Μετά τις εκκλήσεις και τη γραφειοκρατία, ο Δ.Βίτσας ανακοίνωσε ότι «άναψε» το... πράσινο φως

Ξεκινά ο βιολογικός στο ΚΥΤ Μόριας!

21/09/2018 - 12:17 Ενημερώθηκε 24/09/2018 - 12:49

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύσκεψη εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση των ζητημάτων του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη και της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε καταρχήν τον Επίτροπο «για την προσπάθεια που κάνει να βοηθήσει τη χώρα, η οποία έχει αναλάβει ένα πολύ βαρύ καθήκον απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και στο να εξευρεθούν ευρωπαϊκές κοινές λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Επειδή κάθε πράγμα πρέπει να το βλέπεις στον καιρό του και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που έχει κάθε περίοδος, επικεντρωθήκαμε πολύ περισσότερο σήμερα στο ζήτημα της αποσυμπίεσης, της αποσυμφόρησης των νησιών. Υπάρχουν πράγματα που ζήτησε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή θα έλεγα υπερακόντισε, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ζητήσαμε μπορεί να μας παράσχει, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα οι οριακές καταστάσεις που υπάρχουν στα νησιά και ιδιαίτερα στη Μόρια της Λέσβου και στη Σάμο να έχουν κατά πολύ απαλυνθεί».

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ως ευτυχές το γεγονός ότι την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για τον βιολογικό καθαρισμό της Μόριας, «οπότε πολύ γρήγορα θα ξεκινήσει και αυτό το έργο».

Για τις ροές

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «δεχθήκαμε πολλές ροές στην αρχή του Σεπτεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το καλοκαίρι και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεργασία μας και με την Επιτροπή και με τον Επίτροπο, όπως και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και με τους άλλους φορείς και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δώσει ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή, τις τρεις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο δεν έχουμε καμία άφιξη. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε ώστε να επιτελούμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον, μέσα από τις διαδικασίες πάντοτε ελέγχου. Με βάση τον έλεγχο, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα την έχουν. Αυτοί που δεν δικαιούνται, με ανθρωπισμό, θα προσπαθούμε να τους επιστρέφουμε στις χώρες τους. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Έτσι κι αλλιώς, ο Επίτροπος και η Επιτροπή γνωρίζουν την πίεση που έχουμε δεχθεί τον τελευταίο χρόνο και βεβαίως είναι νομίζω μαζί μας, όπως είναι και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τέτοιου χαρακτήρα πίεση.»

Τα χρήματα

Από την Ευρώπη για την Ελλάδα έχουν διατεθεί μέχρι το 2020 1 δις 150 εκατ. Ευρώ. «Από αυτά, υπάρχει από το Ταμείο που χειρίζεται ο Επίτροπος μια απορροφητικότητα μέχρι τώρα, το 2018 που δεν έχει κλείσει ακόμη, του επιπέδου του 35%. Από την έκτακτη βοήθεια, 388 εκατ. και ίσως κάτι παραπάνω πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι βοήθησαν εδώ στην Ελλάδα και τους ευχαριστούμε για την βοήθειά τους. Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο», τόνισε ο κ. Βίτσας. «Και το λέω γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι από την Ελλάδα πέρασαν το 2015 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 70.000 άνθρωποι. Από τους οποίους 25.000 μένουν σε διαμερίσματα, περίπου 23.000 με 25.000 μένουν σε Δομές Φιλοξενίας και περίπου 20.000 είναι στα νησιά. Εμείς τώρα αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες αυξημένες ροές, σημαντικά αυξημένες, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Το 50% από όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από την αρχή του 2018 στα νησιά, πέρασαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Και αυτό, όπως αντιμετωπίσαμε το Ελληνικό, όπως αντιμετωπίσαμε την Ειδομένη, όπως αντιμετωπίσαμε την Πάτρα, όπως αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το αντιμετωπίσουμε». Η συνάντηση αυτή του κ. Αβραμόπουλου με τους εμπλεκόμενους υπουργούς με το προσφυγικό-μεταναστευτικό δείχνει ότι κάτι κινείται, έστω και με καθυστέρηση, αφού από το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση έδειχνε που οδηγείται. Το ζητούμενο τώρα είναι η δέσμευση περί αντιμετώπισης της οριακής αυτής κατάστασης που όλοι παραδέχονται να υλοποιηθεί με συγκεκριμένες ενέργειες και με σχέδιο, που θα έχει αρχή, μέση και τέλος και που θα ανανεώνεται συνεχώς, γιατί δυστυχώς και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

 

Κριτική της ΝΔ για το προσφυγικό με ερώτηση Βαρβιτσιώτη στη Βουλή
Ο Βίτσας παραδέχτηκε τις δυσκολίες, αφήνοντας και αιχμές κατά Μουζάλα

Να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας του μεταναστευτικού κάλεσε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια στη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει αποτύχει δραματικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».
Ζητούν μια συγγνώμη
«Σήμερα δεν περιμένουμε να ακούσουμε μόνο τι θα κάνετε σαν κυβέρνηση για να διαχειριστείτε, επιτέλους, το μεταναστευτικό, περιμένουμε και μία συγγνώμη προς όλους τους νησιώτες που δοκιμάζονται καθημερινά με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά τους. Η Μόρια αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της ανθρώπινης εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας. Η εικόνα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Είναι εκπληκτικό πως με τόσο χρόνο και τόσα χρήματα στη διάθεσή σας δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίσετε το θέμα» σημείωσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ.
Το αποχετευτικό έπρεπε να είχε γίνει
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τον προκάτοχό του, Γιάννη Μουζάλα, ειδικά για το θέμα αποχέτευσης στη Μόρια, λέγοντας πως η σύνδεση του hot spot με την αποχέτευση θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη.
Εξάλλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και οριακή και ότι πρώτη αυτό το έχει παραδεχτεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ξεκινά άμεσα το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια, σημειώνοντας ότι ήδη χθες ανέβηκε στη Διαύγεια η έγκριση κονδυλίου 63 εκατ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και για τη σίτιση στα νησιά και το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ομάδα ειδικών και στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται ήδη στα νησιά για να οργανώσουν και διευκολύνουν τις μεταφορές στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από τους αρμοδίους του υπουργείου πέρα από όσα και παραπάνω αναφέρει, αναμένεται μέχρι τέλος του μήνα να μετακινηθούν από τη Μόρια στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθεί το κέντρο από 2.000 έως 3.000 άτομα, γεγονός που αν πράγματι πραγματοποιηθεί θα ανακουφίσει κάπως την κατάσταση. Οι μαζικές αυτές μετακινήσεις ωστόσο για να αποσυμφορήσουν τη Μόρια θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί έρχεται χειμώνας και η διαμονή σε σκηνές και στο ύπαιθρο θα φέρει παρατράγουδα...

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey