεβαίωσε το παραπάνω. «Κάθε χωριό θα έχει και γιατρό», μας είπε χαρακτηριστικά.

Η ουσιαστική επαναφορά του «αγροτικού» για τους γιατρούς σχετίζεται με το ότι η υπηρεσία σε μονάδες της περιφέρειας θα είναι υποχρεωτική για διάστημα ενός έτους και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ειδικότητας.

Η υπηρεσία υπαίθρου για τους γιατρούς, ή κατά το κοινώς λεγόμενο αγροτικό, είναι και σήμερα τυπικά υποχρεωτική, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, καθώς δεν προσδιορίζεται ο χρόνος πραγματοποίησής της.

Οι περισσότεροι γιατροί αιτούνται ένταξη σε εκπαίδευση για απόκτηση ειδικότητας και ξεκινούν το «αγροτικό» τους. Σε περίπτωση που στο μεταξύ εγκριθεί η αίτησή τους για ειδικότητα, διακόπτουν το «αγροτικό» και το συνεχίζουν μετά την εκπαίδευση.

Ωστόσο, με το καθεστώς αυτό, οι γιατροί φτάνουν σε ηλικίες στις οποίες δεν είναι εύκολο να συμπληρώσουν την οφειλόμενη υπηρεσία υπαίθρου, με αποτέλεσμα οι εκάστοτε υπουργοί Υγείας με αποφάσεις τους να τους απαλλάσσουν τελικά από το «αγροτικό».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, εκτιμάται ότι 1.000 απόφοιτοι των ιατρικών σχολών στελεχώνουν απομακρυσμένες ιατρικές μονάδες στην περιφέρεια.

«Σημαντικό το κατάλυμα»
Το πιο σημαντικό απ’ όλα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, ώστε να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο νέος γιατρός για να μείνει σε χωριό της περιφέρειας, είναι αυτό να έχει κατάλυμα, αλλά και να γνωρίζει από... προκατόχους του ότι οι συνθήκες διαβίωσης και το περιβάλλον ήταν ανεκτό.

Έτσι, όπως μας λέει, δεν έχει να κάνει μόνο η απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και το κατάλυμα και οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, η Ερεσός και ο Μεσότοπος, παρ’ ότι είναι από τις πιο μακρινές περιοχές με κέντρο τη Μυτιλήνη, είναι και οι πιο περιζήτητες.

«Το κατάλυμα βοηθά το νέο γιατρό, γιατί επί της ουσίας γλυτώνει 200 ευρώ από το μισθό του. Αυτό το έχουν αντιληφθεί και κάποια χωριά στη Λέσβο, που πλέον οι τοπικοί τους άρχοντες παρέχουν κατάλυμα», προσθέτει ο κ. Μουζάλας και αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα τουλάχιστον 10 γιατροί έχουν τοποθετηθεί σε χωριό».

Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνει, «έχει και το χωριό το γιατρό του, αλλά δεν ταλαιπωρούνται και οι άλλοι γιατροί». Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι γιατροί έπρεπε να περιφέρονται από κέντρο υγείας σε κέντρο υγείας, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν και οι ντόπιοι ότι έχουν το γιατρό τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey