Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος», Βασίλης Τιτιρέκης, μιλάει στο «Ε»

«Ο πολιτισμός στηρίζεται στην παράδοση»

09/06/2012 - 16:17

Σήμερα στο «Ε», μιλάει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος», Βασίλης Τιτιρέκης. Με αφορμή τη συμμετοχή του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου στο Φεστιβάλ που αυτές τις ημέρες διοργανώνει στον οικισμό ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας

Σήμερα στο «Ε», μιλάει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος», Βασίλης Τιτιρέκης. Με αφορμή τη συμμετοχή του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου στο Φεστιβάλ που αυτές τις ημέρες διοργανώνει στον οικισμό ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας, μας μιλάει για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματά του, για τις δράσεις που προγραμματίζονται, αλλά και για τη σημασία της συνεργασίας για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος των μελών του Συλλόγου.

Κύριε Τιτιρέκη, τα είχαμε πει και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν γράφαμε για την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών. Τότε μας είχατε αναφέρει πως ο νέος αυτός φορέας αποτελεί μια συνέχεια του Κέντρου Νεότητας του πρώην Δήμου Μήθυμνας. Τι σας ώθησε να συνεχίσετε την προσπάθεια;
«Το Κέντρο Νεότητας του πρώην Δήμου Μήθυμνας είχε επαναδραστηριοποιηθεί το 1995. Λόγω του “Καλλικράτη” και προκειμένου να μη διαλυθεί η όλη προσπάθεια, αποφασίσαμε τον περασμένο Αύγουστο να ιδρύσουμε το Σύλλογό μας, με τη στήριξη της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας και με την καλή διάθεση του δασκάλου μας Γρηγόρη Γρηγορίου και στη συνέχεια και της δασκάλας Ρένας Γρηγορίου. Φάνηκε τελικά πως καλά κάναμε και το συνεχίσαμε, γιατί αλλιώς όλη η προσπάθεια θα πήγαινε χαμένη. Και μάλιστα δεν περιοριστήκαμε μόνο στο χωριό, αφού αμέσως μετά την ίδρυση κάναμε άνοιγμα και στο Σύλλογο Γυναικών Συκαμνιάς “Η Αγία Φωτεινή”, κι έχουμε ήδη μέλη και από εκεί.»

Οι δράσεις

Τι δράσεις είχε καθιερώσει το Κέντρο Νεότητας, που συνεχίζετε τώρα κι εσείς;
«Μέσα από τον πρώην Δήμο Μήθυμνας είχαμε καθιερώσει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που επί 10 χρόνια πραγματοποιούσαμε στο Κάστρο του Μολύβου. Τα Φεστιβάλ αυτά μάζευαν πάρα πολύ κόσμο, τόσο από το νησί όσο και Έλληνες και ξένους τουρίστες, και πάντα συνοδεύονταν από το μουσικό συγκρότημα “Επτάσημο”, με το Μεσοτοπίτη Βαγγέλη Σαραντίδη και τα άλλα μέλη του. Πέρυσι δεν το πραγματοποιήσαμε, για οικονομικούς λόγους, φέτος όμως αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, θα γίνει και πάλι το Φεστιβάλ, στις 11 Αυγούστου.»

Ο θεσμός συνεχίζεται, λοιπόν. Θα εμφανιστείτε μόνο εσείς ή θα φιλοξενήσετε χορευτικά και από άλλες περιοχές;
«Θα εμφανιστεί το χορευτικό το δικό μας, το χορευτικό τού ΕΘΟ Καλλονής, καθώς και αυτά του Συλλόγου Ανεμοτισίων και της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, της Αττικής. Είναι επίσης πολύ πιθανό να φιλοξενήσουμε κι ένα συγκρότημα παραδοσιακών χορών από την Τουρκία, από τους οποίους περιμένουμε απάντηση μέσα στην άλλη εβδομάδα.»

Μιλήστε μας λίγο για τη συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στο Μόλυβο. Σε τι ακριβώς αφορά;
«Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φορέα Τουρισμού. Εμείς παραδίδουμε δωρεάν μαθήματα παραδοσιακών χορών και θα συμμετέχουμε και στο γλέντι λήξης τού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στην Πλατεία Λευκονοίκου. Τα μαθήματα διαρκούν δύο ώρες την ημέρα και τα παρακολουθούν συνολικά 30 περίπου επισκέπτες, που έχουν έρθει στο Μόλυβο ειδικά για τις εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ, από την Ευρώπη.»

Τι σχόλια έχουν ακουστεί αυτές τις ημέρες;
«Έχουμε δεχθεί πάρα πολύ καλά σχόλια. Όλοι είναι πολύ ευχαριστημένοι, το δείχνουν και στα μαθήματα. Τα κάνουμε σε μια αίθουσα κάτω από νηπιαγωγείο, που μας την παραχώρησε ευγενικά ο Δήμος και εμείς βάλαμε προσωπική εργασία για να τη φτιάξουμε. Κι επειδή είναι σε κεντρικό σημείο, τώρα το καλοκαίρι που κάνουμε τα μαθήματα και είναι κατάμεστη, στέκονται και μας παρακολουθούν και οι περαστικοί, και είναι σα να δίνουμε καθημερινά παράσταση.»

Φιλοσοφία συνεργασίας

Φαίνεται πως ο Μόλυβος έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη φιλοσοφία της συνεργασίας. Είναι κάτι που διέπει και το δικό σας Σύλλογο;
«Φυσικά. Έχω ήδη προαναφέρει άλλωστε τη συνεργασία με το Σύλλογο της Συκαμνιάς. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μας με όλους τους κατοίκους του οικισμού, τόσο στις εκδηλώσεις, όσο και στα καταστήματα, που διοργανώνουμε κάθε τόσο κάποιο μπουφέ και που οι ιδιοκτήτες τους είναι πρόθυμοι να μας παρέχουν κάθε βοήθεια. Προσπαθούν όσο μπορούν, παρ’ όλο που τα πράγματα είναι πλέον αρκετά στριμωγμένα, γιατί πιστεύουν πως μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις έχει κέρδος ο Μόλυβος. Αξίζει να σημειώσω πως μόνο με τα χορευτικά που θα έρθουν για το Φεστιβάλ του Αυγούστου, πάνω από 100 άτομα θα βρεθούν στον οικισμό και οι περισσότεροι από αυτούς θα μείνουν εκεί.»

Έχετε αρχίσει να ετοιμάζεστε ήδη για το Φεστιβάλ του Αυγούστου;
«Ναι. Παρ’ όλο που όλα τα ενήλικα μέλη του Συλλόγου εργάζονται, κάνουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μη χάσουν μαθήματα, αφού οι πρόβες είναι καθημερινές και ξεκινούν από τις 7 κάθε μέρα και διαρκούν έως τις 12 το βράδυ. Ο χρόνος ξεκούρασης μπορεί να είναι πολύ λίγος, ξέρουμε όμως πως το κάνουμε για το καλό του χορευτικού και για την προβολή του τόπου. Και προσωπικά, ως πρόεδρος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη για τη συμμετοχή τους, αλλά και το διοικητικό συμβούλιο, που προσφέρει ό,τι μπορεί για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.»

Συνεχίζοντας άλλα έθιμα

Τι άλλο έχετε μέσα στα καλοκαιρινά σας σχέδια; Απ’ όσο γνωρίζουμε, στοχεύετε σε αναβίωση διαφόρων εθίμων.
«Ακριβώς. Στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιήσουμε την αναβίωση ενός παλιού εθίμου, αυτού της καντάδας. Με παραδοσιακές στολές και όργανα δικά μας, θα καθιερώσουμε μουσικές περιφορές σε όλο το χωριό. Θυμίζω πως είχαμε αναβιώσει και το έθιμο της βάγιας το Πάσχα, γυρνώντας όλο το Μόλυβο με παραδοσιακές βράκες. Την 1η Αυγούστου επίσης, σε συνεργασία με το Φορέα Τουρισμού, θα καλωσορίσουμε μουσικοχορευτικά στο λιμάνι του Μολύβου τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου, που θα έρθουν στο χωριό μας για να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις, αλλά και για το Φεστιβάλ Χορών που θα γίνει στο Κάστρο, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους τη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, τον αντιδήμαρχο και το Τοπικό Συμβούλιο, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Κώστα Αστυρακάκη, και τον πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού, Νίκο Μόλβαλη. Και φυσικά το Σύλλογο Γυναικών Συκαμνιάς, την πρόεδρό του, Μαριάνθη Τσάκου, και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για την προσπάθεια που κάνουν κι αυτοί για την προώθηση των παραδοσιακών χορών και τη διάθεση συνεργασίας τους. Θα συμμετέχουν, άλλωστε, σε όλες τις εκδηλώσεις.»

Ποια είναι λοιπόν η φιλοσοφία του Συλλόγου; Παράδοση και συνεργασία;
«Για εμάς έχουν και τα δύο μεγάλη σημασία. Καταφέραμε να δώσουμε στον κόσμο να πιστέψει πως η παράδοση είναι το μέλλον του πολιτισμού για τον τόπο μας, ενώ εμείς δε σταματούμε να ψάχνουμε γύρω από αυτή, πηγαίνοντας από τα σπίτια γιαγιάδων και παππούδων, βρίσκοντας τα τραγούδια τους και τον τρόπο που χόρευαν, κάνοντας έρευνα σε βάθος. Πιστεύουμε πως ο πολιτισμός στηρίζεται στην παράδοση. Άλλωστε, ο Μόλυβος έφερε τον κόσμο εδώ ως παραδοσιακός οικισμός και με τη βοήθεια των μέχρι τώρα δημάρχων και των άλλων συντελεστών.

Και θα ήθελα να προσθέσω πως στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνουμε για προβολή του τόπου, σχεδιάζουμε τα γυρίσματα άλλης μιας εκπομπής τής ΕΤ3 “Ο τόπος και το τραγούδι του”, με το Μελίκη, όπως αυτή που είχε γίνει το περασμένο φθινόπωρο. Αυτήν τη φορά θα είναι ένα αντάμωμα του Μολύβου με τη Μικρά Ασία και θα γίνουν γυρίσματα στο Μόλυβο και σε περιοχές από το Ακτσάι μέχρι το Τσεσμέ. Έχουμε ήδη κάνει επαφές με χορευτικούς συλλόγους εκεί και υπάρχει καλή διάθεση να παρουσιάσουμε ο καθένας τους χορούς του. Είναι οι ίδιοι που θα έρθουν και για το Φεστιβάλ του Αυγούστου. Στόχος μας, όπως πάντα, η προβολή αρχικά του τόπου και στη συνέχεια της δουλειάς μας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey