Λεσβιακό Βιβλίο

17/05/2019 - 12:28 Ενημερώθηκε 17/05/2019 - 12:30

Απόστολος Ε. Γονιδέλλης

Οι φιλόσοφοι της Λέσβου. Ο πνευματικός στέφανος του νησιού

Εκδόσεις Γεωργιάδης

Αθήνα 2019, σελ. 302

 

Ο Απόστολος Γονιδέλλης γεννήθηκε στα Λουτρά της Λέσβου και ασχολείται πολλά χρόνια με τα γράμματα. Εδώ και πολύ καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την μελέτη της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα με την Ελληνική Προϊστορική Παράδοση και το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό σύστημα. Θεωρείται δε ένας από τους λίγους εξειδικευμένους ερευνητές των έργων του Ησιόδου. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει 18 βιβλία. Στη σειρά «Αρχαία Λεσβιακή Γραμματεία» κυκλοφορούν τα βιβλία «Δάφνις και Χλόη», «Ιστορία της Αρχαίας Λέσβου», «Θεοφράστου Χαρακτήρες», «Τέρπανδρος Αντισσαίος» (όλα από τις εκδόσεις «Αιολίδα») και πρόσφατα «Οι φιλόσοφοι της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα 4 συμπληρώνοντας την άγνωστη αλλά ιδιαίτερα σημαντική ιστορία της Αρχαίας Λέσβου. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η φιλοσοφική πλευρά της Λέσβου, σε μία πλήρη καταγραφή και ανάλυση του βίου και του έργου των είκοσι φιλοσόφων του νησιού, οι οποίοι αναφέρονται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και είναι οι παρακάτω: Άλκιππος, φιλόσοφος από την Ερεσό (4ος αι.), Αριστοτέλης, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (3ος αι.), Δημοσθένης, ρητοροδιδάσκαλος-σοφιστής από την Μυτιλήνη (1ος αι. μ.Χ.), Διοφάνης, ρήτορας από την Μυτιλήνη (2ος αι.), Έρμαρχος, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (3ος αι.), Εχεκρατίδης, φιλόσοφος από την Μήθυμνα (4ος αι.), Θεόφραστος, φιλόσοφος από την Ερεσό (4ος αι.), Κράτιππος, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (1ος αι.), Λεσβοκλής, ρήτορας από την Μυτιλήνη (1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.), Λεσβώναξ, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (1ος αι.), Λεσβώναξ, γραμματικός από την Μυτιλήνη (1ος αι.), Λεσβώναξ, σοφιστής από την Μυτιλήνη (2ος αι. μ.Χ.), Μενέδημος, φιλόσοφος από την Πύρρα (4ος αι.), Μενεκράτης, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (4ος αι), Πιττακός, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (7ος αι.-6ος αι.), Ποτάμων, ρήτορας από την Μυτιλήνη (1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.), Πραξιφάνης, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (3ος αι.), Πριμιγένης, φιλόσοφος από την Μυτιλήνη (3ος αι), Σέξτος ο Εμπειρικός, φιλόσοφος και ιατρός (3ος αι. μ.Χ.), Φανίας ή Φαινίας, φιλόσοφος από την Ερεσό (4ος αι.).

Στην εισαγωγή διαβάζουμε: «Θεωρώ ότι η ένδοξή ιστορία της Λέσβου και η συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, παραμένει ανεξερεύνητη και άγνωστη στο ευρύ κοινό, ενώ οι όποιες αναφορές, γίνονται συνήθως και κυρίως μόνον για τους μουσικούς-ποιητές του νησιού (Σαπφώ, Αλκαίος, Αρίων, κ.ά). Βέβαια είναι γνωστό ότι στην Λέσβο η μουσική και η ποίηση, είχε μεγάλη ανάπτυξη απ’ τα πρώϊμα αρχαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερα η λυρική, με επακόλουθο το Αιολικό μέλος να ονομασθεί Λεσβιακό. Όμως για την “φιλοσοφική” Λέσβο δεν γίνεται κανένας λόγος. Εάν δε ο Πιττακός δεν είχε συμπεριληφθεί στους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας, θα υπήρχε πλήρης αποσιώπηση. Θέλησα λοιπόν με το βιβλίο αυτό να αναδείξω και να αποκαταστήσω κατά κάποιον τρόπο, τους είκοσι φιλοσόφους του νησιού, τα ονόματα των οποίων κατάφερα να συλλέξω από διάφορες αναφορές στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Δυστυχώς, για ορισμένους εξ αυτών, τα στοιχεία είναι μηδαμινά. Για άλλους πάλι, ενώ μερικές (σπάνιες) φορές, ακούγεται το όνομά τους υπάρχει μία ασάφεια, μία αοριστολογία και μία θολούρα για τους ίδιους και το έργο τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey