
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε συνάντηση για τις δημόσιες βιβλιοθήκες στη Λευκάδα, η υπεύθυνη των Βιβλιοθηκών Μυτιλήνης και Μολύβου
Εκπρόσωποι συνολικά 50 σχεδόν δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Λευκάδα.
Εκπρόσωποι συνολικά 50 σχεδόν δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Λευκάδα. Στη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα των ιδρυμάτων, παρευρέθηκε και η υπεύθυνη των δύο Δημόσιων Βιβλιοθηκών της Λέσβου - της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Μυτιλήνης και της Βιβλιοθήκης «Αργύρης Εφταλιώτης» του Μολύβου -, Μαρία Γρηγορά, για να διαπιστώσει ότι οι δύο αυτοί χώροι πολιτισμού του νησιού, είναι σε χειρότερη θέση από κάθε άλλο αντίστοιχο στην Ελλάδα.
Ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη του Συλλόγου Εργαζόμενων στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας διοργάνωναν αντίστοιχη συνάντηση. Το συντονισμό είχε αναλάβει η προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Λευκάδας, Μαρία Ρούσσου, που είναι και η πρόεδρος του Συλλόγου, και εκπροσωπήθηκαν τα μισά περίπου αντίστοιχα ιδρύματα της χώρας, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης», Μαρία Γρηγορά, τα όσα συζητήθηκαν παρουσίαζαν μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους ίδιους τους εκπροσώπους, όσο και για το μέλλον των βιβλιοθηκών.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν όλα τα ιδρύματα και αφορούν κυρίως σε θέματα προσωπικού, αλλά και την έλλειψη κρατικών επιχορηγήσεων και το κατά πόσοι οι συγχωνεύσεις διαφόρων κρατικών φορέων ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία των βιβλιοθηκών.
«Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και έγινε σοβαρή συζήτηση πάνω σε διάφορα θέματα, που είτε αντιμετωπίζουμε ήδη, είτε ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον», λέει η κ. Γρηγορά. «Αυτό που διαπίστωσα, είναι ότι, δυστυχώς, οι δύο Βιβλιοθήκες της Λέσβου βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από όσες άλλες εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση, αφού σε άλλα ιδρύματα υπάρχουν τουλάχιστον βιβλιοθηκονόμοι, ενώ εδώ δεν έχουμε ούτε έναν που να ασχολείται καθαρά με αυτό τον τομέα. Η βασική θέση στην οποία καταλήξαμε, ήταν ότι θα προσπαθήσουμε να μην κλείσει καμμία δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας, και αυτό θα τονίζει και το σχετικό κείμενο που πρόκειται να βγει ως απόφαση των συμμετεχόντων στη συνάντηση.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της λευκαδίτικης φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παραδοσιακούς χορούς από τοπικό χορευτικό σύλλογο.