Αποκαλύφθηκε η πρώτη απεικόνιση του βυζαντινού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων σε μαρμάρινο υπέρθυρο

Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης Ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης

Ο Βυζαντινός «Μυστράς» της Λέσβου αναδύεται

21/09/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 21/09/2022 - 16:30

Την εμβληματικότητα του Μυστρά της Πελοποννήσου ονειρεύεται, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, να αποκτήσει το Οβριόκαστρο. Η πόλη - κράτος της Αρχαίος Άντισσας αναμένεται να αποκαλύψει το μεγαλείο της στα επόμενα 6 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.  

Προσφάτως σύμφωνα με το Υπουργείου Πολιτισμού, οι ανασκαφικές εργασίες που διεξάγονται για τέταρτη χρονιά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και φέρουν την «σφραγίδα» του Παύλου Τριανταφυλλίδη, έφεραν στο φως σημαντικά νέα στοιχεία, που διαφωτίζουν πτυχές της κατοίκησης κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, στην χερσόνησο του Οβριόκαστρου, στην Αρχαία Άντισσα, μιας από τις έξι πόλεις-κράτη της αρχαίας Λέσβου. 

Αρχαία Άντισσα Ι Φωτογραφία Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η ανασκαφή, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου για πρώτη φορά στην εν λόγω χερσόνησο, στην οποία σώζεται το μεσαιωνικό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, γνωστό στις φιλολογικές πηγές, σε περιηγήσεις ταξιδιωτών, αλλά και σε πατριαρχικές Αποφάσεις ήδη από τον 13ο αιώνα, καθώς μαρτυρείται στο εσωτερικό του η ύπαρξη σπουδαίου καστρομονάστηρου αφιερωμένου στην Παναγία την Οδηγήτρια. 

Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, από τις εργασίες αποκάλυψης του νοτιοανατολικού σκέλους του επιθαλάσσιου μεσαιωνικού τείχους του κάστρου των Αγίων Θεοδώρων, εντοπίσθηκε πεσμένο, τμήμα μαρμάρινου υπέρθυρου, μήκους 3.50μ. που βρέθηκε κοντά στη θεμελίωση της βυζαντινής πύλης του κάστρου. 

Τμήμα μαρμάρινου υπέρθυρου, μήκους 3.50μ

Το υπέρθυρο φέρει ανάγλυφα τα οικόσημα της δυναστείας των Γατελούζων, καθώς και των Παλαιολόγων, τα οποία έως σήμερα ήταν γνωστά από αντίστοιχα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυτιλήνης και υποδηλώνουν την παράδοση της διακυβέρνησης της Λέσβου, αλλά και των κάστρων της από τους Βυζαντινούς στους Γατελούζους. 

Το πιο ενδιαφέρον όμως του υπερθύρου της βυζαντινής πύλης είναι ότι βρέθηκε δίπλα στο οικόσημο των Παλαιολόγων, αντί του δικέφαλου αετού, συμβόλου του Βυζαντίου, η απεικόνιση ενός κάστρου με την κύρια πύλη και τους τρεις ορθογώνιους πύργους στην ακρόπολη, απεικόνιση η οποία φαίνεται να ταυτίζεται με το τότε βυζαντινό κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο παραδόθηκε στα 1355 μ. Χ. από τους Βυζαντινούς στη γενουάτικη οικογένεια των Γατελούζων. 

Οι έως σήμερα γραπτές πηγές και μαρτυρίες δεν σώζουν καμία απεικόνιση του βυζαντινού κάστρου των Αγίων Θεοδώρων. Το μαρμάρινο υπέρθυρο αποτελεί την πρώτη απεικόνισή του, και δίνει μαρτυρίες για τη μορφή του, άγνωστη σε μας έως σήμερα, καθώς είχε υποστεί πολλές οικοδομικές παρεμβάσεις κατά τον 15ο αι. από τους Γατελούζους. 

Τριανταφυλλίδης: «Πρώτη φορά ανασκάπτεται» 

«Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά είδη που εστιαζόμαστε σε αυτά τα σημεία καθώς για πρώτη φορά ανασκάπτεται αρχαιολογικό στρώμα που χρονολογείται στην Βυζαντινή Περίοδο, γιατί τα Βυζαντινά κατάλοιπα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Λέσβο είναι ελάχιστα και αναφέρομαι στην Παναγία την Τουρλωτή και τον Άγιο Στέφανο στον Μανταμάδο. Οπότε η διερεύνηση που γίνεται στους συγκεκριμένους τομείς του αρχαιολογικού χώρου του Οβριόκαστρου της Άντισσας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς θα διαφωτίσουν πτυχές από την Βυζαντινή Περίοδο που μέχρι σήμερα μας ήταν άγνωστη» είπε στο «Ε» ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των ευρημάτων του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.  

Η συστηματική έρευνα, όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, στο «Ε», ξεκινά Οκτώβριο με Νοέμβριο του τρέχοντος έτους κατά την οποία θα διερευνηθεί η Βυζαντινή Πύλη καθώς επίσης και κάποια κτιριακά κατάλοιπα πιθανόν από Βυζαντινούς Ναούς που χρονολογούνται πιθανώς τον 12ο αιώνα μ.Χ.  

Οι μέχρι τώρα εργασίες  

Σε ότι έχει να κάνει με τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει καθαριστεί όλο το επιθαλάσσιο τείχος σε μήκος περίπου 200 μέτρα και έχει αφαιρεθεί επίχωση ύψους 6 μέτρων! Επιπροσθέτως έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές τομές στο εσωτερικό τείχους όπου έχουν εντοπιστεί πάλι σε βάθος 6-8 μέτρων κατάλοιπα από την μετάβαση από την μέση εποχή του χαλκού στην ύστερη καθώς και κατάλοιπα των σκοτεινών χρόνων 11ος και 10ος αιώνας π.Χ. Τώρα ερευνάται ο εσωτερικός περίβολος του άνω κάστρου όπου αποκαλύπτεται το τείχος σε μήκος 4 μέτρων και εντοπίζονται κτηριακά κατάλοιπα που σχετίζονται με την ύστερη φάση του κάστρου στον 14ου αιώνα.  

Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το έργο αυτό. «Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη καθώς και παλιότερα τους Θεόδωρο Βαλσαμίδη και Χριστιάνα Καλογήρου που βοήθησαν στο να χρηματοδοτήσουν την ανασκαφή αυτή γιατί κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι για την ιστορία της αρχαίας Λέσβου» τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey