Εντυπωσιακή η έκθεση φωτογραφιών του Τσέχου Φριτζ Μραζ, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης…

22/08/2012 - 15:41

Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης μέσα από το φακό του Φριτζ Τζόζεφ Μραζ, είναι η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε προχτές Δευτέρα και θα φιλοξενηθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν της Μυτιλήνης μέσα από το φακό του Φριτζ Τζόζεφ Μραζ, είναι η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάστηκε προχτές Δευτέρα και θα φιλοξενηθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Την έκθεση διοργανώνουν η ιστοσελίδα lesvosoldies.gr, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μεγάλη γκάμα από φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, τραβηγμένες από τον Τσέχο φωτογράφο που λάτρεψε τη Λέσβο και απαθανάτισε εκτός άλλων, ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί, όπως η απελευθέρωση του 1912.

Ο Φριτζ Μραζ, άγνωστος και ξεχασμένος μέχρι πρόσφατα φωτογράφος, άρχισε να φωτογραφίζει από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Λέσβο, οτιδήποτε τού κέντριζε το ενδιαφέρον: τοπία από όλες τις γωνιές της Μυτιλήνης, τα γύρω χωριά και στιγμιότυπα, όπως τα εγκαίνια του «Σάρλιζα Παλλάς», αλλά και πλήθος ιστορικών στιγμών, όπως η κατάληψη της Μυτιλήνης από το διεθνή στόλο το 1905, η κηδεία του Βερναρδάκη, οι πανηγυρισμοί μετά το Κίνημα των Νεότουρκων, η απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912, κ.ά., αλλά και στιγμιότυπα από την κοινή ζωή Ελλήνων και Τούρκων, τις αφίξεις σημαντικών ανθρώπων στο νησί και φυσικά όλες τις αγαπημένες του γωνιές στην πόλη: το λιμάνι, τα Τσαμάκια, την Επάνω Σκάλα, το Τελωνείο.

Ακόμη και μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο βρέθηκε εξόριστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γαλλία, επέστρεψε στη Μυτιλήνη που αγαπούσε, κάνοντας νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. Τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα το 1929, οπότε κι έφυγε προς αναζήτηση δουλειάς στην Αθήνα, ενώ πέθανε μάλλον το 1930.

Εικόνες ιστορίας

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε προχτές στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, παρουσιάζονται 130 φωτογραφίες του Τσέχου φωτογράφου, από τις δυο διαφορετικές περιόδους δραστηριοποίησής του: από τον ερχομό του στη Μυτιλήνη μέχρι και το 1915 που εξορίστηκε στη Γαλλία, και από την περίοδο που ακολούθησε την επιστροφή του στη Μυτιλήνη το 1919 και διήρκεσε περίπου για μια δεκαετία, οπότε και έφυγε από το νησί.

Στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται πορτρέτα, φωτογραφίες περιοχών, καθώς και καρτ ποστάλ είτε δικής του έκδοσης, είτε άλλων εκδοτών, υλικό που ανήκει στις συλλογές των Μάκη Μπεκιάρη, Στρατή Αναγνώστου και Πάρι Περέλλη. Πρόσωπα και σημαντικά γεγονότα αναβιώνουν στα ειδικά σταντ που έχουν στηθεί στο χώρο, οι λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, εξηγούν στον επισκέπτη τα όσα βλέπει, ενώ το καλαίσθητο φυλλάδιο που διανέμεται, παρουσιάζει συνοπτικά τη ζωή του Τσέχου φωτογράφου.

Το πορτρέτο του ίδιου του Φριτζ Μραζ δεσπόζει επιβλητικό σε έναν από τους τοίχους του φουαγιέ, δίπλα σε φωτογραφίες παλιών κατοίκων της Μυτιλήνης, αλλά και σημαντικών οροσήμων της πόλης, όπως ο Άγιος Θεράποντας, η προκυμαία, το Υδραγωγείο της Μόριας, το Δημαρχείο, το Φανάρι, κ.ά. Έτσι, η Μυτιλήνη των αρχών του περασμένου αιώνα, ξαναζωντανεύει μέσα από εντυπωσιακές εικόνες.

Υπενθυμίζουμε πως η ίδια έκθεση, που αυτή τη φορά διοργανώνεται για τον εορτασμό των 100χρονων της Απελευθέρωσης του νησιού, είχε φιλοξενηθεί και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας πριν από δύο χρόνια. Η διοργάνωση ήταν και τότε της ιστοσελίδας lesvosoldies.gr και είχε ως στόχο της, την προβολή της ιστορίας της Μυτιλήνης.  


Τους 200 έφτασαν οι επισκέπτες στα εγκαίνια

«Εξαιρετική ποιότητα…»

Περίπου 200 άτομα πέρασαν συνολικά από την έκθεση το απόγευμα και το βράδυ των εγκαινίων. Ανάμεσα στον κόσμο ήταν και συγγενείς - απόγονοι του Φριτζ Μραζ, που ζουν στη Μυτιλήνη, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης.

Τον κόσμο ξεναγούσε στην έκθεση ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας «lesvosoldies», Μάκης Μπεκιάρης.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτης Σκορδάς, μίλησε εκ μέρους των διοργανωτών, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση, στην οποία συμμετέχει ο Σύνδεσμος.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της ιστοσελίδας και του κ. Μπεκιάρη στη διάσωση και προβολή αρχειακού υλικού της Λέσβου και κάλεσε τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν την έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Από πλευράς του, στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λέσβου συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία αλλά και την εξαιρετική ποιότητα της έκθεσης, στην οποία, όπως τόνισε, αποκαλύπτονται πολλές γνωστές και άγνωστες πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Τέλος, κάλεσε κι αυτός τα σχολεία της Λέσβου να επισκεφθούν την έκθεση και να τη δουν ως ένα μάθημα τοπικής ιστορίας και ιστορικής γνώσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey