Διαμαρτύρονται οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ για τη συνεχιζόμενη απαξίωση των εργαστηρίων

Καταρρέει η δημόσια υγεία

01/08/2012 - 14:40

Σχεδόν υπολειτουργούν απ’ την αρχή του χρόνου, ελλείψει αντιδραστηρίων, όλα τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, όπως και της Μυτιλήνης, αφού δεν έχει υπάρξει καμμία πρόοδος στο θέμα της αντικατάστασης του εξοπλισμού τους με σύγχρονο, για τον οποίο θα υπάρχουν διαθέσιμα αναλώσιμα υλικά.

Σχεδόν υπολειτουργούν απ’ την αρχή του χρόνου, ελλείψει αντιδραστηρίων, όλα τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, όπως και της Μυτιλήνης, αφού δεν έχει υπάρξει καμμία πρόοδος στο θέμα της αντικατάστασης του εξοπλισμού τους με σύγχρονο, για τον οποίο θα υπάρχουν διαθέσιμα αναλώσιμα υλικά. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στο φαύλο κύκλο το ενιαίο ταμείο πλέον να μην καλύπτει στα δικά του εργαστήρια το σύνολο των ασφαλισμένων τού ΕΟΠΥΥ και αναγκαστικά να δαπανά - όποτε πληρώσει, γιατί είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες και των ιδιοκτητών ιδιωτικών εργαστηρίων - τεράστια κονδύλια για τις εξετάσεις. Οι 16 υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ στη Λέσβο ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας τους με τον Πανελλήνιο Σύλλογο, προειδοποιώντας πως η συνεχιζόμενη απαξίωση των εργαστηρίων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση της δημόσιας υγείας.

Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από τα τέλη τού 2011, όταν σταδιακά τα εργαστήρια του ΙΚΑ τότε, και στη συνέχεια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπήρχε δυνατότητα να προμηθευτούν αντιδραστήρια επειδή σταμάτησε η παραγωγή τους. Το Φεβρουάριο του 2012 πρωτοσέλιδα το «Ε» είχε αναφέρει ότι σταματούν οι εξετάσεις για χοληστερίνη, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε πλέον να απευθύνονται στο Νοσοκομείο ή σε ιδιωτικά εργαστήρια. Πριν ένα δίμηνο, σημειώθηκε και η μεγάλη κινητοποίηση των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εργαστηρίων, οι οποίοι παρά τις διαβεβαιώσεις τού ΕΟΠΥΥ για άμεση πληρωμή της συμμετοχής του ταμείου στις αμέτρητες εξετάσεις που εκτελούσαν, και μάλιστα με χαμηλά για τους ασφαλισμένους τιμολόγια, δεν πληρώνονταν.

Πολιτική λύση
Κι ενώ μήνες τώρα «σέρνεται» η ίδια απαράδεκτη κατάσταση, που αποβαίνει εις βάρος αφενός του ΕΟΠΥΥ, γιατί επιβαρύνεται με μεγαλύτερα έξοδα, και αφετέρου των ασφαλισμένων, οι οποίοι ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις από τις μονάδες του σε ιδιωτικά εργαστήρια ή στο Νοσοκομείο, δεν έχει γίνει και καμμία απολύτως ενέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Εργαστηριακών Υπαλλήλων τού ΕΟΠΥΥ, με έγγραφό του πριν λίγο διάστημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα πολιτικά κόμματα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ζητά πριν καταστούν εντελώς ανενεργά τα εργαστήρια, που αποτελούν «ανάχωμα για συγκράτηση των τιμών στην αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες», να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα για τα οποία θα βρίσκονται αντιδραστήρια στην αγορά.

«Όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος», μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης, Κατερίνα Κουκούλα, «ζητάμε να υπάρξει πολιτική λύση στο όλο ζήτημα, πριν οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση όλο το σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey