Υπόμνημα Π. Βογιατζή στην Επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται τη συνολική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» μετεκλογικά

«Να σπάσει ο Δήμος Λέσβου»

14/03/2014 - 23:07

Στην αναγκαιότητα διάσπασης του Δήμου Λέσβου αναφέρεται υπόμνημα που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής.

Στην αναγκαιότητα διάσπασης του Δήμου Λέσβου αναφέρεται υπόμνημα που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του «Καλλικράτη», στην αρμόδια υποεπιτροπή επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η υποεπιτροπή, που αποτελεί μέρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των συνολικών βελτιώσεων που προτείνονται απ' το Υπουργείο Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» και αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οπότε το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται, θα αφορά στις τροποποιήσεις που θα ισχύσουν απ' τη νέα θητεία των αιρετών, την περίοδο από 1ης Σεπτεμβρίου 2014 και μετά.

Στο υπόμνημά του, ο κ. Βογιατζής αναφέρεται κατ' αρχάς στα προβλήματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι δήμοι των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ενώ ειδικότερα για το Δήμο Λέσβου επισημαίνει τη μεγάλη του έκταση που δυσχέρανε την εξυπηρέτηση των δημοτών, τα κληρονομημένα χρέη ιδίως απ' το Δήμο Μυτιλήνης, τα πολλαπλά κωλύματα που παρουσιάστηκαν και σταμάτησαν την πορεία μίας σειράς έργων που δεν είχαν συμβασιοποιηθεί, τη χαμηλή απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν τέθηκαν σε ισχύ αν και προβλέπονταν, όπως το πρόγραμμα «Ελλάδα» και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, αλλά και θέματα αρμοδιοτήτων και πόρων για τις δημοτικές και τοπικές ενότητες, τα δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ., τους παιδικούς σταθμούς κ.ά., ζητήματα νομιμοποίησης δαπανών, όπως καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και ζητήματα απλούστευσης διαδικασιών, όπως η ανάληψη υποχρέωσης των προς δημοπράτηση έργων.

«Ο κατάλογος των προβλημάτων είναι μακρύς, όμως ήδη από αυτά που αναφέρθηκαν, γίνεται κατανοητή η ανάγκη αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας», επισημαίνει ο βουλευτής, τονίζοντας πως για το λόγο αυτόν και μετά την πρόσφατη δημοσιότητα του θέματος περί της διάσπασης ή μη ορισμένων δήμων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, αναφέρει δύο σημαντικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην επιδιωκόμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη».

Δύο ή τρεις δήμοι
Η πρώτη παράμετρος είναι ο αριθμός των δήμων που θα προκύψουν, όπου και προτείνει τη διάσπασή του σε δύο ή τρεις νέους δήμους, σύμφωνα με τις πρώην επαρχίες του νησιού. «Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιτύχουμε με την αναδιάρθρωση αυτή, είναι δήμοι ισοδύναμοι, προκειμένου αυτοί να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

Σε καμμία περίπτωση δηλαδή δε θα πρέπει κάποιος από τους νέους δήμους που θα προκύψουν, να μειονεκτεί ή να υπερτερεί εις βάρος των υπολοίπων», τονίζει ο κ. Βογιατζής, θέτοντας ως δεύτερη παράμετρο την κατανομή του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων, ώστε να γίνουν ισότιμα, για να εξασφαλίζεται η ισοδυναμία.

Σε αυτό το πλαίσιο της ανακατανομής, θα πρέπει εκ των προτέρων επίσης, όπως επισημαίνει, να διευθετηθούν και ζητήματα που αφορούν στα περιουσιακά στοιχεία, τα χρέη, τις αρμοδιότητες και σε άλλα παρόμοια θέματα που μετά τη διάσπαση θα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν, προκαλώντας εκ νέου προβλήματα στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, εκείνο που θεωρεί επίσης σημαντικό να προστεθεί στον αναθεωρημένο «Καλλικράτη», είναι η ρήτρα νησιωτικότητας, συνιστώντας έτσι μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των νησιών, οι οποίες πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρά υπόψη σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey