«Έφυγε» ο Γιάννης Καρτέρης

10/04/2012 - 16:27

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ένας σημαντικός Λέσβιος δημιουργός στο χώρο των εικαστικών και γραφιστικών τεχνών. Ο Γιάννης Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό το 1941, φοίτησε στη Σχολή Δοξιάδη και από πολύ νωρίς διακρίθηκε στο χώρο των γραφικών τεχνών.

Πριν από λίγες μέρες «έφυγε» από κοντά μας ένας σημαντικός Λέσβιος δημιουργός στο χώρο των εικαστικών και γραφιστικών τεχνών.

Ο Γιάννης Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό το 1941, φοίτησε στη Σχολή Δοξιάδη και από πολύ νωρίς διακρίθηκε στο χώρο των γραφικών τεχνών. Δημιουργικός και ανήσυχος, υπερβαίνοντας τις γραφιστικές ενασχολήσεις, είχε την έμπνευση να ιδρύσει στα τέλη της δεκαετίας τού ‘70 ένα φορέα με σκοπό την αναβίωση της λιθογραφίας ως μέσου εικαστικής έκφρασης. Μαζί με δυο ακόμη συνεργάτες, δε δημιούργησαν απλώς ένα φορέα, δημιούργησαν ένα κίνημα μέσα από το οποίο εκφράστηκαν οι παλιοί μάστορες της χαρακτικής και αναδείχθηκαν οι καινούργιοι. Χωρίς να είναι ζωγράφος ή χαράκτης ο ίδιος, ο Γιάννης Καρτέρης μαγεύτηκε απ’ τον ασύλληπτο τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται οι λιθογραφικές πλάκες για να φτάσουν στο πιεστήριο και στο ιδιότυπο, σχεδόν μαγικό, αποτέλεσμα της λιθογραφίας, με τον παραδοσιακό τρόπο.
Βαρλάμος, Γραμματόπουλος, Σεμερτζίδης, Σπυρόπουλος, Τάσσος, Τέτσης και Τσαρούχης ήταν οι εφτά πρώτοι ζωγράφοι-χαράκτες που εμπιστεύτηκαν τις καινοτομικές ανησυχίες του Γιάννη. Έτσι στήθηκε η πρώτη έκθεση λιθογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ασυνήθιστα μεγάλη και τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν πλατιά με το θέμα.

Το 1994, ο Γιάννης Καρτέρης δημιούργησε το Εργαστήριο ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ, Νικαίας 10, στη Βικτώρια, και αργότερα την ομώνυμη αίθουσα εκθέσεων, η οποία προσφάτως μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι, Ηροδότου 5.

Γενικά, δημιούργησε μια άρτια υποδομή, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, στο οποίο ολοκληρώνεται το έργο του ζωγράφου πριν πάρει το δρόμο για την αίθουσα εκθέσεων.

Ο Γιάννης Καρτέρης, παλεύοντας εδώ και καιρό με μια χρόνια ασθένεια του αίματος, έφυγε απ’ τη ζωή την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012. Η παράδοση που δημιούργησε στον εικαστικό χώρο, το χώρο της λιθογραφίας-χαρακτικής και των γραφικών τεχνών, θα συνεχιστεί από τη σύζυγό του Όλγα και τα παιδιά του Λευτέρη και Ραλλού, στα οποία έχει μεταδώσει το μεράκι και το πάθος του για τη δουλειά.

Ωστόσο, όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, πέρα απ’ τον ιδρυτή, το διευθυντή ενός εργαστηρίου και μιας γκαλερί, έχασαν ένα σπουδαίο φίλο, με απέραντη ευγένεια, μακροθυμία και φωτεινότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey