4ο AegeanDocs …. Συγκινητικό φινάλε.

30/09/2016 - 15:08

Το 4o AegeanDocs πήγε στο Lesvos Solidarity – Πίκπα οργανώνοντας προβολές για τους πρόσφυγες.

Με σημαντικές πρωτοβουλίες έκλεισε το φεστιβάλ στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το 4o AegeanDocs πήγε στο Lesvos Solidarity – Πίκπα οργανώνοντας προβολές για τους πρόσφυγες.

 

Τις προβολές του Φεστιβάλ παρακολούθησε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου που διάλεξε μια ιδιαίτερη στιγμή του θεσμού για να χαιρετήσει το Φεστιβάλ και το κοινό του. Ήταν αμέσως μετά την προβολή μιας ταινίας δημιούργημα ερασιτεχνών κινηματογραφιστών απο τη Μυτιλήνη με πρωταγωνίστρια μιαν εθελόντρια του Φεστιβάλ, την κα Νίκη Λαζάρου.

Η κα Καλογήρου θύμισε στο κοινό ότι όταν βράβευε τον Νοέμβριο του 2014 την κα Λαζάρου ως εθελόντρια είχε πει ότι αυτός ο θεσμός πολιτισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στηρίζεται στην ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Για την επιτυχία του Φεστιβάλ είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, όπως την κατέγραψε σε ανάρτηση του στα social media

Κόσμος πολύς, με πολύ ωραίες ταινίες/ντοκιμαντέρ στη Μυτιλήνη στο 4ο φεστιβάλ του AegeanDocs, δείγμα ότι η τοπική κοινωνία και οι φοιτητές το περιμένουν και το έχουν αγαπήσει. Το διαπίστωσα -ιδίοις όμμασι- στις δύο μέρες που το παρακολούθησα λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ένα μεγάλο μπράβο στους  Κώστα Σπυρόπουλο, Χαρά Λαμπίδου, Ελένη Μυριβήλη και Γιάννη Σκοπετέα και σε όσους συμβάλουν με ιδέες, μόχθο, προσωπική εργασία και χορηγίες!

Είχε προηγηθεί την προτελευταία μέρα για Προβολές, συζητήσεις, συγκινητικές στιγμές όταν Οι Ισπανοί ναυαγοσώστες, πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ ΤΟ ΚΥΜ Α ανέβηκαν στη σκηνή και κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού. Επί 3 λεπτά όρθιοι 420 θεατές χειροκροτούσαν τους Ισπανούς εθελοντές. Εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ευχαρίστησε τους εθελοντές και χαιρέτησε το θεσμό που υποστηρίζει και συνδιοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, ο Αντιδήμαρχος Μήθυμνας, κ. Κ.Αστυρακάκης.

16 έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι.

Στη Μυτιλήνη από 24-29 Σεπτεμβρίου ήρθαν 16 καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί και μίλησαν στο κοινό του Δημοτικού θεάτρου για τις ταινίες τους. 

Δεν απευθύνθηκαν όμως μόνο στο κοινό της Μυτιλήνης, αλλά και στους θεατές στη Χίο, τη Σάμο και τη Σύρο χάρη στην απευθείας μετάδοση που οργάνωσαν οι τεχνικοί του Φεστιβάλ μέσα από το δίκτυο HD του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τεκμήριο για το διεθνές κύρος που έχει αποκτήσει το Φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι τα έξοδα μετακίνησης των ξένων σκηνοθετών καλύπτονται από το Κέντρο  Κινηματογράφου της χώρας τους ή από την εταιρεία διανομής των ταινιών.


Οι σκηνοθέτες και παραγωγοί που ήρθαν στη Μυτιλήνη, είναι οι: Ayla Torun, Jo- Anne Velin, David Fontesca, Marie-Noelle Moreigne,Tommaso Vitali, Michel Noll, Jari Kokko, Μάρσια Τζιβάρα, Μαριάννα Οικονόμου, Αθανασία Κοκολάκη, Τάσος Αλευράς, Γιώργος Ιατρού, Μάρκο Γκαστιν, Ελένη Κωνσταντινίδου, Νίκος Μεγγρέλης, Στέφανος Μαγκριώτης

Και τηλεοπτική εκπομπή το Φεστιβάλ

Κάθε μέρα, στην ΕΡΤ-2 προβαλλόταν η τηλεοπτική εκπομπή του Φεστιβάλ την οποία ετοίμαζε κινηματογραφικό συνεργείο από εθελοντές φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα και διευθύντρια παραγωγής την Μαρίνα Σταμάτη.  18 εθελοντές έκαναν τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τις On camera παρουσιάσεις ενώ το δημόσιο πρόσωπο του Φεστιβάλ για το κοινό στην τηλεόραση ήταν η επίκουρη καθηγήτρια Λενιώ Μυριβήλη. Το μοντάζ επιμελείται η Diga Pictures (Παύλος Αβαγιανός)

Η σχολή ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ

Μπορεί  το ίδιο Φεστιβάλ να συμβάλει στη διάδοση της κινηματογραφικής παιδείας;

Η απάντηση του Δήμου Λέσβου ήταν η Δημιουργία μιας Σχολής Ντοκιμαντέρ, η οποία θα απευθύνεται σε μη επαγγελματίες κινηματογραφιστές και θα αγκαλιάζει το Σχολικό Σύστημα: από τα Γυμνάσια-Λύκεια και τα Σχολεία Δια Βίου Μάθησης ως το Πανεπιστήμιο.

Tη Σχολή AegeanDocs Workshop με το παρακινητικό/προκλητικό  motto  ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ , υιοθέτησε με ενθουσιασμό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τη σκυτάλη πήρε τα δύο τελευταία χρόνια  ο Δήμος Λέσβου.

 

Θεματικό Αφιέρωμα στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις Μειονότητες και τα Δικαιώματα των Ρομά

 

Η προσφυγική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμα της στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
H  συνάντηση με τον « Άλλο», τον διαφορετικό, τον αλλόθρησκο, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η συνάντηση πολιτισμών μέσω της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης συγκροτούν ένα θεματικό αφιέρωμα του φεστιβάλ AegeanDocs.

Το αφιέρωμα  «Μειονότητες-Ρομά-  Διαπολιτισμική εκπαίδευση» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και εθνικούς πόρους.

Κανάλι στο YouTube από το AegeanDocs

Και κάθε βράδυ η Συντονίστρια των συζητήσεων των σκηνοθετών με το κοινό Λενιώ Μυριβήλη σε απευθείας μετάδοση στις αίθουσες του Φεστιβάλ στα άλλα νησιά αναλύει τις ταινίες, φωτίζει τις κινηματογραφικές αρετές των δημιουργών, αναδεικνύει την αξία του Δημοσίου Διαλόγου εμπράκτως: πολίτες διαλέγονται με δημιουργούς και ειδικούς. Όλες οι συζητήσεις καθώς και οι 5 τηλεοπτικές εκπομπές συγκροτούν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα στο κανάλι AegeanDocs στο YouTube.


 Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Λέσβο (Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, Θεατρικό Εργαστήρι Χρυσομαλλούσας, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Πλωμάρι, Μόλυβος, Μανταμάδος) και στη Χίο, Σάμο, Σύρο (αίθουσες Aegean University), Ικαρία, Λήμνος (Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ), Οινούσσες, Αι Στράτης, Ψαρά και Φούρνοι

Η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Σϋρος, η Αγ.Παρασκευή Λέσβου άνοιξαν μια μεγάλη αγκαλιά στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ. 3500 θεατές γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης σε 7 προβολές. Στις 9.30 μμ live η συζήτηση με τον Μάρκο Γκαστίν και την Λενιώ Μυριβήλη. Κατάμεστες αίθουσες, κοινό που διψά για ποιότητα, παρέες, συζητήσεις στο φουαγιέ και ούζο από Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου - Ouzo Plomari και προβληματισμός για τα σύγχρονα προβλήματα στο αφιέρωμα για τους μετανάστες ΕΣΠΑ - "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση"


ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ LES ECRANS DE CHINE στο AegeanDocs 4. Ο MICHEL NOLL, διευθυντής του Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ της Καντόνας, δημιουργός του Ecrans de Chine, ήρθε στη Μυτιλήνη, και παρουσίασε 3 ταινίες από την Κίνα και για την Κίνα. Το αφιέρωμα, με νέες κάθε χρόνο ταινίες, αποτελεί την νέα διεθνή συνεργασία του AegeanDocs.

 

To μήνυμα του χορηγού του Βραβείου καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου υποστηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, υιοθετώντας το βραβείο για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ αξίας 2.000 ευρώ.

 

Το Φεστιβάλ έχει σκοπό του να αναδείξει την ιστορία του τόπου μας, αλλά και να φωτίσει τις πολιτιστικές όψεις της οικονομικής ζωής και της παραδοσιακής βιοτεχνίας.

 

Έτσι και εμείς, στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, μια ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση, συνεχίζουμε εδώ και 120 χρόνια να επενδύουμε στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του ιστορικού, πλέον, ούζου μας. Παράλληλα, έχουμε διαμορφώσει και αναδείξει το χώρο παραγωγής και ως ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας αυτού του αποστάγματος που είναι συνδεδεμένο με το Πλωμάρι και τη Λέσβο.

Το κοινό ενδιαφέρον, λοιπόν, για την ιστορία και τον πολιτισμό έφερε κοντά το Φεστιβάλ και την αποσταγματοποιία μας.

Με ιδιαίτερη χαρά απονέμουμε το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 4ο AegeanDocs

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey