Το νέο βιβλίο της Χατζηκαμπάνη το Σάββατο στο «Loft» - Ανάγνωση… νέας γενιάς και σοδειάς!

Μια γιορτή για «το μέλλον» της Ντέπης

23/06/2017 - 13:09 Ενημερώθηκε 23/06/2017 - 13:40

«Μια φορά κι ένα καιρό

ήταν ένα παραμύθι

που πέθανε κι έγινε

Πραγματικότητα».

(Ντ. Χατζηκαμπάνη, «40 πυρετοί» 2014 - εκδόσεις Μωραΐτης)

 

 

Με μια αφίσα λιτή, γεμάτη όμως με ανθρώπους «δικούς» της -όχι απαραίτητα φίλους της, αλλά ανθρώπους που νιώθει ότι την καταλαβαίνουν- κυκλοφορεί η ιδιαίτερη πρόσκληση της στιχουργού Ντέπης Χατζηκαμπάνη, να παραβρεθούμε στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Στο μέλλον» το ερχόμενο Σάββατο στις 8.30 το βράδυ στο «Loft». Κι όμως στην Αθήνα τη γνωρίζουν περισσότεροι από ό,τι στη Λέσβο, όπου επικοινωνεί με ένα πολυάριθμο μεν αλλά «εξειδικευμένο» κοινό. Όσοι έχουν ακούσει Παρασκευή βράδυ τη μουσική της, θα καταλάβουν τι εννοώ. Η Ντέπη κατοικεί στα «Εξάρχεια της Λέσβου», έτσι ονομάζει τα Κεραμιά! Και πηγαινοέρχεται πολύ συχνά στην Αθήνα για να κλείνει συνεργασίες, να ακούει προτάσεις και να βλέπει τους στίχους της να γίνονται τραγούδια και βιβλία!

Ήταν Φεβρουάριος του 2007 όταν κυκλοφόρησε το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα» σε στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη και μουσική του Φίλιππου Πλιάτσικα, τον οποίο «αγαπήσαμε» από τους «Πυξ-Λαξ». «Ήταν σαν όνειρο, όταν με πήρε ο Φίλιππος και μου είπε να υπογράψω συμβόλαια!», μας λέει. Η Ντέπη 19 χρόνων τότε, είχε πάει σε μια συναυλία μαζί με το τετράδιό της και τού άφησε τους στίχους της. «Από τα 20 κομμάτια μου είχε πει ότι κράτησε τα 10. Και καθώς τα χρόνια περνούσαν χρησιμοποιεί ακόμα τους τότε στίχους. Του άρεσαν πολύ», προσθέτει. «Το μυστήριο μπαρ», «Όμηρος κι Ελένη», «Μια ώρα πριν το διάβολο», είναι μερικά από τα τραγούδια της, που έχει πει ο Πλιάτσικας. Μαζί του έγραψαν το «Όσοι ζουν αληθινά» που ερμήνευσε ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.

 

Από τα 16 της

Το «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», το είχε γράψει όταν ήταν ακόμα 16 χρόνων. Η Ντέπη μέσα από τους στίχους αυτούς, ήθελε να πλάσει μια κοπέλα, την Ελευθερία: «Είχα δημιουργήσει μια κοπέλα μες στο μυαλό μου, να περνά μέσα από πόλεις και καθώς γυρνούσα από Τουρκία, είδα τους στύλους της ΔΕΗ και να σχηματίζεται μία μουτζούρα μέσα στη θάλασσα. Κι έτσι σκέφτηκα ότι η θάλασσα θα ήταν όμορφη να ξαναγινόταν γαλάζια».

Τι την κινητοποιεί να γράφει; Η πολιτική, οι έρωτες, η φύση, ο ρατσισμός, τα προσωπικά της θέλω, οι ιστορίες των ανθρώπων που την εμπνέουν, ό,τι συναντά στο δρόμο της. Πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της δίσκου, το «Κολάζ», με ανθρώπους που ενώνει σαν παζλ με τους στίχους της να τραγουδάνε και να ερμηνεύουν για κείνη. Ο Δημήτρης Γαύρος έκανε τη μελοποίηση και συμμετέχουν σε αυτόν οι «Όναρ», ο Πασχάλης Τσαρούχας, οι «Magic de Spell», o Δημήτρης Καρράς, ο Μπάμπης Στόκας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Κώστας Παρίσσης και άλλα ονόματα. Πρόκειται για καλλιτέχνες με τους περισσότερους από τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με τους υπόλοιπους ετοιμάζει νέες συνεργασίες!

 

«Στο μέλλον»

Το τέταρτο βιβλίο της λοιπόν, «Στο μέλλον». Η πρώτη της απόπειρα όπως λέει και η ίδια στη λογοτεχνία, όπου καταγράφει έναν μονόλογο. Τα προηγούμενα βιβλία της, ήταν δύο ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι. Το «μέλλον» για κείνη είναι το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα. Δεν είναι η βιογραφία της, όπως πολλοί ενδεχομένως να εικάσουν, αλλά καθημερινές καταστάσεις που βίωνε επί ένα χρόνο μπλεγμένες με όνειρα, άλλες ιστορίες και συζητήσεις. Από τις εκδόσεις «Αίτιον».

Η κεντρική ηρωίδα, γύρω από την ψηλάφηση ενός έρωτα (της σκοτεινής πλευρά του μάλλον), ξεδιπλώνει σκέψεις, συναισθήματα και κοιτάγματα του κόσμου και του εαυτού, που συγκινούν και προβληματίζουν. Ο πεζός λόγος σμίγει με τον ποιητικό, ο στοχασμός με το παραληρηματικό της ψυχής, η καταβύθιση στο επιμέρους με την πτήση στη γενίκευση, το εφήμερο με το διαρκές. Έκσταση και γείωση, απώλεια και αναμονή, απελπισία και απαντοχή, διάλυση και ανασυγκρότηση. Γλώσσα που επιθυμεί να υπηρετήσει το «καίριο» και το αληθές. Και στίχοι. Στίχοι από τραγούδια που ακόμα δεν έγιναν, μιας που η Ντέπη Χατζηκαμπάνη είναι μια από τους σημαντικότερους «θεραπευτές» του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Και έρχεται κι άλλος δίσκος, στον οποίο συμμετέχει: «Όταν έκανα ευχές» του Ηλία Μακρίδη με τη συμμετοχή του Μπάμπη Στόκα, αλλά και τις «Μέλισσες».

 

Ποιοι… θα είμαστε!

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν (αύριο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα στο «Loft») ο συγγραφέας- ποιητής Σταύρος Σταυρόπουλος, από τους «Magic de Spell» ο Θοδωρής Βλαχάκης, ο συγγραφέας - ποιητής Πάνος Σταθόγιαννης, η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου (σ.σ. εγώ!). Κείμενα του βιβλίου θα απαγγείλουν οι: Πασχάλης Τσαρούχας, Βάσω Αψώκαρδου, Γιώργος Λημναίος. Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς θα αναλάβουν οι Ηλίας Μακρίδης, Δημήτρης Γαύρος, Ανδρομέδα Ψαρού. Τα κείμενα της παρουσίασης θα μεταφράσει στην νοηματική γλώσσα η Μάρω Παπαδημητρίου. Συντονίστρια της βραδιάς η Τέσση Χατζηκαμπάνη, ενώ θα ακολουθήσει Live!

 

«Παράξενα βράδια σκισμένα τετράδια

Μια φάλτσα η ζωή μου μπαλάντα.

Το νόημα χάνω, ανοίγω το πιάνο

Μα είναι ξεκούρδιστο πάντα»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey