
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στους δρόμους του Σαπουνιού με τον Φορέα Πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου»
Το καρναβάλι φέτος ξεκίνησε από το Πλωμάρι με τον Φορέα Πολιτισμού «Ακρίτες του Αιγαίου» να ανεβάζουν τον πήχη και εμπνεόμενοι από τους παλιούς εμπορικούς δρόμους του σαπουνιού κάνοντας ένα νοητό ταξίδι από τη Λέσβο στη Μασσαλία.
Γαλλίδες με αυθεντικά αντίγραφα φορεμάτων του 19ου αιώνα (1850-1920) χόρεψαν βαλς, ταγκό -και όχι μόνο - στη χοροεσπερίδα στο εστιατόριο της λέσχης Πλωμαρίου. Το Σάββατο επρόκειτο να παρελάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης (Ερμού) με την υποδοχή των τοπικών αρχών. Ενώ την Κυριακή στις 16:00 θα παρελάσουν χορευτικά στους κεντρικούς δρόμους του Πλωμαρίου.
Εντυπωσιακές μεταμφιέσεις, περίτεχνη σάτιρα, αυτοσχέδιοι χοροί και ξέφρενοι εορτασμοί. Η ελληνική αποκριά, πολύμορφη και πολύτροπη συνθέτεται από ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εθίμων και εκδηλώσεων.
Την περίοδο της αποκριάς το Πλωμάρι και η πόλη της Μυτιλήνης έδειχναν το κοσμοπολίτικο χαρακτήρα τους. Η έντονη επαφή με τη Σμύρνη προσέδιδε ένα πιο λόγιο και «ευρωπαϊκό» χρώμα στις εκδηλώσεις. Με βεγγέρες στα αρχοντικα και γλέντια στις πλατείες το πλωμαρίτικο καρναβάλι ήταν ανέκαθεν κατά βάσει αστικό. Κολομπίνες με δαντελένιες φούστες και χειροποίητες στολές, χόρευαν τσιφτετέλια, βαλς και καντρίλιες ενώ αποκορύφωμα του καρναβαλιού ήταν ο ετήσιος χορός στο Αναγνωστήριο της Λέσχης Πλωμαρίου. Κομψές ντάμες ντυμένες με την μόδα της εποχής και φίνοι κύριοι με φράκο, σμόκιν και μαύρα λουστρίνια παπούτσια τραγουδούσαν το Έρι πάλε.
Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες την Μένια Μουτζούρη.