Με εξώδικο στη ΔΥΠΕ απάντησε η ΟΕΝΓΕ

Ζητούνται γιατροί στα Επείγοντα και το ΠΕΔΥ

11/04/2014 - 15:56

Τη χρυσή τομή διερευνούν Νοσοκομείο και ΠΕΔΥ προκειμένου να καλυφθούν σε κάποιο βαθμό - αφού εξ ολοκλήρου δε γίνεται - οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και στις δύο μονάδες υγείας.

Τη χρυσή τομή διερευνούν Νοσοκομείο και ΠΕΔΥ προκειμένου να καλυφθούν σε κάποιο βαθμό - αφού εξ ολοκλήρου δε γίνεται - οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και στις δύο μονάδες υγείας.

Πίσω από την εντολή που δόθηκε από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου σε νοσοκομειακούς γιατρούς να επιστρέψουν στα κέντρα υγείας, όπου είναι οι οργανικές τους θέσεις, «κρυβόταν» το σχέδιο του διοικητή τής ΔΥΠΕ να μεταφερθούν γιατροί στο νεοσύστατο ΠΕΔΥ, καθώς τα κέντρα υγείας υπάγονται πλέον στο ΠΕΔΥ και όχι στο Νοσοκομείο. Εξώδικο, στο μεταξύ, απέστειλε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών στη ΔΥΠΕ, κάνοντας λόγο για παράνομη μετακίνηση.

Ειδικότερα, όπως γράψαμε αναλυτικά στο χτεσινό μας φύλλο, αν δεν παρενέβαινε ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στη 2η ΔΥΠΕ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών θα έμενε χωρίς γιατρούς.

Πρόκειται για γιατρούς που η οργανική τους θέση βρίσκεται στα κέντρα υγείας της περιφέρειας του νησιού και είχαν μετακινηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις προκειμένου να στελεχώσουν τα Επείγοντα ελλείψει ιατρικού προσωπικού και νέων προσλήψεων.

Αυτούς τους γιατρούς κάλεσε η ΔΥΠΕ να επιστρέψουν στις οργανικές τους, προκειμένου σε επόμενη φάση να στελεχώσουν το νεοσύστατο ΠΕΔΥ που έχει μόνο δύο γιατρούς ειδικευόμενους στη Γενική Ιατρική, κι αυτούς από κέντρα υγείας μετά από παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου.

Αλαλούμ στο ΠΕΔΥ
Το προσωρινό «πάγωμα» της εντολής τής ΔΥΠΕ από το Β. Μουζάλα καθησυχάζει μέχρι νεωτέρας το προσωπικό του Νοσοκομείου, θέτει όμως εμπόδια στη λειτουργία τού ΠΕΔΥ, το οποίο ήδη, αν και νεογέννητο... πνέει τα λοίσθια!

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», δήλωσε στο «Ε» εκνευρισμένος και ανάμεσα σε πολίτες που περίμεναν απαντήσεις για τα ραντεβού τους, ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ, Μιχάλης Χατζηγιάννης. Αν και η συνταγογράφηση ξεκίνησε κακήν κακώς την περασμένη Δευτέρα με την έλευση και των δύο ειδικευόμενων γενικών γιατρών, δεν υπάρχει ούτε ωράριο ούτε όριο στους πολίτες που μπορούν να εξετάσουν. Οι δύο γιατροί, εκτός τού ΠΕΔΥ, οφείλουν να κάνουν εννιά φορές το μήνα εφημερίες σε κέντρα υγείας.

Έτσι, την Τρίτη ο ένας εκ των δύο γιατρών που εφημέρευε στην Καλλονή, μετέβη στην Κλειώ για έκτακτο περιστατικό. Στη συνέχεια μετέφερε τον ασθενή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, επέστρεψε στην Καλλονή για να πάρει το αυτοκίνητό του και στις 10:30 έφτασε… αλαφιασμένος προφανώς, για να εξετάσει… εκνευρισμένους ασθενείς που τον περίμεναν από τις 8 το πρωί!

Μεγάλη και χρήσιμη είναι και η συνδρομή του επιμελητή Β΄ Νίκου Χρυσαφίδη από το Περιφερειακό Ιατρείο Θερμής, ο οποίος πηγαίνει στο ΠΕΔΥ τις μέρες που κανονικά θα μετέβαινε στο ΚΑΠΗ. «Κάνει ό,τι μπορεί ο συνάδελφος, αλλά είναι αδύνατο κι αυτό. Τις προάλλες εξυπηρέτησε 43 άτομα!», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Παράλληλα επεσήμανε: «Κατανοώ τις ανάγκες του Νοσοκομείου, αλλά πρέπει κι εμείς να δουλέψουμε. Πρέπει να βρούμε μια μέση λύση με όλους τους εμπλεκομένους. Εγώ ζητώ για τη λειτουργία τού ΠΕΔΥ ακόμα τρεις γιατρούς με σταθερό ωράριο, καθώς με τις εφημερίες τους οι ειδικευόμενοι έχουν γίνει λάστιχο».

Το εξώδικο της ΟΕΝΓΕ
Σε εξώδικη διαμαρτυρία και καταγγελία προέβη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προς εφτά διοικητές υγειονομικών περιφερειών, μεταξύ των οποίων και του Γιάννη Ευδοκιμίδη, της Πειραιώς και Αιγαίου. Η ΟΕΝΓΕ αποδίδει στην αποτυχία τού ΠΕΔΥ το παράδοξο φαινόμενο της έκδοσης εντολών από τη ΔΥΠΕ, που συνοδεύονται από τη μετακίνηση ιατρών κλάδου ΕΣΥ από κέντρα υγείας, σε μονάδες τού ΠΕΔΥ για την κάλυψη του πρωινού ωραρίου.

«Η εσπευσμένη έκδοση των εν λόγω εντολών, μολονότι συνιστά απεγνωσμένη προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση και να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα επιλύονται στο χώρο τού ΠΕΔΥ, αποτελεί μία άκρως επικίνδυνη πρακτική που κάνει την εμφάνισή της, εφόσον τα ήδη υποστελεχωμένα Κ.Υ. του ΕΣΥ αποδυναμώνονται έτι περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πληθυσμούς ευθύνης τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η καταγγελία.

Τέλος, καλεί σε άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης μετακίνησης γιατρών, διαφορετικά, «ως έχοντες ιδιαίτερο και σπουδαίο έννομο συμφέρον, θα εξαντλήσουμε κάθε νομική και δικαστική δυνατότητα, προκειμένου να κολασθούν τέτοιες πρακτικές, οι οποίες πλήττουν στον πυρήνα του το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey