Έξι χρόνια μετά την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Στα αζήτητα το Κέντρο Απεξάρτησης

18/06/2014 - 15:03

Έξι χρόνια πέρασαν από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου για τη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη, και η υλοποίηση της απόφασης φαίνεται ότι έχει περάσει στα αζήτητα.

Έξι χρόνια πέρασαν από την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου για τη δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη, και η υλοποίηση της απόφασης φαίνεται ότι έχει περάσει στα αζήτητα.

Μετά το σοβαρό πρόβλημα που είχε διαπιστωθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη χρήση ουσιών από παιδιά και εφήβους, το πρώτο βήμα, η δημιουργία Σταθμού τού ΚΕΘΕΑ, έγινε πραγματικότητα.

Το δεύτερο, όμως, δημιουργία δηλαδή Κέντρου Αποκατάστασης για όλο το Βόρειο Αιγαίο, με έδρα τη Μυτιλήνη, έμεινε ευσεβής πόθος, ειδικά για τον τότε αντινομάρχη, Χάρη Γραμμό, ο οποίος επί νομαρχίας Παύλου Βογιατζή είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα, αλλά και τις λύσεις του.

Στο μεταξύ, ο Σταθμός τού ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη έχει αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά και η παρουσία του έχει σταθεί σωτήρια, σε συνεργασία φυσικά με το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή».

Η απουσία, ωστόσο, Κέντρου Απεξάρτησης, όχι μόνο για τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά και για τον αλκοολισμό και τον εθισμό σε ουσίες, που παρατηρείται έντονα στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τα όρια φιλοξενίας που επιδεικνύουν τα αρμόδια κέντρα στην Αθήνα και τη μεγάλη λίστα αναμονής, εντείνουν ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα, «παρέα» με την οικονομική κρίση.

Ήταν Μάιος του 2008 όταν είχε αποφασιστεί τόσο η Μονάδα Αποτοξίνωσης του ΟΚΑΝΑ, όσο και η δημιουργία Κέντρου Συμβουλευτικής για χρήστες ουσιών τού ΚΕΘΕΑ, καθώς και η διαμόρφωση ξενώνα 30 ατόμων. Οι υποσχέσεις του προέδρου τού ΟΚΑΝΑ έμειναν στα λόγια.

Αντιθέτως, οι διαδικασίες από το ΚΕΘΕΑ για τη δημιουργία «στεγνού» Κέντρου Απεξάρτησης στη Μυτιλήνη, προχωρούσαν. Με έγγραφό του, το Κέντρο έκανε γνωστό τότε ότι αποδεχόταν την παραχώρηση κτηρίου στο κέντρο της Μυτιλήνης από τη Νομαρχία για τη στέγαση του Κέντρου Συμβουλευτικής, που όμως θα λειτουργούσε σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη, παρέμενε και τελικά παρέμεινε η δημιουργία του Κέντρου Απεξάρτησης.

Κι ένα… τριώροφο
Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε στο «Ε» ο Χάρης Γραμμός, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων το 2008, για τα αποτελέσματα του Κέντρου Συμβουλευτικής τού ΚΕΘΕΑ. «Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν πολύ σημαντική και θεωρώ ότι το ΚΕΘΕΑ βοήθησε πολλά παιδιά να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, δίνοντάς τους διέξοδο», αναφέρει.

Παράλληλα εξηγεί: «Επί νομαρχίας Παύλου Βογιατζή, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών, παραχωρήθηκε από το Μητροπολίτη ένα τριώροφο κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης. Το κτήριο έχρηζε αποκατάστασης, όμως η υπόθεση είχε προχωρήσει αρκετά.

Είχαν έρθει μηχανικοί τού ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη και το είχαν εξετάσει και ο σχεδιασμός φαινόταν ότι θα υλοποιούνταν. Το ποσό για την αποκατάσταση ανερχόταν περίπου στις 200.000 ευρώ».

Καταλήγοντας, προσθέτει: «Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που κατά τη γνώμη μου έπρεπε να υλοποιήσει η περιφερειακή αρχή. Η κρίση βαθαίνει και οι εξαρτήσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, αλλά και μεγαλύτερες».

«Έχουμε συνεργαστεί άψογα με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, το Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από τότε που αποφασίστηκε η δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης, άλλαξαν πολλά στα οικονομικά των κέντρων και σε καμμία περίπτωση δεν μπορείς να επενδύσεις στη δημιουργία κέντρου στη Μυτιλήνη, όταν στην Αθήνα αρκετές μονάδες κλείνουν», λέει η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστατίδου.

Ενώ ο αλκοολισμός και οι εξαρτήσεις καλά κρατούν

«Τι να κάνουμε; Ο ίδιος θέλει να γίνει καλά, το προσπαθεί. Η υγεία του, όμως, επιδεινώνεται και στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει κέντρο απεξάρτησης. Θα πρέπει να φύγει Αθήνα και είναι πολύ δύσκολο», επισημαίνουν στο «Ε» συγγενείς προσώπου που πάσχει από αλκοολισμό. Είναι μόνο μία περίπτωση στις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες της Λέσβου. Κι αυτό γιατί, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε με νούμερα, ούτε με στατιστικά στοιχεία, αφού δεν υπάρχει σχετική έρευνα.

Το μόνο που γνωρίζουν οι συγγενείς και φίλοι των εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, είναι ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ και στη συνέχεια από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αν όμως οι περιπτώσεις είναι βαριές - και σε πολλές είναι, όπως λένε στην εφημερίδα μας γιατροί του Βοστάνειου -, τότε θα πρέπει να περάσουν από μια γραφειοκρατική διαδικασία, που «ευτυχώς» κρατά μόλις ένα μήνα, λόγω εξυπηρέτησης του ΚΕΘΕΑ.

«Και πάλι, όμως, η λίστα αναμονής σε κέντρα της Αθήνας είναι μεγάλη και αν το περιβάλλον δε βρίσκεται κοντά στο άτομο, και μαζί του, τότε είναι δύσκολο να απεξαρτηθεί και να μην ξανακυλήσει στην εξάρτησή του», λέει στο «Ε» ο παθολόγος Χαράλαμπος Αννιτσάκης.

Χωρίς να υποβαθμίζεται η χρησιμότητα του Συμβουλευτικού Σταθμού τού ΚΕΘΕΑ, η Μυτιλήνη και το Βόρειο Αιγαίο ποτέ δεν απέκτησαν αυτό που διεκδικούσαν τα νησιά της Περιφέρειας, ένα κέντρο απεξάρτησης, όταν το κόστος τής εν λόγω διαδικασίας για τις οικογένειες είναι δυσβάσταχτο, ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών αυξάνεται και η απόσταση έως την Αθήνα είναι τεράστια, ώστε το πρόβλημα ορισμένες φορές να είναι μη αναστρέψιμο.

«Μεγάλη η ζημιά»
«Με τον ψυχίατρο που συνεργάζεται το ΚΕΘΕΑ, την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ένα περιβάλλον υποστηρικτικό, πολλά μέλη τού ΚΕΘΕΑ έχουν ξεπεράσει το πρόβλημά τους.

Αν ο χρήστης είναι χρόνιος και παρουσιάζει σωματική βλάβη, τότε κατ’ αρχήν διερευνούμε το αίτημά του και το ιστορικό του. Ξέρετε, αν κάποιος κόψει απότομα την ουσία στην οποία είναι εθισμένος, τότε μπορεί να υποστεί μεγάλη ζημιά.

Γι’ αυτό το λόγο, παραπέμπεται αρχικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου τίθεται σε προτεραιότητα και του παρέχονται δωρεάν οι ιατρικές εξετάσεις αν είναι μέλος μας. Στη συνέχεια, αν κριθεί ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, τότε μέσω του δικτύου τού ΚΕΘΕΑ μπορεί να ζητηθεί η εισαγωγή του. Μεγάλο ρόλο, όμως, παίζει το αν ο ίδιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», λέει στο «Ε» η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστατίδου.
Πέραν όμως της απόφασης του ίδιου, μεγάλο ρόλο παίζει και το ότι οι ήδη υφιστάμενες δομές τού ΚΕΘΕΑ, που πλέον προσπαθεί να παρέχει υπηρεσίες και στη Χίο, μπορούν να έχουν μία οριακή συμβολή. Η «χρονολειτουργία» τού ΚΕΘΕΑ μέσω ΕΣΠΑ συνεπάγεται συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού και συγκεκριμένο χρόνο εργασίας, την ίδια ώρα που δε συνεπάγεται σε καμμία περίπτωση ότι το ίδιο προσωπικό που δουλεύει και εκπαιδεύεται, θα είναι και στην επόμενη «φουρνιά».

 

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ

Η μονάδα απευθύνεται σε χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους.
Στους χρήστες ουσιών παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και κινητοποίησης για θεραπεία. Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, απευθύνεται στο οικογενειακό και προσωπικό περιβάλλον του εξαρτημένου, ανεξάρτητα από το αν ο ίδιος είναι ενταγμένος σε θεραπεία, παρέχοντας ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης στα τηλέφωνα 22510 25670 και 22510 54862.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey