Το ντοκιμαντέρ της Τζ. Χατζηδημητρίου μάς οδήγησε στο μύθο, ακολουθώντας το νήμα των παραδόσεων των απλών ανθρώπων, το βυθό και τη Φύση

Συναρπαστικές εικόνες που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου σε όλο το ντοκιμαντέρ Συναρπαστικές εικόνες που ζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Δυτικής Λέσβου σε όλο το ντοκιμαντέρ

Αναζητήσαμε κι εμείς τον Ορφέα

28/09/2018 - 13:54

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου μάς είπε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να κάνει επίδειξη των γνώσεών της καθώς και ότι δεν θα ακολουθούσε την πεπατημένη σε ό,τι αφορά τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ που μας παρουσίασε, αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας. Ήθελε, και τα κατάφερε να παρουσιάσει αυτό που είδε όπως το είδε, χωρίς καμία διαμεσολάβηση. Και το είδαμε κι εμείς μαζί της το απόγευμα της Τετάρτης, όπου δεν μπορούσες να βρεις καρέκλα στο Μουσείο Τεριάντ. Ο «Ξενοφών» και οι κάθε λογής άνεμοι, δεν εμπόδισαν δεκάδες κόσμου να καταφτάσει στην προβολή του ντοκιμαντέρ της Τζ. Χατζηδημητρίου «Αναζητώντας τον Ορφέα» και για λίγη ώρα να παρευρεθεί μέσα από τις μαγευτικές εικόνες της φύσης, του βυθού, τις φιλοσοφίες των απλών ανθρώπων, στη Δυτική Λέσβο, στα «Ορφύκια» και στον «Σπήλιο». Εκεί που σύμφωνα με τον μύθο ξεβράστηκε το κεφάλι του Ορφέα και ο Τέρπανδρος του έκλεψε τη λύρα και η ιστορία χάνεται στο διάβα των αιώνων.

Γεμάτη η αίθουσα του Μουσείου Τεριάντ για την προβολή

Ξεχωριστή θέση εκτός από τις μαγικές εικόνες της φύσης και τους ήχους της η Κινέζα ποιήτρια Λαν Λαν που απέδωσε για την Τζ. Χατζηδημητρίου όλο το νόημα του ντοκιμαντέρ.

Η ταινία «Αναζητώντας τον Ορφέα» αποτελεί μέρος μιας ενότητας γυρισμένης στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, με τίτλο το «Σιωπηλό Μονοπάτι». Η σειρά είναι γυρισμένη με μια ποιητική προσέγγιση, χωρίς να επιζητά την κλασσική τεκμηρίωση ενός ντοκιμαντέρ. Ακολουθεί ηθελημένα, τη φυσική εξέλιξη των συναντήσεων με τους χαρακτήρες, χωρίς να επιδιώκει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφήνοντας χώρο στα συναισθήματα και το απρόοπτο. Σκοπός της ενότητας αυτής, είναι να δώσει φωνή σε καθημερινούς ανθρώπους, που παρότι περνούν τη ζωή τους σιωπηλά, ξέρουν να μοιράζονται, να γελούν, να δημιουργούν, να αγαπούν, να υπομένουν και να πορεύονται με αξιοπρέπεια, διατηρώντας έτσι, έναν τρόπο ζωής σε άρρηκτη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον. Αυτή, είναι η «άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της Ελλάδας της Ευρώπης, ο πολιτισμός της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, με γνώσεις, πρακτικές, και παραδόσεις, που συχνά είναι πολύ βαθιά ριζωμένες στον χρόνο, καθορίζοντας τη συλλογική μας μνήμη και ταυτότητα.

Η Τζ. Χατζηδημητρίου μιλά για το ντοκιμαντέρ της

Αναμένουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο ντοκιμαντέρ της Τζ. Χατζηδημητρίου «Γιαγιάδες» στο 6o AegeanDocs.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey