Η επόμενη μέρα έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες!

23/10/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 24/10/2021 - 10:11

Αν και βρισκόμαστε στα μισά της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και ακριβώς δύο χρόνια, σύμφωνα με το νέο νόμο που ισχύει, για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι παρασκηνιακές διεργασίες και συζητήσεις για την «επόμενη μέρα», μεταξύ επίδοξων διεκδικητών αυτοδιοικητικών θώκων και διαφόρων τοπικών «παραγόντων», που σπεύδουν να προκαταλάβουν εξελίξεις και να δηλώσουν από τώρα διαθέσιμοι. Οχι ότι αυτή η όποια κινητικότητα «ξενίζει», ή είναι πρωτόγνωρη. Την έχουμε δει και σε άλλες περιόδους , όταν αρχίζει η ...αντίστροφη μέτρηση και μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της θητείας και κυρίως τον τελευταίο χρόνο πριν τις κάλπες. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση μας, σε ότι αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προηγούνται πολύ σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, που εκ των πραγμάτων θα αναταράξουν το πολιτικό «σκηνικό» και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, καθιστώντας ενδεχομένως πρόωρες και ανεπίκαιρες τις όποιες διεργασίες, δεδομένης της «ρευστότητας» του τοπίου. Γιατί το επόμενο διάστημα, ήδη έχουν προγραμματιστεί οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέου προέδρου, που μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας της, θα προκύψει νέα ηγεσία, με ό,τι σημαίνει αυτό στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που... ψάχνεται μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει. Το τι θα πρεσβεύει το ΚΙΝΑΛ και πως θα κινηθεί συνολικά ο χώρος, μετά την εκλογή νέου προέδρου και νέας ηγεσίας, είναι προς το παρόν ζητούμενο και πάντως θα εξαρτηθεί από το ποιός θα αναδειχθεί στην προεδρία του. Σε διεργασίες βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουμε κραυγαλέες και απρόβλεπτες εξελίξεις στο χώρο αυτό, τουλάχιστον πριν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές. Αλλά καθοριστικός παράγοντας που ενδεχομένως θα αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί, είναι οι πρόωρες ή όχι εκλογές, που πάντως έτσι και αλλιώς θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές σε κάθε περίπτωση, και οι οποίες όπως και να έχει θα επηρεάσουν και τα δρώμενα σε τοπικό επίπεδο και τις όποιες διεργασίες και συνεργασίες επιδιωχθεί να γίνουν εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αν μάλιστα πέρα από τις πρόωρες εκλογές, που ως γνωστό θα γίνουν με απλή αναλογική, έχουμε και δεύτερες εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει, τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς άλλο τοπίο, που ασφαλώς θα επηρεάσει και το τοπικό σκηνικό.

Τούτων δοθέντων λοιπόν και ενώ υπάρχουν όλα αυτά μπροστά μας, που είναι προφανές ότι θα προκαλέσουν εξελίξεις, θα πρέπει να είναι κανείς «αφελής» πολιτικά να θεωρεί ότι μπορεί από τώρα, δυο χρόνια πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες, να «κλείσει» υποψηφιότητες και συνεργασίες που να αντέξουν των όποιων αναταράξεων που θα προκύψουν. Γιατί αναταράξεις και αλλαγές θα έχουμε στο πολιτικό σκηνικό και εξαιτίας των εσωκομματικών διεργασιών στα κόμματα, αλλά κυρίως από τους συσχετισμούς και το κλίμα που θα διαμορφωθεί από τις πρόωρες ή όχι εθνικές εκλογές, αλλά και από το πολύ πιθανό ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών, που ήδη «προαναγγέλει» ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αναζητήσει ισχυρή αυτοδυναμία, ακυρώνοντας στην πράξη τη Βουλή που θα προκύψει με την απλή αναλογική. Ωστόσο και σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο, οι όποιες κινήσεις και επαφές που γίνονται σε τοπικό επίπεδο, πάντα είναι χρήσιμες και αναγκαίες, γιατί πέρα από το τι ...παίζεται κεντρικά , οι τοπικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες έχουν την «αξία» και το ενδιαφέρον τους, εν αναμονή των όποιων εξελίξεων. Γι αυτό και οι διεργασίες που γίνονται και στη Λέσβο, όχι ωστόσο με την ίδια επιμονή και ένταση και στις τρεις αυτοδιοικητικές μονάδες του νησιού, δεν περνούν απαρατήρητες. Μεγαλύτερη είναι η παρασκηνιακή κινητικότητα που διαρρέεται, σε ότι αφορά την επόμενη μέρα στο Δήμο Μυτιλήνης, εν όψει των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, σε σχέση με τον έτερο δήμο Δυτικής Λέσβου όπου δεν ακούγεται προς το παρόν ...τίποτα! Ενώ στην Περιφέρεια κάποιες διεργασίες και κινήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από μέρους της περιφερειακής αρχής που φαίνεται να βιάζεται να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και να προκαταλάβει εξελίξεις στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο και όχι μόνο, με τη διεύρυνση, που ήδη υπάρχει, με νέα πρόσωπα που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Πάντως σε κεντρικό επίπεδο η εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέου προέδρου, αποτελεί μεταξύ άλλων και αναμέτρηση δυο αντικρουόμενων «γραμμών» εν όψει των μελλοντικών διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες, που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν και τις περαιτέρω εξελίξεις και θα διαμορφώσουν και το ανάλογο κλίμα. Το τι θα προκύψει μετά από την κρίσιμη εσωκομματική αυτή διαδικασία είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεση αντανάκλαση σε όλο το πολιτικό σκηνικό, γιατί πρόκειται για έναν χώρο με μεγάλη πρόσφατη προιστορία, που αν και έχει παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια «επικίνδυνη» -για την ίδια την ύπαρξή του- στασιμότητα που θέλει να ξεπεράσει. Αν θα τα καταφέρει ή όχι να «επανακάμψει» και να παίξει, σε πρώτη φάση, ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις, θα εξαρτηθεί και από τη νέα ηγεσία που θα προκύψει και από τις πολιτικές θέσεις και πρωτοβουλίες που η ίδια θα πάρει. Το γεγονός δε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, παρά την όποια συρρίκνωση του στο εκλογικό σώμα, διαθέτει πολύ σημαντική επιρροή στην αυτοδιοίκηση, με επώνυμα αυτοδιοικητικά στελέχη που εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις ευθύνης και να παίζουν ρόλο στα τοπικά δρώμενα των περιοχών τους, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και θα έχει για άλλη μια φορά καθοριστική συμβολή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Γι αυτό και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για το κλίμα που θα διαμορφωθεί εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε σχέση με τις επιδιωκόμενες συνεργασίες που μπορούν να γίνουν, κυρίως στους δήμους, όπου η συγκρότηση πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων και λόγω του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση θα είναι το ζητούμενο. Και ο χώρος λόγω των αυτοδιοικητικών στελεχών που διαθέτει και της επιρροής που ακόμη έχει είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις και τις διεργασίες που πρόκειται να γίνουν. Αν δε, καταγράψει και καλύτερα από τα σημερινά ποσοστά στις εθνικές εκλογές, που όπως σημειώνουμε θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, τότε με άλλον ...αέρα θα διεκδικήσει ρόλο στις εξελίξεις και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο.

Αναφερόμαστε στις εσωκομματικές διαδικασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ γιατί είναι το πρώτο πολύ σημαντικό γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και από την έκβαση τους θα φανεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα πράγματα. Οι εθνικές εκλογές, πρόωρες ή κανονικές δεν έχει σημασία, είναι το δεύτερο μεγάλο γεγονός, που από το αποτέλεσμα τους θα φανεί αν θα μπει στο τραπέζι ζήτημα συνεργασιών ή αυτοδύναμης κυβέρνησης, που σημαίνει δεύτερες κάλπες. Απλά οι πρόωρες εκλογές θα επισπεύσουν τις όποιες εξελίξεις και το πολιτικό τοπίο θα είναι ενδεχομένως πιο ξεκάθαρο εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχουν προσδιοριστεί να γίνουν τον Οκτώβριο του 2023. Οπως και να έχει το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στις διεργασίες που θα υπάρξουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης και προφανώς και στον τόπο μας. Χωρίς να υποτιμούνται, ειδικά στις πιο μικρές κοινωνίες των χωριών του νησιού μας, οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των τοπικών παραγόντων, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό κλίμα και οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων θα παίξουν το ρόλο τους στη συγκρότηση των αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων. Οι διάφοροι δυνητικοί «υποψήφιοι», ακόμη και ως επικεφαλής συνδυασμών, που έσπευσαν κυρίως για το δήμο Μυτιλήνης, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω πριν εκδηλώσουν τις πραγματικές προθέσεις τους. Αλλά και πολιτικές δυνάμεις οφείλουν με γνώμονα όχι τις όποιες πρόσκαιρες εντυπώσεις της βραδιάς των εκλογών, να επιλέξουν εξαντλώντας τις όποιες δυνατές συνεργασίες και συμπλεύσεις, πρόσωπα που θα μπορούν επάξια να ηγηθούν και να εκπροσωπήσουν τον τόπο μας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Και μπορεί τώρα να μην είναι η ώρα για τις «τελικές» αποφάσεις, αλλά καθόλου νωρίς δεν είναι για να αναζητηθούν από τώρα συναινέσεις και συνεργασίες και πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν, με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και επαρκέστερο τρόπο το θεσμό της αυτοδιοίκησης, που έχει τεράστια συμβολή και ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου. Το ζητούμενο όμως είναι αν πράγματι έτσι αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις οι εμπλεκόμενοι τοπικοί παράγοντες και οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν λόγο στα τεκταινόμενα. Ιδωμεν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey