Το σχέδιο αποσυμφόρησης βρίσκει εμπόδια λόγω απαγορευτικού του απόπλου- Τι κατέγραψε το «Ε» εντός του καταυλισμού Στο «τραπέζι» της συνεννόησης η Περιφερειάρχης με το διοικητή του ΚΥΤ, ενώ ξεκίνησε το έργο της αποχέτευσης

«Επιχείρηση» βελτίωσης του ΚΥΤ Μόριας

27/09/2018 - 13:34 Ενημερώθηκε 27/09/2018 - 13:59

Το σχέδιο μαζικής αποσυμφόρησης, που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή, με τη μαζική μεταφορά 440 προσφύγων προς την ενδοχώρα την περασμένη Δευτέρα έχει ενεργοποιήσει περαιτέρω τη διοίκηση, αλλά και το προσωπικό του καταυλισμού για τη βελτίωση των συνθηκών εντός, όσο αυτό είναι επιτρεπτό δεδομένης της υπερσυγκέντρωσης ανθρώπων. Το «Ε» για άλλη μια φορά μετέβη στον καταυλισμό για να καταγράψει τις εργασίες που συμβαίνουν εντός και να μιλήσει με τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ, αλλά και τους αιτούντες άσυλο.

Ο διοικητής του ΚΥΤ, σπεύδει να πείσει έναν Αφγανό να κατεβεί από το στύλο της ΔΕΗ, ενώ εκείνος διαμαρτύρεται για τη μεγάλη αναμονή στο αίτημα ασύλου του

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέχεια του πλάνου της αποσυμφόρησης βρήκε εμπόδια στο απαγορευτικό του απόπλου χτες και προχτές, όπου επρόκειτο να μεταφερθούν 78 και 400 αντίστοιχα σε δομές στη Βόλβη. Σήμερα και αύριο, αλλά καιρού επιτρέποντος, 550 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ στο πρώτο δρομολόγιο της επόμενης εβδομάδας έχουν καταγραφεί για αναχώρηση 861 άτομα σε δομές στα Γρεβενά. Επίσης χτες το πρωί ο διοικητής του Κέντρου, Γιάννης Μπαλπακάκης υποδέχτηκε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ, επιβλέποντα φορέα του έργου και της ΔΕΥΑΛ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με το πολυαναμενόμενο έργο της αποχέτευσης και της σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό.

 

Χαντάκια και εργασίες έχουν ξεκινήσει για το έργο του βιολογικού και της αποχέτευσης

«Moria no good»

Με την κάμερα, που κρατούσε ο Ιγνάτης Τσικνής ανά χείρας, αλλά και την απαραίτητη έγκριση για να εισέλθουμε στο ΚΥΤ, τα αίματα «άναψαν» κι ένας αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν θέλησε να διαμαρτυρηθεί έντονα για την αναμονή του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξέτασης της περίπτωσής του και ανέβηκε στον στύλο της ΔΕΗ, με τον διοικητή του ΚΥΤ, να καταφτάνει για να τον ηρεμήσει και στη συνέχεια να κατεβεί. Ο -κάποτε- ανοιχτός διάδρομος που οδηγούσε στους περίκλειστους προστατευμένους χώρους έχει πλέον γεμίσει με σκηνές και πρόσφυγες και μετανάστες που φωνάζουν ότι «Moria no good», ότι το κέντρο υποδοχής δηλαδή δεν είναι καλό. Με τα έργα που έγιναν κατά τόπους, σχεδόν κάθε οικογένεια ή ομάδα ανθρώπων που διαμένει σε σκηνή ή κοντέινερ έχει πρόσβαση σε βρύσες με τρεχούμενο νερό και οι μπουγάδες και τα απλωμένα ρούχα βρίσκονται παντού, από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Παντού επίσης έχουν ξεφυτρώσει και μικρά «περίπτερα» που σερβίρουν καφέ και διαθέτουν σνακς, τα οποία είναι άξιον απορίας πώς λειτουργούν… Λιγότερα, αλλά εμφανή είναι και τα αυτοσχέδια μπαρμπέρικα, όπου όπως μας λένε οι «κομμωτές- ιδιοκτήτες» τους χρεώνουν το κούρεμα τρία ευρώ. Από τις όμορφες παραφωνίες που δεν θα περίμενε κανείς να αντικρίσει σε ένα καταυλισμό που έχουν καταδικάσει δεκάδες ΜΚΟ, είναι το οφθαλμιατρείο, το οδοντιατρείο, η νέα υπηρεσία παροχής πληροφοριών, τα μαθήματα σε παιδιά, καθώς και τα μαθήματα κιθάρας.

 

Η ουρά για το φαγητό ξεκινά δύο και τρεις ώρες νωρίτερα από τη διάθεση των μερίδων

Χαντάκια και εργασίες εν όψει του έργου του βιολογικού και της αποχέτευσης βρίσκει κανείς στα αριστερά της μεγάλης «λεωφόρου» που οδηγεί στα κοντέινερ και τις σκηνές των αφρικανών, απέναντι από την υπηρεσία ασύλου. Παράλληλα ερ κοντίσιον πάνε κι έρχονται για να μπουν στα κοντέινερ εν όψει της προετοιμασίας που γίνεται για το χειμώνα. Στα δεξιά αυτής της «λεωφόρου» είναι η ουρά του φαγητού, και αν και το μεσημεριανό σερβίρεται στις 2, από τις 12 το μεσημέρι οι «φιλοξενούμενοι» μπαίνουν στο κουβούκλιο που έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει σειρά.

 

 

Οι βρύσες επιτρέπουν σε κάθε «γειτονιά» του τεράστιου χώρου να κάνει τη μπουγάδα της

Τα κοινά προβλήματα που θέτουν όλοι είναι καταρχήν οι συνθήκες υπερπληθυσμού και υγιεινής, οι συνεχείς καβγάδες μεταξύ εθνοτήτων, η μεγάλη έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ειδικά για τους ευάλωτους ή ήδη ασθενείς που η κατάστασή τους έχει χειροτερέψει αισθητά εντός του ΚΥΤ και η μεγάλη αναμονή. «Περίμενε, περίμενε». Αυτό μας λένε και μάλιστα στα ελληνικά, ότι ακούν από την υπηρεσία Ασύλου για να πάρουν απάντηση για το αίτημα ασύλου τους. Η Συλβί είναι 24 ετών και μένει με άλλες 10 περίπου γυναίκες από το Κονγκό σε ένα κοντέινερ, μέσα στο οποίο υπάρχει τουαλέτα. Μαγειρεύουν οι ίδιες, γιατί δεν αντέχουν, λένε να φάνε το φαγητό που σερβίρεται. «Εδώ είμαι δυστυχισμένη, είχα χτυπήσει το μάτι μου από το Κονγκό και εδώ με έκαναν χειρότερα, νομίζω δεν μου έδωσαν τα σωστά φάρμακα. Μας λένε παντού να περιμένουμε, στο EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου), στο Νοσοκομείο. Και περιμένω εδώ μέσα ένα χρόνο, θέλω να φύγω» λέει η Συλβί. Η Νανά 35 χρόνων βρίσκεται εδώ και 20 μήνες στο ΚΥΤ χωρίς να έχει πάρει ακόμα απόφαση: «Φοβάμαι εδώ ότι μπορεί να πεθάνω, άφησα τη χώρα μου γιατί απειλούνταν η ζωή μου και ήρθα εδώ και νιώθω τεράστια απειλή, ότι κάτι μπορεί να συμβεί, λόγω των καβγάδων που γίνονται καθημερινά».

 

Νέο σημείο για παροχή πληροφοριών στους αιτούντες άσυλο

Οι μισοί σε σκηνές!

Ο πίνακας στο γραφείο του Γιάννη Μπαλπακάκη ενημερώνεται καθημερινά με όλα τα στοιχεία. Οι αιτούντες άσυλο που μένουν στον καταυλισμό της Μόριας είναι 8.468. «Θεωρούμε, ωστόσο, ότι είναι λιγότεροι». Ο κ. Μπαλπακάκης εκτιμά ότι επειδή πολλοί αιτούντες άσυλο έχουν αποκτήσει την μπλε σφραγίδα, δηλαδή δεν έχουν πλέον γεωγραφικό περιορισμό, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και μπορούν να φύγουν εκτός Λέσβο, ότι αρκετοί έχουν αναχωρήσει και δεν μπορούν να καταμετρηθούν. Από τους 8.478, οι 2.464 αιτούντες άσυλο διαμένουν στον παράλληλο καταυλισμό από το ΚΥΤ Μόριας σε σκηνές, το Olive Grove. Σε σκηνές, εντός και εκτός του ΚΥΤ και ελλείψει κοντέινερ, μένει το 52% των φιλοξενουμένων. Οι ανήλικοι είναι 30%, οι γυναίκες 22% και οι άντρες αιτούντες άσυλο 48%. Το 50% όλων των φιλοξενουμένων είναι οικογένειες και το 47% ευάλωτες περιπτώσεις, ενώ τα ανήλικα ασυνόδευτα είναι 406.

Από τις όμορφες «παραφωνίες» του καταυλισμού που έχει καταδικαστεί διεθνώς, τα προσφυγάκια που μαθαίνουν κιθάρα

Τρεις είναι οι μεγαλύτερες κοινότητες εντός του ΚΥΤ. Το 44% είναι από το Αφγανιστάν, το 14% από τη Συρία και το 9% από το Ιράκ. «Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αφίξεις των Σύρων είναι λιγότερες. Απλώς η εξέταση των αιτημάτων ασύλου των Σύρων πραγματοποιείται ταχύτερα» σχολιάζει εργαζόμενος της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΥΤ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ως χώρα προορισμούς εκτός από τη Γερμανία που είναι η πρώτη επιλογή για το 37% των νεοεισερχόμενων, το 33% επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα και μόλις το 5% να φτάσει στη Σκανδιναβία και το 2% στην Αγγλία.

Εκτός από οφθαλμιατρείο, σε χώρο που μέχρι πρότινος υπήρχαν σκηνές, έχει δημιουργηθεί οδοντιατρείο και νέο σημείο για παροχή νομικής βοήθειας

Σνακς, τσάι και καφές σε περίπτερα που έχουν ξεφυτρώσει παντού εντός του ΚΥΤ

Τρία ευρώ το κούρεμα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey