Διακρατικό Συνέδριο Ελλάδας - Ιταλίας, για τα 100χρονα της απελευθέρωσης, απ' την Αρχαιολογική Υπηρεσία με σύμπραξη Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Διαχείριση - Ανάδειξη Μνημείων στις δύο χώρες

21/04/2012 - 20:53

Διακρατικό Συνέδριο, με θέμα «Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Μεγάλη Ελλάδα - Καλαβρία, Σικελία και Βενετία. Δύο Χώρες - Μια ιστορία», θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Mediterranea της ιταλικής Καλαβρίας.

Διακρατικό Συνέδριο, με θέμα «Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Μεγάλη Ελλάδα - Καλαβρία, Σικελία και Βενετία. Δύο Χώρες - Μια ιστορία», θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, με συνδιοργάνωση του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Mediterranea της ιταλικής Καλαβρίας.

Σε συνάντηση που είχε προχτές με το δήμαρχο επιτροπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρουσίασε τα σχετικά με το Συνέδριο, που θα ενταχθεί στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου για τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Λέσβου κι αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και πολιτιστικών δρωμένων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, η διευθύντρια της Κ΄ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, η αρχιτέκτονας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαριάννα Σαβράμη και η τμηματάρχης Διοίκησης της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Γεωργαντά, ενημέρωσαν το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, για την πορεία οργάνωσης του Διακρατικού Συνεδρίου, εφαλτήριο για το οποίο αποτελούν τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης που συντελέστηκαν την τελευταία 15ετία μέσω χρηματοδοτήσεων, στα μνημεία της Λέσβου, της Λήμνου και των γειτονικών νησιών.

Επαφές...

Όπως εξήγησε στο «Ε» η κ. Λούπου, η ιδέα για τη σύμπραξη αυτή μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες, κατά τη διάρκεια ταξιδιού που η ίδια πραγματοποίησε στη Βενετία για θέματα πολιτισμού. Η συνάντησή της με τους εφόρους της Σικελίας και τους πανεπιστημιακούς της Βενετίας γέννησε τη σκέψη για τη διοργάνωση ενός κοινού συνεδρίου, που θα συνέβαλλε στην ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, την καλύτερη εξοικείωση με τη δράση κάθε αρχαιολογικής υπηρεσίας και την ευρεία επιστημονική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Μυτιλήνη η κ. Σαβράμη, που, έχοντας εκπονήσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Ρέτζιο Καλάμπρια, έφερε σε επαφή τις δύο πλευρές.

«Ξεκινήσαμε τη συγκεκριμένη δράση βάσει της φιλοσοφίας που πάντα μας διέπει και η οποία είναι το να αποδοθούν τα μνημεία μας στους πολίτες. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, είναι να κάνουμε αποκαταστάσεις, ώστε να διασωθούν τα μνημεία, να έρθουν σε μια καλαίσθητη μορφή και να μπορεί να τα απολαύσει ο κόσμος», λέει η κ. Λούπου. «Οι ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας είναι πάντα ένα θέμα πολύ ζεστό στην καρδιά μου», συνεχίζει. «Το να ακούει κανείς τη γλώσσα μας να μιλιέται σε κλειστά οικιστικά περιβάλλοντα μετά την παρέλευση 28 αιώνων, είναι κατά τη γνώμη μου κάτι που πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από μέρους μας. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται Έλληνες γεννημένοι στην Ιταλία και η εξωστρέφεια της χώρας μας σ' αυτή την περίοδο κρίσης που έχει δημιουργηθεί - όχι πάντως εξ αιτίας μας -, είναι σημαντική.»

Και αδελφοποίηση

Πέρα από τις κινήσεις που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς, με ανακοινώσεις τους στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν και οι επίτιμοι έφοροι Αρχαιοτήτων των περιοχών της Ιταλίας (Καλαβρία, Σικελία και Βενετία).

Θα υπάρξουν επίσης οργανωμένες επισκέψεις, ώστε να γνωρίσουν οι επίτιμοι καλεσμένοι τα μνημεία και τις ομορφιές του τόπου, ενώ αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα είναι ότι η συγκεκριμένη συνάντηση εργασίας θα αποτελέσει αφετηρία ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και πολιτιστικών δρωμένων.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα γίνει και η αδελφοποίηση του Δήμου Λέσβου με αντίστοιχες ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, κίνηση που στοχεύει στη σύνδεση δύο λαών με κοινή ιστορία, γλώσσα και πολιτισμό, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ευρώπης. Η σύσφιγξη ουσιαστικών σχέσεων ανάμεσά τους στοχεύει και σε ακόλουθες διαρκείς πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα που η χώρα μας βάλλεται, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό της, τέτοια επιστημονικά ανοίγματα είναι απαραίτητα για την εξωστρέφειά της», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του δημάρχου Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey