Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, μιλά στο «Ε»

«Να λάμψει εκ νέου το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης»

23/05/2014 - 15:32

Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την επιλογή της Ελιάς στις ευρωεκλογές της Κυριακής, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, εξηγώντας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, την κρισιμότητα της αναμέτρησης για το «αύριο» της Ευρώπης.

Την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την επιλογή της Ελιάς στις ευρωεκλογές της Κυριακής, τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, εξηγώντας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, την κρισιμότητα της αναμέτρησης για το «αύριο» της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης, βασικοί στόχοι για τους σοσιαλιστές είναι η μείωση της ανεργίας των νέων, η ισότητα πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση, την Παιδεία και την Υγεία, αλλά και η προοδευτική φορολόγηση, προτεραιότητες πάνω στις οποίες υπογραμμίζει πως «το ευρωπαϊκό όραμα μπορεί να εμπνεύσει ξανά και εμείς να ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας με προοπτική για τις επόμενες γενιές».

Ή, όπως τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, η στήριξη στους υποψηφίους της Ελιάς «είναι μια ευκαιρία να λάμψει εκ νέου το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και για τη δική μας γενιά, αλλά και γι’ αυτούς που η κρίση οδήγησε στο κοινωνικό περιθώριο».

Έχετε χαρακτηρίσει την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών ως ιδιαίτερα κρίσιμη. Ποιο είναι το διακύβευμά της για τη χώρα μας, αλλά και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
«Την προσεχή Κυριακή γίνονται οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές για το μέλλον της Ευρώπης. Αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε. Η κυρίαρχη πολιτική της σκληρής λιτότητας που ακολούθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στη χώρα μας από τη Νέα Δημοκρατία, τα χρόνια της κρίσης, πρέπει να αλλάξει. Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι στήριξη στην κ. Μέρκελ. Είναι ανάγκη, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ να στηριχθούν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θέλει να ανατρέψει την υφιστάμενη συντηρητική πολιτική που έχει εξαθλιώσει τις νότιες χώρες της Ευρώπης.

Αν οι πολίτες επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά, τότε ενισχύουν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) και την πολιτική που αντικαθιστά τη λιτότητα με τον εξορθολογισμό δαπανών και υπερασπίζεται την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών. Βασικοί μας στόχοι είναι η μείωση της ανεργίας των νέων, η ισότητα πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση, την Παιδεία και την Υγεία και η προοδευτική φορολόγηση.

Σε αυτές τις βάσεις, το ευρωπαϊκό όραμα μπορεί να εμπνεύσει ξανά και εμείς να ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας με προοπτική για τις επόμενες γενιές».

«Οι μάσκες έχουν πέσει…»

Ευσταθούν τα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση περί νέου μνημονίου που έρχεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές;
«Η προσπάθεια που γίνεται, είναι για να μη χρειαστούμε νέο μνημόνιο. Παρά τα όσα λέει η αντιπολίτευση, η σημερινή στρατηγική της είναι η ίδια με εκείνη της Νέας Δημοκρατίας κατά την αντιμνημονιακή της περίοδο από το 2010 μέχρι το 2012.

Κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ισχυρίστηκε πριν λίγο καιρό ότι προτιμάει το 1,5% επιτόκιο του Μνημονίου παρά το 4,85% των αγορών· ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια κατήγγελλε ως εθνικούς μειοδότες όσους στήριξαν τη δανειακή σύμβαση για να συνεχιστεί η οικονομική ζωή στη χώρα μας.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Εύχομαι στην κάλπη της Κυριακής να καταδικαστεί η φιλοσοφία του μικροκομματισμού και της δημαγωγίας, που μας οδήγησε δυστυχώς στο Μνημόνιο».

Γιατί θεωρείτε πως η Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη χρειάζεται να βγει ενισχυμένη απ’ την κάλπη και να μετέχει με όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό «αύριο»;
«Ψήφος στην Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη είναι ψήφος για αλλαγή στην Ευρώπη. Είναι η μόνη επιλογή προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων· του Βορρά, όπου η ανεργία στους νέους είναι στο 5% - 7%, και του Νότου, όπου το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 50% - 60%. Να μην καταλήξουμε στην Ευρώπη που θα χωρίζεται σε πιστωτές και οφειλέτες, όπου οι πιστωτές θα αποφασίζουν και οι οφειλέτες θα ακολουθούν. Εάν η προσπάθειά μας να αλλάξει αυτή η κατάσταση δεν καρποφορήσει, θα φτάσουμε στις κοινωνίες της κληρονομικής ισχύος. Γιατί η νέα γενιά δε θα μπορεί να δημιουργήσει και να παραγάγει πλούτο για να καλύψει τις πνευματικές και υλικές της ανάγκες. Άρα η ανισότητα των ευκαιριών θα επεκταθεί. Θα φτάσουμε λοιπόν σε μια Ευρώπη με τους λιγότερους νέους, λόγω του σημαντικού δημογραφικού προβλήματος, και τους περισσότερους ανέργους. Η στήριξη στο πρόγραμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ψηφοδελτίου της Ελιάς, είναι μια ευκαιρία να λάμψει εκ νέου το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και για τη δική μας γενιά, αλλά και γι’ αυτούς που η κρίση οδήγησε στο κοινωνικό περιθώριο».

Συνεπείς και υπεύθυνοι

Ήδη δημοσκοπικά φαίνεται ότι το δίλημμα του προέδρου τού ΠΑΣΟΚ άλλαξε τα δεδομένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη. Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Κυριακής;
«Στόχος μας είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και γι’ αυτό πρέπει όλοι να στρατευθούμε στην προσπάθεια που κάνει η παράταξη. Εύχομαι στην κάλπη της Κυριακής να επιβραβευθούν αυτοί που μιλούν με συνέπεια και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει η χώρα και όχι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα προς όφελος μικροκομματικών συμφερόντων. Η στάση τού ΠΑΣΟΚ είναι στάση ευθύνης και αυτό αποτυπώνεται στον προεκλογικό μας λόγο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey