Έχουμε νέα μεγάλη μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία στα νησιά μας - Επιταχύνεται η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο

Κάτω από το «φράγμα» των 3.000 φιλοξενουμένων το ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

14/04/2024 - 10:00 Ενημερώθηκε 15/04/2024 - 10:23

Η μείωση των παράνομων αφίξεων από την Τουρκία, που τις τελευταίες εβδομάδες ήταν εμφανής και εδώ στη Λέσβο, όπως καταγράφηκε και με τον αριθμό των διαμενόντων στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, συνεχίζεται και μέσα στον Απρίλη. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Μετανάστευσηε, ο συνολικός αριθμός των παρανόμως αφιχθέντων, στα νησιά και στον Εβρο, ανήλθε σε 2.231 έναντι 3.828 τον προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά 41,7%. Η δε μείωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2023, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο, φθάνει το 80,5%. 

Παράλληλα, πάντα με τα επίσημα στοιχεία, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών-αιτούντων άσυλο, όπως είναι οι δομές καταγραφής στη Λέσβο και τα άλλα νησιά που είναι πύλες εισόδου, αλλά και στις υπόλοιπες δομές της ηπειρωτικής χώρας. Ο συνολικός αριθμός διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, στις 33 δομές του εθνικού συστήματος σε όλη τη χώρα, μειώθηκε στις 23.245 τον Μάρτιο από 27.554 τον Φεβρουάριο, ήτοι κατά 15,6%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν οι διαμένοντες ανέρχονταν σε 31.367, η μείωση φθάνει το 25,9%. 

Ειδικότερα όμως, οι διαμένοντες στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τον Μάρτιο, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 40,9%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Ιανουάριο οι διαμένοντες στα νησιά ήταν 15.767, τον Μάρτιο οι διαμένοντες αριθμούσαν 9.321. Η μείωση συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό και τον Απρίλιο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, όπου σήμερα φιλοξενεί κάτω από 3.000, συγκεκριμένα στις αρχές της εβδομάδας διέμεναν εντός της προσωρινής δομής 2.964 άτομα, ενώ πριν μερικούς μήνες είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό, ξεπερνούσε τις 6.000, προκαλώντας ανησυχία στην κοινή γνώμη και στην τοπική κοινωνία ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει! Είναι γεγονός ότι η κατάσταση τους πρώτους μήνες του 2024, όπως δείχνουν και τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία, βελτιώνεται συνεχώς. Ενδεχομένως σε αυτήν τη «βελτίωση» να έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι τα παράνομα δίκτυα των διακινητών αναζητούν άλλους... οδούς προώθησης παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, όπως είναι το μέτωπο της βόρειας Αφρικής, από τα σύνορα Αιγύπτου -Λιβύης με ενδιάμεσο σταθμό τις ακτές της νότιας Κρήτης και της Γαύδου!  

Μείωση αφίξεων και αποσυμφόρηση της δομής 

Σημειώνεται πάντως, ότι το σύνολο σχεδόν όσων λαμβάνουν άσυλο, αιτούνται στη συνέχεια και αποκτούν ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια) για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, ενώ όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται εντάσσονται στη διαδικασία επιστροφής προς τη χώρα προέλευσής τους. Η παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνεται και από έγκυρη και καλά ενημερωμένη πηγή σε ότι αφορά και τους αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ. Πάνω από 90% των αφιχθέντων στη Λέσβο , που είναι στην πλειοψηφία τους κυρίως Αφγανοί, δικαιούνται ασύλου, γι αυτό και με την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών , αφού πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα φεύγουν από το νησί. Η αποσυμφόρηση αυτή είναι σημαντική γιατί αυξάνει τις εφεδρείες, τόσο στο νησί, όσο και στο σύνολο του εθνικού συστήματος για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στο μέλλον. Και η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική , γιατί και την περίοδο που υπήρχαν αυξημένες αφίξεις στο νησί και ο αριθμός των διαμενόντων αυξήθηκε αλματωδώς, πιέζοντας την κατάσταση στον Καρά Τεπέ, υπήρξε αποσυμφόρηση και εκτόνωση της, μετακινώντας μαζικά παράνομα εισελθόντες σε δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου εκεί να γίνουν οι περαιτέρω διαδικασίες για την απονομή ή όχι ασύλου.  

Ασφαλής και αποτελεσματική η διαχείριση 

Όπως μας πληροφορεί το Υπ. Μετανάστευσης, τα στοιχεία του Μαρτίου δεν έχουν να κάνουν με την εποχικότητα, κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, οι διακινητές εκμεταλλεύονται την κακοκαιρία για να αυξάνουν τη μεταναστευτική πίεση. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η συνεχής επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος, ιδίως περιμετρικά της Ελλάδας, από την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Άλλωστε, η μεταναστευτική πίεση είναι σήμερα ιδιαίτερα υψηλή στην Κύπρο από τον Λίβανο, στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική και στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας από τη Δυτική Αφρική. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως μία από τις αποστολές του την αποτελεσματική διαχείριση των ροών από τρίτες χώρες αιτούντων άσυλο, με ασφάλεια για τους ίδιους και την ελληνική κοινωνία, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική αρωγή. Είναι πλέον δεδομένη η εμπειρία και η τεχνογνωσία που απέκτησε η χώρα μας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθανουν στις ακτές μας και έτσι δεν έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις , αφού υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και οι αναγκαίες δομές για την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των παράνομα εισερχόμενων και προφανώς και η γρήγορη διεκπαιρέωση των αιτήσεων ασύλου όλων αυτών.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey