Ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Γαληνός μιλά στο «Ε»:

«Η Λέσβος μάς ενώνει»

28/02/2014 - 21:13

Το αυτοδιοικητικό του στίγμα δίνει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Σπύρος Γαληνός, τονίζοντας πως διεκδικεί τη θετική ψήφο των δημοτών για αυτά που είναι αποφασισμένος να κάνει.

Το αυτοδιοικητικό του στίγμα δίνει με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Σπύρος Γαληνός, τονίζοντας πως διεκδικεί τη θετική ψήφο των δημοτών για αυτά που είναι αποφασισμένος να κάνει.

Γιατί στόχος του, όπως εξηγεί ο υποψήφιος δήμαρχος, είναι να λύσει προβλήματα, να αντιμετωπίσει δυσχέρειες, να παλέψει για μια καλύτερη Λέσβο.

Επίκεντρο της όλης του προσπάθειας θα είναι η ισχυροποίηση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, αλλά και η ανάπτυξη του νησιού, που όπως δηλώνει διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να έχει μια άλλη αναπτυξιακή πορεία.

Στη δική του πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Γαληνός απευθύνει κάλεσμα πάνω κι έξω απ’ τα κόμματα, ενώ ήδη ετοιμάζει το ψηφοδέλτιό του, έχοντας αρνηθεί και κάποιους όπως παραδέχεται, εξηγώντας το «γιατί».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διαφορετικό που σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας στο Δήμο Λέσβου;

«Κατ’ αρχήν, είμαστε διαφορετικοί ως άνθρωποι. Ο καθένας έχει τη μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία του, η δική μου είναι γνωστή. Ξεκίνησα ως δημοτικός σύμβουλος και οι συμπολίτες μας, κρίνοντας την παρουσία, τη στάση και τη δράση που ανέπτυξα στα δρώμενα της πόλης μας, Δήμος Μυτιλήνης τότε, με επιβράβευσαν εκλέγοντάς με τρεις φορές δημοτικό σύμβουλο, στη συνέχεια δύο φορές νομαρχιακό σύμβουλο στη Νομαρχία Λέσβου και μετά βουλευτή.

Θεωρώ, δηλαδή, ότι από τις έως τώρα υποψηφιότητες, είμαι αυτός που έχτισε σιγά - σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας, ξεκινώντας μόνος του και, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, από χαμηλά. Δε με επέβαλε ούτε το κόμμα, ούτε το σύστημα, ο κόσμος με “επέβαλε” και με ανέδειξε πολιτικά.

Θεωρώ επίσης ότι ο συνδυασμός του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι ο μόνος καθαρά αυτοδιοικητικός. Εμείς δεν πολιτικολογούμε, ούτε εστιάζουμε στο πρόβλημα, λέμε ότι τα πολιτικά μηνύματα δίνονται στις ευρωεκλογές, που διεξάγονται ταυτόχρονα, και προτείνουμε λύσεις. Λύσεις για τη Λέσβο, την καθημερινότητα, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνίας μας.»

Πανίσχυρες κοινότητες

Εκτιμάτε ότι αργήσατε ή βιαστήκατε να την ανακοινώσετε; Πώς επιλέξατε το χρόνο να δημοσιοποιήσετε την, αναμενόμενη άλλωστε από καιρό στην τοπική κοινωνία, απόφασή σας να διεκδικήσετε τη δημοτική αρχή;

«Όπως ακριβώς το είπατε. Η τοπική κοινωνία από καιρό ανέμενε την κατάθεση της υποψηφιότητάς μου κι έπρεπε κάποια στιγμή να την υποβάλω. Παράλληλα, υπενθυμίζω, υπήρχε και ίσως ακόμη να υπάρχει η υπόσχεση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Αποφάσισα να προχωρήσω γιατί για τη δική μας πρόταση, όσοι και να είναι οι δήμοι, ένας ή περισσότεροι, η ίδια είναι.

Μια λειτουργική διοικητική αποκέντρωση, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Θέλουμε ισχυρές, πανίσχυρες κοινότητες, που να μπορούν άμεσα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, θέλουμε οι συμπολίτες μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού μας να μη νιώθουν αποξενωμένοι, να μη νιώθουν αποσυνάγωγοι, να μη νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σημαντικό δεν είναι η χρονική στιγμή της αναγγελίας, αλλά το ίδιο το γεγονός. Το ότι υπάρχει μία ευρύτερη κινητοποίηση που ενώνει κόσμο από όλο το πολιτικό φάσμα, σε μία προσπάθεια για τη Λέσβο και μόνο για τη Λέσβο. Σημασία δεν έχει ο χρόνος που γίνεται η δημοσιοποίηση, αλλά το τι έχεις να προτείνεις, το τι έχεις να προσφέρεις. Και έχουμε να προσφέρουμε.»

Παγκόσμια αναγνώριση

Απ’ την παρουσίαση της διακήρυξής σας είναι προφανές ότι πέρα απ’ την προσωπική σας εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, έχετε δουλέψει σοβαρά και το πλαίσιο δράσης, τους στόχους του συνδυασμού. Πού δίνετε και θα δώσετε μεγαλύτερο βάρος;

«Ήδη σας ανέφερα την κεντρική επιλογή μας, διοικητική αποκέντρωση, ισχυρές κοινότητες, ζωντανά τα χωριά μας. Είπα και το ξαναλέω γιατί το πιστεύω βαθύτατα.

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Βουνά και θάλασσα, πολιτισμός, ένα υπέροχο αστικό τοπίο. Γεωργία, κτηνοτροφία, τυροκομία, αλιεία, όλα τα έχουμε. Συντονισμός και σχεδιασμός χρειάζεται προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να χτίσουμε μια εικόνα παγκόσμιας αναγνώρισης και με τις δικές μας δράσεις και δυνάμεις να θωρακίσουμε την τοπική οικονομία και να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

Εξήγησα προχθές, κατά την ομιλία μου στο Δημοτικό Θέατρο, τους εφτά άξονες όπου θα κινηθούμε δυναμικά και σας τους αναφέρω επιγραμματικά: α) διοικητική αποκέντρωση, β) λειτουργικός δήμος, γ) κοινωνική αλληλεγγύη, δ) στήριξη υποδομών υγείας, ε) στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη τοπικών επιχειρήσεων, τουρισμός, στ) προστασία του περιβάλλοντος και της ομορφιάς του τόπου μας, ζ) ενίσχυση των υποδομών σε Παιδεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό.»

Δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες παρέμβασης ενός δημάρχου στα θέματα τοπικής ανάπτυξης και ανεργίας, τα οποία και ιεραρχήσατε εξ αρχής ως μείζονος σημασίας; Μπορείτε να λύσετε τέτοια ζητήματα;

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Για την ακρίβεια θα κάνουμε περισσότερα από όσα πιστεύουν ότι ένα δήμος μπορεί να πετύχει για την τοπική κοινωνία.

Στην πράξη, θα δούμε πόσο πέρα από τα όρια μπορούμε να φτάσουμε. Η στρατηγική της τοπικής ανάπτυξης που έχουμε, θα δίνει άμεσες λύσεις στα χρονίζοντα διοικητικά προβλήματα που δημιούργησε ο “Καλλικράτης”.

Η δημιουργία του brand “Lesvos” ως σήμα υψηλής ποιότητας στα τρόφιμα, στα προϊόντα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, θα αναδείξει το νησί μας σε πρώτο τουριστικό προορισμό, σε πρώτης ποιότητας προμηθευτή ελληνικών προϊόντων.

Θα εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να αναγεννηθεί το νησί. Και μπορεί να αναγεννηθεί. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών όπως αυτή της Ανάβρας, όπου οι αυτοδιοικητικές αρχές και οι κάτοικοι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτά που θεωρούνται ως όρια, με εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που είχαν. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει όρεξη και ιδέες.»

Χωρίς επιθέσεις

Πιστεύετε πως η απερχόμενη δημοτική αρχή θα μπορούσε να έχει παραγάγει μεγαλύτερο ή «ποιοτικότερο» έργο; Της αναγνωρίζετε αντικειμενικές δυσκολίες; Σε τι εστιάζετε την κριτική σας στην πρώτη δημοτική περίοδο του ενιαίου Δήμου; Τι θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε;

«Ο Βουνάτσος έδωσε ένα δύσκολο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες. Ήταν ο πρώτος που είχε να αντιμετωπίσει τις κακοτεχνίες που δημιούργησε ο “Καλλικράτης” με το Δήμο-τέρας στη Λέσβο, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Κάθε προγενέστερη εμπειρία μάς κάνει σοφότερους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από εδώ και μπρος. Για να διοικηθεί αποτελεσματικά ο Δήμος, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, συγκεκριμένα βήματα, αυτά τα εντοπίσαμε και αποτελούν κεντρικά στοιχεία του προγράμματός μας.

Δεν προτίθεμαι να κάνω αντιπολίτευση στον απερχόμενο δήμαρχο ή στις προτάσεις των άλλων υποψηφίων σε αυτές τις εκλογές. Δεν έχει νόημα. Κοιτάζω τα προβλήματα και πιστεύω ότι έχω να προτείνω καλές λύσεις. Δε σκοπεύω να επιτεθώ σε κανέναν. Γιατί, όπως έχω τονίσει, οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται για τη Λέσβο και μόνο για τη Λέσβο. Λειτουργώ ενωτικά με βασικό γνώμονα το συμφέρον του Λέσβιου πολίτη. Για μένα ο πραγματικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Με αυτά θα αναμετρηθώ. Την “επόμενη μέρα” των εκλογών θα είμαστε όλοι στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα.»

«Τους αρνήθηκα…»

Πέρα απ’ το πρόγραμμα και την επεξεργασία των θέσεών σας, πόσο έχετε προχωρήσει σε επίπεδο διερευνητικών ή και οριστικών επαφών για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας; Λέγοντας ότι απευθύνεστε «στους καλύτερους και στους έντιμους», είστε αποφασισμένος να αποκλείσετε πρόσωπα κατά την άποψή σας «φθαρμένα» απ’ τη διαχείριση εξουσίας; Σας έχουν ήδη προσεγγίσει κάποιοι που αρνηθήκατε να τους περιλάβετε στο συνδυασμό;

«Τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα και σύντομα θα ανακοινωθούν. Και ναι, με έχουν προσεγγίσει άνθρωποι και έχω αρνηθεί.

Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να στηρίξουν την προσπάθειά μας και αυτό δείχνει τη δυναμική μας. Είναι εντυπωσιακή η συστράτευση της κοινωνίας στο εγχείρημά μας. Βασικό κριτήριο στις επιλογές μας είναι η ικανότητα, η αξιοπιστία, το ήθος, η συνολική δυνατότητα που έχει ο καθένας να προσφέρει στη Λέσβο. Αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο συνδυασμό, είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις των υποψηφίων. Αναπόφευκτα κάποιοι θα μείνουν εκτός. Δε σημαίνει αυτομάτως ότι δε θεωρούνται ικανοί. Δε θέλω να υπάρχει αυτή η αντίληψη.

Από την άλλη, αρνούμαι την παλαιοκομματική αντίληψη “μαζεύω ψηφαλάκια” και βάζω στο συνδυασμό άτομα με μόνο κριτήριο το “φέρνει ψήφους” ή τα “κομματικά καπετανάτα”. Στόχος είναι να έχουμε τους καλύτερους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το δημοτικό συμβούλιο την επόμενη ημέρα.»

Να μη γίνει σπέκουλα

Με το κάλεσμα της παράταξής σας «Μόνο η Λέσβος», επισημάνατε πως κατέρχεστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κομματικό πρόσημο. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για όσους σάς πλαισιώσουν, αφού εκ των πραγμάτων διαφοροποιούνται απ’ την κομματική τους ταυτότητα, ειδικά αν το κόμμα τους επιλέξει άλλον υποψήφιο για δήμαρχο; Τι απαντάτε στους φίλους σας, ιδίως απ’ το χώρο τής Ν.Δ., που διατυπώνουν ενδοιασμούς;

«Στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε κόμματα, με γνώμονα το τι θέλει ο καθένας για την πορεία της χώρας μας. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε για το ποιος είναι ο πιο άξιος για να διαχειριστεί τα ζητήματα του νησιού μας. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι για τη Λέσβο και μόνο για τη Λέσβο. Και με πολλούς μπορεί να διαφωνούμε για τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά η Λέσβος μάς ενώνει, και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί. Το όνομα του συνδυασμού μας δείχνει ακριβώς αυτό, η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε στον τόπο μας και η ψήφος στο συνδυασμό μας δεν προσφέρεται για καμμία άλλη ερμηνεία. Είναι ψήφος μόνο για τη Λέσβο. Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει σπέκουλα πάνω στο συνδυασμό μας, αυτό το θεωρώ αυτονόητο.»

Θα υπάρξει κάποια «ώσμωση» με περιφερειακό συνδυασμό; Θεωρείτε πως έχετε κοινή ή παρόμοια στοχοθέτηση με κάποιον άλλον υποψήφιο σε περιφερειακό επίπεδο;

«Κοιτάξτε, ο συνδυασμός μας είναι “μόνο για τη Λέσβο”, ζητάμε την ψήφο αποκλειστικά για το Δήμο, και νομίζω ότι έτσι αυτό το θέμα τελειώνει εδώ. Για την Περιφέρεια γίνονται άλλες εκλογές, όπως για τις ευρωεκλογές. Δεν πρέπει να τα μπλέκουμε. Απόφασή μας είναι να συνεργαστούμε αρμονικά με όποιον κι εάν εκλεγεί στην Περιφέρεια. Εύχομαι να εκλεγεί ο/η καλύτερος/-η.»

Πώς θα πορευτείτε την προεκλογική περίοδο; Είστε διατεθειμένος να ανεβάσετε τους τόνους της αντιπαράθεσης; Τι νομίζετε πως επιθυμεί το εκλογικό σώμα, ένταση ή διάλογο με επιχειρήματα;

«Είμαι αποφασισμένος να πω την αλήθεια. Θα χτυπήσω με πολύ μεγάλη σκληρότητα, αλύπητα και ανελέητα αυτό που θεωρώ τον πραγματικό αντίπαλο όλων μας: τα προβλήματα του νησιού μας. Στα προβλήματα αυτά θα επιτεθώ με όση δύναμη έχω. Κατά τα λοιπά, θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος της Λέσβου θα δώσει ψήφο θετική και όχι ψήφο αρνητική.

Θα ψηφίσει αυτόν που θεωρεί τον καλύτερο και όχι επειδή δε συμπαθεί τον αντίπαλό του. Γενικά δεν πιστεύω στη σύγκρουση για τη σύγκρουση και στις προσωπικές αντιπαραθέσεις. Προτιμώ τα επιχειρήματα και την πολιτισμένη συζήτηση.

Ο καθένας έχει την πορεία του, τις προτάσεις του, τα επιχειρήματά του. Ο κόσμος έχει τη σοφία να κρίνει, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να του πούμε την αλήθεια. Τώρα, εάν κάποιος άλλος υποψήφιος υποπέσει σε λογικά σφάλματα ή προχωρήσει σε ενέργειες πολιτικής αήθειας, προφανώς θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί τέτοιες μεθοδεύσεις είναι λάθος και γιατί δεν ισχύουν. Προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού στις αυτοδιοικητικές εκλογές.»

Τελειώνοντας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;

«Δε θα είναι ένα. Θα είναι πολλά και ταυτόχρονα. Με τρόπο μεθοδικό και οργανωμένο θα προχωρήσουμε στην αποκέντρωση της αυτοδιοίκησης. Για να ζωντανέψουν τα χωριά μας. Για να έχουμε ένα Δήμο λειτουργικό, που ακούει όλες τις φωνές, όλες τις ανάγκες. Θα προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα δώσουν στο νησί μας μονάχα οφέλη, σε κάθε επίπεδο, με ορθή εκμετάλλευση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, το συμφέρον του νησιού. Για τη Λέσβο που αγαπάμε. Για τη Λέσβο που αξίζουμε. Μαζί για τη Λέσβο. Μόνο για τη Λέσβο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey