Ότι κι αν συμφώνησε ή να μην συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ…

Φαίνεται πως η μάχη για τον ΦΠΑ δεν έχει τελειώσει

07/07/2018 - 11:32

Όλο και πιο βάσιμη γίνεται η σύνδεση της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με την διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Το γνωστό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του πρωθυπουργού για την «επ΄ αόριστον» διατήρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση, υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως η ελληνική πλευρά έσπευσε να ερμηνεύσει ως «ναι» της καγκελαρίου της Γερμανίας το ότι εκείνη απλά «άκουσε» το αίτημα. Η συνέχεια αυτού του «παρασκηνίου» τώρα, φαίνεται πως επιβεβαιώνει σε έναν βαθμό το ότι η γερμανική πλευρά αλλά και όλοι οι θεσμοί δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη συμφωνία υπέρ των νησιών, αλλά όχι και το ότι η Άγκελα Μέρκελ είδε τον μειωμένο ΦΠΑ να παραμένει… εν αγνοία της. Καθώς είναι σαφές πως η ίδια χωρίς την πολύτιμη συνδρομή της Αθήνας δεν θα εξασφάλιζε την συμφωνία στο προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Σε εκείνο τώρα που μας «καίει», το αν δηλαδή οι μειωμένοι συντελεστές θα μείνουν παραπάνω από το εξάμηνο που έχει ήδη εξασφαλιστεί με νομοθετική πράξη, όλα δείχνουν πως η «μάχη» για τον ΦΠΑ θα πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί ουσιαστικά, για να θεωρηθεί νικηφόρα (οριστικά), θα πρέπει είτε να εξασφαλιστεί η επαναθεσμοθέτησή του στη λογική του αφηγήματος της κυβέρνησης πως «βγαίνουμε από τα μνημόνια», είτε να εξασφαλιστεί η ένταξη των νησιών στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, που προβλέπεται για κάποιες ευαίσθητες περιοχές στην Ευρώπη. 

Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής επέτρεψε να διατηρήσει τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι μυστικό ότι η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής έγινε μετά την συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να δέχεται την επιστροφή μεταναστών από τα γερμανικά σύνορα εφόσον έχουν μπει στην Ε.Ε. μέσα από την Ελλάδα. Αυτό παραδέχονται Ευρωπαίοι ευρέως σήμερα αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι η Γερμανία άλλωστε είναι ο «μεγαλύτερος μέτοχος» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι πάρθηκε η απόφαση με αυτόν τον τρόπο.

Τι λένε στην Ευρώπη

Στον απόηχο του δημοσιεύματος τώρα της Die Welt, η κουβέντα περί του αν γλίτωσαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ από την απειλή της κατάργησης, άνοιξε ξανά. Και αυτό που σίγουρα ισχύει μεταξύ αυτών που ισχυρίζεται το δημοσίευμα όπως το ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν συμφώνησε στο να εξαιρεθεί προς το παρόν το επίμαχο μέτρο, είναι ότι δεν ήταν όλοι οι θεσμοί ενήμεροι για τη συμφωνία που επετεύχθη υπέρ των νησιών. Γιατί η συμφωνία λέγεται προκάλεσε έκπληξη όχι τόσο για το δημοσιονομικό της κόστος, το οποίο δεν ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ, όσο για τον τρόπο που ελήφθη. Με τη Γερμανία να θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα για να βοηθηθεί στην συμφωνία καθαρά για το προσφυγικό.

Διμέτωπη μάχη

Για όλα ετούτα όμως, επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει. Εξάλλου, όπως και να εξασφαλίστηκε αυτή η συμφωνία για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, εξακολουθεί να πιστώνεται στην διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού στην προκειμένη περίπτωση. Όμως ένα είναι σίγουρο. Ότι η μάχη εντυπώσεων στη Μυτιλήνη, περί του ποιος έσωσε τον μειωμένο ΦΠΑ και ποιος όχι, πρέπει να τελειώσει άμεσα. Γιατί η μάχη για να μείνουν οι συντελεστές, κατά πως φαίνεται δεν έχει κριθεί. Και το Συντονιστικό Φορέων εν προκειμένω, πρέπει καλού κακού από τώρα και πριν εκπνεύσει ή αρχίζει να εκπνέει το νέο εξάμηνο ισχύος του μέτρου, να πιέσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση για να θεσμοθετηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση. Είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε σε επίπεδο Ελλάδας. Όποιος δηλαδή κι αν είναι ο πρωθυπουργός…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey