Άγνωστα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Μόριας φέρνει το «Βήμα»

Ο κύκλος της βίας στο hotspot της ντροπής!

09/10/2018 - 12:39 Ενημερώθηκε 09/10/2018 - 13:08

Εννέα ανθρωποκτονίες, οκτώ απαγωγές, πέντε βιασμοί, 162 σοβαροί τραυματισμοί, στη διάρκεια κυρίως συμπλοκών, και 46 εμπρησμοί είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της βίας την τελευταία διετία στο hotspot της Μόριας, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», με ρεπορτάζ του Βασ. Λαμπρόπουλου. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής με τους 9.000 «στάσιμους» πρόσφυγες (οι 6.000 υπεράριθμοι) που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας που θυμίζουν «φαβέλες» και τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Η λογική «να μη φύγουν οι εγκλωβισμένοι μετανάστες από το hotspot προκειμένου τα δουλεμπορικά κυκλώματα να μη στείλουν άλλους στη χώρα μας», η διαφθορά και οι «αγκυλώσεις» της ελληνικής γραφειοκρατίας δημιουργούν μια ζοφερή κατάσταση, αλλά και έναν πρωτοφανή κύκλο βίαιων περιστατικών από αλλοδαπούς στο κέντρο προσφύγων στη Μυτιλήνη, που έτσι κι αλλιώς κατά καιρούς έχουμε γνωρίσει να συμβαίνουν στο εν λόγω κέντρο.

Συγκρούονται αδυσώπητα

«Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του «Β», επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ και τις καταγγελίες σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ για δράση συμμοριών που οργανώνονται μέσα στα hotspots και δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών, στις αιματηρές επιθέσεις, στις ληστείες και κλοπές (μερικές και εκτός της περιοχής της Μόριας). Νεαροί, κυρίως αλλοδαποί (από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αλγερία και το Ιράκ), με εμπειρίες πολέμου και άγριων σφαγών, από περιοχές με τεράστια φτώχεια και ανέχεια, αντιλαμβάνονται ότι θα μείνουν στη Μόρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και έτσι δημιουργούν συμμορίες που λυμαίνονται το hotspot και τη γύρω περιοχή. Και οι οποίες πολλές φορές συγκρούονται αδυσώπητα για την επικυριαρχία στα ελληνικά κέντρα υποδοχής των προσφύγων.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε περίπου 20 μήνες έχουν συλληφθεί περισσότερα από 900 άτομα για διαφόρου τύπου αδικήματα στη Μόρια. Δηλαδή, ο ένας στους δέκα πρόσφυγες οδηγείται στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών».

Ποσοστό 80% των προσφύγων στον συγκεκριμένο χώρο κράτησης θεωρούνται ευάλωτοι στις εγκληματικές επιθέσεις. Με τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εντοπίσουν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα να δυσχεραίνεται από τον φόβο των αντιποίνων. Είναι ενδεικτικό ότι στις 4-5 περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν βιασμοί, αιματηρές επιθέσεις και άλλα αδικήματα σε ξένα ΜΜΕ και η αστυνομία επιχείρησε να διερευνήσει τα περιστατικά, έπεσε σε τείχος σιωπής, με τους πρόσφυγες απρόθυμους να αναφέρουν οτιδήποτε. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, έχει δημιουργηθεί «άβατο» στην περιοχή.

Σε μια κατάσταση που επιδεινώνεται καθημερινά με νέες εγκληματικές ενέργειες και με τα περισσότερα αδικήματα να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30%-40% τους τελευταίους μήνες. Και όλα αυτά συνδυάζονται με την άφιξη στo hotspot της Μόριας, όπως και σε άλλα κέντρα διαμονής, προσφύγων μεταναστών από προπύργια του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ που έπεσαν το τελευταίο δεκάμηνο, στην τελευταία φάση του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Προκαλούν ανησυχία

«Τους τελευταίους μήνες η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το FBI, τη CIA και άλλες ξένες υπηρεσίες, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του «Β», έχει οδηγήσει στον εντοπισμό περίπου 120 ύποπτων «μαχητών» της ISIS, κυρίως στη Μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσφάτως σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων αλλοδαπών κατά υπαλλήλων ή μελών ΜΚΟ που δίνουν το «παρών» στο συγκεκριμένο hotspot γιατί πιστεύουν ότι τα θύματα παρείχαν πληροφορίες για την εμπλοκή τους σε ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους.» Όλα αυτά δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία στους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μόρια, αλλά και στην τοπική κοινωνία που πληροφορείται όλα αυτά. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι διαμάχες μεταξύ εθνοτήτων, με πιο έντονη αυτή που οδήγησε πριν μερικούς μήνες εκατοντάδες κυρίως Κούρδους εκτός της Μόριας προκαλώντας τεράστια αναστάτωση με τη φιλοξενία αυτών στο ΠΙΚΠΑ και σε χώρο της Λάρσου. Και από τα στοιχεία αυτά που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Β» γίνεται αντιληπτό ότι για να μπορούν οι αρμόδιοι στοιχειωδώς να διαχειριστούν τα του κέντρου υποδοχής απαιτείται η αποσυμφόρηση του και η μη ύπαρξη παράλληλης άτυπης δομής εκτός κέντρου που θα βρίσκεται στο έλεος του κάθε επικίνδυνου «συμμορίτη», που δρα εγκληματικά και απειλεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey