Ο Υπουργός Μετανάστευσης ζητά από τη Τουρκία διακοπή κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας

Μηταράκης: «Προϋπόθεση για τα ανταλλάγματα που ορθώς δίνει η ΕΕ στην Τουρκία είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεών της»

07/04/2021 - 10:36 Ενημερώθηκε 07/04/2021 - 10:43

«Προϋπόθεση για τα ανταλλάγματα που ορθώς δίνει η ΕΕ στην Τουρκία είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεών της» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΟPEN «Ώρα Ελλάδος», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πρέπει να  να διακόψει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και να δεχθεί επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Μάλιστα στις δηλώσεις του τόνισε ότι  δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκ. μετανάστες είναι λογικό να χρήζει διεθνούς στήριξης, ενώ τόνισε ότι οι προκλήσεις που καταγράφονται κατά καιρούς δεν βοηθούν στο διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης είπε στη δήλωσή του: «Είναι δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, δηλαδή η μείωση ροών 80% πέρυσι και 89% φέτος έδωσε στην ευρωπαϊκή επιτροπή τη δυνατότητα να έχει μία ισχυρή διαπραγματευτική θέση στη συζήτηση με την Τουρκία και νομίζω ότι τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής δε συνέβαλαν θετικά υπέρ τις Τουρκίας χτες» και πρόσθεσε επηρέασε και αυτό το τόνο της συζήτησης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνώριζαν για την πρόκληση της Παρασκευής. «Από κει πέρα η Τουρκία έχει μία επιλογή να κάνει αν θα επιλέξει τη θετική ατζέντα, που είναι κάτι που και η Ελλάδα θέλει» και εξηγεί πως αυτή είναι να αναλάβει δύο συγκεκριμένες υποχρεώσεις που τις είπε εχθές η κα Βαντερλάιν που είναι να διακόψει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις και δεύτερον να αποδεχτεί και πάλι τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και αυτό είναι προαπαιτούμενο για την θετική ατζέντα για να μπορέσει η Τουρκία να στηριχθεί.

Μάλιστα ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε: «Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς φιλοξενεί 4εκ. μετανάστες. Είναι μία πραγματικότητα και κατά συνέπεια ορθός η Ευρώπη δίνει ανταλλάγματα προς την Τουρκία αλλά πρέπει να τα δίνει με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις διεθνείς συμφωνίες» και ακολούθως είπε: «Το κρίσιμο για μας είναι στο μεταναστευτικό η Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, δηλαδή να μην ασκεί πίεση στα σύνορα».

Όσον αφορά τα παιχνίδια που παίζουν οι Τούρκοι στα σύνορα ο υπουργός επισήμανε: «Όπως είδαμε και στην πράξη και πέρυσι τον Φεβρουάριο και την προηγούμενη Παρασκευή δεν λειτούργησε θετικά για την Τουρκία. Η άμεση αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα τελικά μειώνει την διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας, άρα και αυτό το παιχνίδι όσο η Ελλάδα, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίζουμε μόνο κακό κάνει σε μία διαπραγμάτευση. Από κει και πέρα υπάρχουν ανταλλάγματα που ζητά   η Τουρκία τα οποία δεν είναι αρνητικά για την Ελλάδα. Είμαστε μία χώρα γείτονας, έχουμε τουριστικές ροές από την Τουρκία, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Εμείς ένα βασικό θέμα που ζητάμε στην κοινή δήλωση να υπάρχει ένα μηχανισμός ελέγχου και τα ανταλλάγματα στην Τουρκία να δίνονται αφού συστηματικά ελέγχεται η Τουρκία ότι εφαρμόζει τις δικές της υποχρεώσεις», είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey