Σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας το επόμενο διάστημα

Κλείνουν τα κέντρα υγείας της Λέσβου;

11/10/2013 - 14:35

Με ένα κέντρο υγείας αναμένεται να μείνει ολόκληρη Λέσβος αν ισχύσει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως προβλέπεται σε αυτό, κάθε κέντρο υγείας θα καλύπτει ανάγκες 50.000 με 100.000 κατοίκων.

Με ένα κέντρο υγείας αναμένεται να μείνει ολόκληρη Λέσβος αν ισχύσει το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όπως προβλέπεται σε αυτό, κάθε κέντρο υγείας θα καλύπτει ανάγκες 50.000 με 100.000 κατοίκων. Τη θέση των υπόλοιπων κέντρων αναμένεται να πάρουν τα «Οικογενειακά Ιατρεία», που θα λειτουργούν με τρεις έως πέντε γιατρούς, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη αν αυτά θα είναι δημόσια ή όχι. Το σχέδιο δράσης ζήτησε από τη συγκεκριμένη Επιτροπή τον Αύγουστο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και πάνω σε αυτό θα γίνει η διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης προβλέπει ως δομές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κέντρα που θα καλύπτουν κατά μέσο όρο 50.000 - 100.000 πληθυσμό και, μακροπρόθεσμα, οικογενειακά ιατρεία με τρεις - πέντε οικογενειακούς γιατρούς, έναν παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας 5.000 - 10.000 πληθυσμό, συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών, όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν, και τα περιφερειακά ιατρεία.

Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, θα σημάνει η διάλυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Λέσβο, αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη του ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού καταφεύγουν ήδη στα πλησιέστερα της περιοχής που μένουν κέντρα υγείας, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία δε λειτουργούν ελλείψει αγροτικών γιατρών.

Πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών της Λέσβου θα μένουν αβοήθητοι σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό. Θυμίζουμε ότι στη δυτική Λέσβο τα αγροτικά που λειτουργούν, είναι ελάχιστα. Αν κλείσει δε, το Κέντρο Υγείας Άντισσας, αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που κάποιος που κατοικεί στο Σίγρι πάθει κάτι, στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί μία ώρα για να μεταφερθεί στο - θεωρητικά πάντα ανοιχτό - Κέντρο Υγείας Καλλονής.

Τα σενάρια…
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατή Παυλή, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο θέλει να παραμένει ανοιχτό το Κέντρο Υγείας Καλλονής, λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει. Το δεύτερο θέλει να είναι ανοιχτά το Κέντρο Υγείας Καλλονής και το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στη Μυτιλήνη, που βάσει των μεταρρυθμίσεων θα πάρει τη μορφή κέντρου υγείας.

Όποιο από τα δύο σενάρια κι αν επικρατήσει, μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα Κ.Υ. Πολιχνίτου, Πλωμαρίου και Άντισσας. Βάσει του σχεδίου, σε αυτά τα κεφαλοχώρια θα κλείσουν τα κέντρα υγείας και θα λειτουργούν τα οικογενειακά ιατρεία, με το προσωπικό που αναφέρεται παραπάνω, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το καθεστώς λειτουργίας τους, αν δηλαδή θα είναι δημόσια ιατρεία ή ιδιωτικά.
 
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα…
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου, όταν και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη μεταρρύθμιση. Η προετοιμασία για την εφαρμογή όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο, την κινητικότητα και τις διευθετήσεις για χρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου, για να εφαρμοστεί το σχέδιο με την έναρξη του 2014.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο και διευθυντής του Αγροτικού Ιατρείου Άντισσας, Στρατής Παυλής, κάλεσε τους εκπροσώπους των τριγύρω χωριών προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπάρχουσα κατάσταση, για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και για τον άμεσο κίνδυνο να μπει λουκέτο στο Κ.Υ. Άντισσας, καθώς και σε άλλα του νησιού.

«Αν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση, αν δεν κινηθούμε τώρα, αν δεν παλέψουμε, τότε οι κάτοικοι των ορεινών χωριών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο κ. Παυλής σε δήλωσή του στο «Ε».

«Η ύπαρξη του Κ.Υ. και οι γιατροί αυτού έχουν σώσει ζωές, αυτό το έχουμε δει με τα μάτια μας», είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άντισσας, Κυριάκος Αμπατζής, συμπληρώνοντας ότι οι πρόεδροι των τριγύρω χωριών έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και πρόκειται να αντιδράσουν δυναμικά, μη επαναπαυόμενοι σε ψηφίσματα και δηλώσεις, αλλά κινούμενοι προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί.

Τον κίνδυνο ερημοποίησης των απομακρυσμένων από τη Μυτιλήνη περιοχών έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Στρατής Κυρατζής. «Αν ο ηλικιωμένος δε νιώθει την ασφάλεια που του παρέχει το κέντρο υγείας που βρίσκεται κοντά, τότε δεν αποκλείεται να μετακομίσει εκεί που θα νιώθει σιγουριά.» Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Κυρατζής μίλησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα που ανακύπτει, ζητώντας να τεθεί υπό συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey