Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι γεγονός

Τι θα αλλάξει μετά την έγκριση και του Ευρωκοινοβουλίου

13/04/2024 - 15:00

Μετά την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο έπρεπε να εγκριθεί επίσημα και από το Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Συμβούλιο προτού καταστεί νόμος. Η ΕΕ επιδιώκει να μεταρρυθμίσει και να βελτιώσει τις διαδικασίες μετανάστευσης και ασύλου μετά την κρίση του 2015. Για αρκετά χρόνια, τα κράτη μέλη απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος, με αποτέλεσμα οι χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Πρόκειται ίσως για το «πιο σημαντικό νομοθετικό πακέτο αυτής της νομοθετικής περιόδου», έχει παραδεχθεί η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η νέα νομοθεσία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν. 

Ποιοι στηρίζουν την μεταρρύθμιση 

Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης και του ασύλου, σε γενικές γραμμές, υποστηρίζεται από τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, ενώ αντίθετη δηλώνει η πλειοψηφία της Ακροδεξιάς και των Πρασίνων, της Αριστεράς καθώς και ορισμένων Σοσιαλιστών. 

Ακόμα όμως και με την έγκρισή του από το ΕΚ το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι λεπτομέρειες εφαρμογής του, όπως για παράδειγμα η οργάνωση των συνοριακών κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο, όπως είναι τα κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας που λειτουργούν στα νησιά και το δικό μας της Λέσβου. Ασαφής παραμένει επίσης η ιδέα των ασφαλών τρίτων χωρών στις οποίες θα επιστρέφουν οι παράτυποι μετανάστες. Ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν στα πλαίσια της νέας προσέγγισης που κάνουν πλέον οι χώρες της Ε.Ε. , αλλά και η ίδια η Κομισιόν με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που αποφάσισε να δρομολογήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey