FOLLOW US

Πολιτική

  • Δέσμευση του υφ. Αγρ. Ανάπτυξης στην επίκαιρη ερώτηση Αθανασίου για τα σχέδια βελτίωσης
Θα υπάρξει υπερδέσμευση ποσού για την αυξημένη ζήτηση

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χαρ. Αθανασίου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου τόνισε στον παρόντα υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Κόκκαλη το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό του προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης που αναλογεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (16,5 εκ ευρώ), το οποίο προκηρύχθηκε από το Υπουργείο το 2018 και το οποίο είναι μειωμένο κατά 40% από την προηγούμενη προκήρυξη για το ίδιο πρόγραμμα του Υπουργείου για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Δικαιούχοι 1 στους 5

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι για τα 16,5 εκ. ευρώ που αναλογούν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υποβλήθηκαν 1.237 αιτήσεις προς ένταξη στο πρόγραμμα, με αιτούμενη χρηματοδότηση 80,5 εκ. ευρώ. Στοιχείο που σημαίνει ότι δικαιούχοι θα είναι 1 στους 5 αιτούντες προς ένταξη στο πρόγραμμα, αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο όρο της χώρας, όπου η αναλογία διαμορφώνεται στο 1 προς 3.

Οι δυσμενείς συνθήκες

Παράλληλα, εξέθεσε τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών μας, σε μια από τις πιο φτωχές Περιφέρειες της Ευρώπης, με σωρεία προβλημάτων τα τελευταία χρόνια, τα οποία συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε, την απόσταση λόγω νησιωτικότητας από τον ηπειρωτικό κορμό, τις διαρκείς μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές την τελευταία τετραετία, τη μείωση του τουριστικού ρεύματος σε ορισμένα μεγάλα νησιά, τις φυσικές καταστροφές της διετίας 2016-2018 από πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν κυρίως τις υποδομές, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο των νησιών μας, τον καταστροφικό σεισμό τον Ιούνιο του 2017, την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στην κεντρική Λέσβο το φθινόπωρο του 2017, που οι οικονομικές της επιπτώσεις συνεχίζουν να ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της Λέσβου και τον αποκλεισμό της διακίνησης ζώντων αιγοπροβάτων από τη Λέσβο, λόγω της ύπαρξης του ιού του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.

Τόνισε όμως το ζωηρό ενδιαφέρον των νέων, κυρίως, αγροτών για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους ενώ ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό την εξεύρεση του ποσού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών της Περιφέρειας που θα τύχουν θετικής αξιολόγησης.

Υποσχέσεις για επιπλέον χρήματα

Στην απάντησή του, ο κ. Κόκκαλης αναγνώρισε την αυξημένη ζήτηση για ένταξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα που παρατηρείται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε υπερδέσμευση ποσού, πέραν αυτού της προκήρυξης, για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για το ύψος του ποσού αυτού. Ο Υφυπουργός υποστήριξε επίσης στην απάντησή του ότι η κατανομή των ποσών αυτών έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση της αξιολόγησης των φακέλων, που γίνεται με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών των κατά τόπους περιφερειών και τόνισε ότι το Υπουργείο έχει δώσει προθεσμία στις περιφέρειες, για την περαίωση της αξιολόγησης, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 16:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top