Τριήμερο εκδηλώσεων για τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου

Οι Γλεντιστάδες των Μεσοτοπιτών, στο Πήλιο

09/05/2014 - 20:54

Στο μύθο της νεοελληνικής τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού συγχρόνως, στο δικό μας, λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και στο οδοιπορικό του στο Βόλο και τα κοντινά χωριά του Πηλίου, είναι αφιερωμένο το τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το Θεόφιλο.

Στο μύθο της νεοελληνικής τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού συγχρόνως, στο δικό μας, λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και στο οδοιπορικό του στο Βόλο και τα κοντινά χωριά του Πηλίου, είναι αφιερωμένο το τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το Θεόφιλο.

Αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά», που συμπίπτει και με τα 80 χρόνια από το θάνατό του στη Μυτιλήνη. Το παρών θα δώσει και το μουσικό σύνολο των «Γλεντιστάδων» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση».

Το τριήμερο αποτελεί πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτισμού τού ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος Leader.

Η πρόταση συνέδεσε τα κοντινά χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωλκού, Άλλης Μεριάς και Μακρινίτσας, με κοινό σημείο αναφοράς το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, που αποτελεί ο πιο σημαντικός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος, ο οποίος για 30 περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στο Βόλο και τα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα.

Ακολουθώντας τα χνάρια του στα καλντερίμια των χωριών σε αυτό το νοερό τρίγωνο, η πρόταση δίνει έμφαση και εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον στα έργα που αποτυπώνουν συλλογικά βιώματα, καθημερινές ασχολίες, λαϊκούς ήρωες και έθιμα της περιοχής, μεταξύ αυτών και το περίφημο μιμικό δρώμενο «Μάηδες» της Μακρινίτσας.

Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο τη συνεργασία και κινητοποίηση φορέων της περιοχής, που με πόλο έλξης την τεράστια σημασία του Θεόφιλου, επιχειρούν τη μορφοποίηση νέων δεσμών των κοινοτήτων και την ενδυνάμωσή τους, αποβλέποντας κυρίως στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη με το να προσδώσουν θεσμική και επαναλαμβανόμενη διάσταση σε αυτό το γεγονός.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται οδοιπορικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, γευσιγνωσία, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Στο κλείσιμο του τριημέρου θα παρουσιαστεί η αναβίωση του λαϊκού δρωμένου των «Μάηδων» στην πλατεία της Μακρινίτσας, που θα «χαιρετίσει μουσικά» το προσκεκλημένο μουσικό σύνολο των «Γλεντιστάδων» της Λέσβου, για να καταλήξει σε ένα λαϊκό μαγιάτικο γλέντι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey