FOLLOW US

Πολιτισμός

Βιβλιοπαρουσίαση

Τίτλος: «Ο Δημοτικός Κήπος Μυτιλήνης»

Συγγραφέας: Αριστείδης Καλάργαλης

Εξώφυλλο-Σελιδοποίηση: Τάκης Βαλάκος

Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Γραφικές Τέχνες «Group Press»

 

Πρόλογος

Είναι το δέκατο πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα και πραγματεύεται τον Δημοτικό Κήπο Μυτιλήνης, τον «Κήπο» απλώς για τους Μυτιληνιούς.

Όταν τη δεκαετία του ’40 και του ’50 κατέβαιναν στη Χώρα οι κάτοικοι της ενδοχώρας του νησιού, αφού τελείωναν τις δουλειές και τις αγορές τους, αγόραζαν χάσικο (άσπρο) ψωμί, τυρί τουλουμίσιο και σταφύλια, την άραζαν στα παγκάκια του Κήπου, έτρωγαν τα «καλούδια», έπιναν και ένα τσιτσιμπίρι (γκαζόζα) και μετά έπαιρναν τα ζώα ή το λεωφορείο και γύριζαν στα χωριά τους.

Ο Κήπος δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα. Το πρώτο του όνομα ήταν «Χαμιδιέ Μπαγτσεσί» προς τιμήν του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ. Με την πτώση του Αβδούλ Χαμίτ, ονομάστηκε «Δημαρχιακός Κήπος». Το 1912 με την απελευθέρωση της Λέσβου μετονομάστηκε σε «Άλσος Κωνσταντίνου του Διαδόχου». Κατά τη μικρασιατική συμφορά, αγανακτισμένοι στρατιώτες που πολεμούσαν χρόνια και χρόνια και ανήκαν στη βενιζελική παράταξη έσπασαν τη μαρμάρινη πινακίδα με την επιγραφή.

 

Ιστορικά στοιχεία

Ο Δημοτικός Κήπος δημιουργήθηκε στα 1900-1901 στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης, σε μια έκταση που ήταν γνωστή ως «Μεγάλο Περιβόλι». Το «Μεγάλο Περιβόλι» είχε έκταση 10 χιλιάδων πήχεων τετραγωνικών και συμπεριελάμβανε την περιοχή από το λιμάνι, την περιοχή του Αγίου Θεράποντα και το κτήριο των Φιλανθρωπικών έως τον ποταμό της Αλυσίδας.

Το «Μεγάλο Περιβόλι» είχε αγοράσει πριν από το 1750 ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Άνθιμος Βερτούμης. Μετά τον θάνατο του Δεσπότη, το «Μεγάλο Περιβόλι» περιήλθε στους συγγενείς του και μετά απ’ αυτούς το κτήμα περιήλθε στους «εγκριτώτερους του γένους».

Στον παραθαλάσσιο χώρο νότια του «Μεγάλου Περιβολιού» λειτουργούσε από τον 17ο αι. πολεμικό ναυπηγείο του οθωμανικού στόλου με τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές. Στον χώρο του Κήπου το 1922 ξυλοκοπήθηκαν από «παλικαράδες» του Λαϊκού Κόμματος ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος Στρατής Παπανικόλας, ο ποιητής Άγγελος Σημηριώτης.

Η επίσκεψη στον Κήπο ξεκινούσε για τους Μυτιληνιούς από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι του Αγίου Δημητρίου.

 

Πολιτιστικά

Μέσα στον Κήπο, εκτός από τα αναψυκτήρια και τα καφενεία, υπήρχαν πρόχειρα κατασκευάσματα που λειτουργούσαν ως θέατρα και φιλοξενούσαν ντόπιους και αθηναϊκούς θιάσους για την ψυχαγωγία των Μυτιληνιών. Για την ψυχαγωγία επίσης δίνονταν κυρίως μουσικές συναυλίες και κονσέρτα.

Ο Κήπος ήταν ο χώρος όπου σύχναζαν οι λογοτέχνες, οι δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες και οι λόγιοι της Μυτιλήνης κατά τους θερινούς μήνες. Κάτω από τα τεράστια δέντρα του Κήπου κάθισαν, ψυχαγωγήθηκαν και δημιούργησαν οι συντελεστές της «Λεσβιακής Άνοιξης» Μυριβήλης, Βενέζης, Παπανικόλας κ.λπ.

 

Χρονογραφήματα

Πλείστα όσα χρονογραφήματα και αναφορές από λογοτέχνες και λόγιους είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Κήπο και περιλαμβάνονται αυτούσια, με μικρές «επεμβάσεις», στο τελευταίο μέρος του βιβλίου. Τα χρονογραφήματα και οι άλλες έγγραφες αναφορές για τον Κήπο καταλαμβάνουν 181 σελίδες και αποτελούν τον κύριο όγκο του βιβλίου. Ενδεικτικά αναφέρω τα χρονογραφήματα των Στρατή Μυριβήλη, Βάλλη, Τζελέπη, Σημηριώτη, Ντορή, Παπανικόλα, Νικήτα, Κεφάλα, Τέρπανδρου, Αναστασιάδη, Σαραντάκου, Καρτέρη κ.ά.

Τέλος, το 15ο βιβλίο του συγγραφέα Αριστείδη Καλάργαλη «Ο Δημοτικός Κήπος Μυτιλήνης» είναι μια σημαντική συμβολή στη λεσβιακή γραμματεία που αξίζει να διαβαστεί.

Αριστείδη Καλάργαλη, καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο και σ’ ευχαριστώ.

 

Στρατής Δελόγκος

Παπάδος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top