Επιστολή ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ στον Περιφερειάρχη για τους σεισμόπληκτους Βρίσας και Σάμου

Άποψη Βρίσας Ι Ιούνιος 2021 Άποψη Βρίσας Ι Ιούνιος 2021 Φωτογραφία Αρχείου

Καρκινοβατούν στην σεισμόπληκτη Βρίσα η 3η δόση ολοκλήρωσης εργασιών & οι οικοδομικές άδειες από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες δόμησης

10/06/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 10/06/2022 - 11:11

Τα μέλη της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα και ο επικεφαλής Γιάννης Σπιλάνης απέστειλαν επιστολή στον Περιφερειάρχη και στους Περιφερειακούς Συμβούλους αναφορικά με το θέμα των συναντήσεων με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής που έχει αποφασίσει εδώ και 15 μήνες το ΠΣ και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Παράλληλα θέτουν και νέα ζητήματα που αφορούν τους σεισμοπλήκτους όπως η αναθεώρηση των τιμών με τις οποίες αποζημιώνονται οι επισκευές και ανακατασκευές των κτιρίων με δεδομένη τη λαίλαπα του πληθωρισμού που πλήττει εδώ και 8 μήνες τη χώρα. Επιπροσθέτως για τους σεισμόπληκτους της Βρίσας επισημαίνουν το πρόβλημα έκδοσης οικοδομικών αδειών που καρκινοβατούν, προφανώς, εξαιτίας της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης Δυτικής Λέσβου.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η απαξίωση της αντιμετώπισης των σεισμόπληκτων είναι δείγμα έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας και αποτελεί προκλητική πολιτική επιλογή.

 


Η επιστολή

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ήδη από τις 26/5, αμέσως μετά την μη πραγματοποίηση των προγραμματισμένων  συναντήσεων της 25ης Μαϊου με Κυβέρνηση και κόμματα για το θέμα του σεισμού της Σάμου - που ως γνωστόν εκκρεμούν εδώ και 15 μήνες από την αρχική απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου- και  με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επαφών, σας επισημάναμε ότι ελπίζουμε η αναβολή να μην αποτελεί ευκαιρία για την ματαίωση τους. Περιμένουμε σύντομα ορισμό νέας ημερομηνίας γιατί εμείς μπορούμε να δείχνουμε υπομονή, οι Σαμιώτες όμως;

Από τότε πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες όμως καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Εν τω μεταξύ -πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που επιβάλλεται να τεθούν και να πιεστεί η Κυβέρνηση για την επίλυσή τους τόσο για τη Σάμο όσο και για τη Βρίσα

εξαιρετικά σοβαρό είναι και το θέμα της κοστολόγησης από την  ΔΑΕΦΚ  των υλικών και των εργασιών επισκευής των σεισμοπλήκτων κτιρίων που γίνεται βάσει του τιμολογίου του 2011.

Όπως όλοι γνωρίζουμε από το περασμένο φθινόπωρο οι τιμές των υλικών αλλά και των απαιτούμενων εργασιών για επισκευές και ανεγέρσεις κτιρίων έχουν πάρει την ανηφόρα γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη παρέμβασης μας  ώστε να νομοθετηθεί επαύξηση της κρατικής αρωγής, με επικαιροποίηση των τιμών και ταυτόχρονη αύξηση του πλαφόν επιχορήγησης, για να μπορέσουν οι πληγέντες να αποκαταστήσουν τα κτίριά τους. Παράλληλα το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με ρυθμό πάνω από 10% καθιστά την επικαιροποίηση αυτή εκ των ουκ άνευ.

Στην σεισμόπληκτη Βρίσα σημαντικός αριθμός κατοίκων περιμένει εδώ και μήνες την τρίτη δόση για να ολοκληρώσει τις εργασίες, άλλοι ξεκίνησαν τις οικοδομές τους  το τελευταίο 6μηνο κι άλλοι περιμένουν ακόμα τις οικοδομικές άδειες για να ξεκινήσουν. Πολύ χειρότερη και σε πιο πρώιμο στάδιο είναι η κατάσταση στη Σάμο .

Σε αντίθεση με αυτά που εξακολουθούν να ισχύουν για τους σεισμοπλήκτους τα τιμολόγια για τα δημόσια έργα επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 και  επιπρόσθετα υπήρξαν σχετικές  συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις και  τον Μάρτιο του 2022.

Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας είναι προφανής και αποτελεί προκλητική πολιτική επιλογή.

Επιτακτική  επίσης είναι η ανάγκη να βρεθεί λύση έτσι ώστε οι πληγέντες να μπορούν να πάρουν τα άτοκα δάνεια που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση για να ολοκληρώσουν την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.

Σας καλούμε να κινήσετε άμεσα την διαδικασία των συναντήσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του ΠΣ αλλά και να πιέσουμε για λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Η Σάμος αλλά και η Βρίσα δικαιούνται την συνεχή και αμέριστη φροντίδα του Κράτους για να επουλώσουν τις πληγές τους και αυτή πρέπει να είναι αντίστοιχη των αναγκών και τουλάχιστον ισοδύναμη με όσα παρέχονται  σε άλλες περιοχές της χώρας  που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey