Συνομιλώντας με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιάννη Βατό για θέματα της αρμοδιότητάς του

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Βατός

Υπάρχουν παρεμβάσεις σε εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστούν

26/11/2023 - 10:00 Ενημερώθηκε 30/11/2023 - 10:23

Συνομιλώντας το προηγούμενο διάστημα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του δήμου Μυτιλήνης Γιάννη Βατό, επιδιώξαμε να πληροφορηθούμε που βρίσκονται υποθέσεις που διαχειρίζεται η Πολεοδομία και άπτονται των γενικότερων παρεμβάσεων που αφορούν την πόλη της Μυτιλήνης και γενικότερα το δήμο. Ο κ. Βατός μας μίλησε, τόσο για εκείνες τις υποθέσεις που έχουν δρομολογηθεί και έχουν πάρει το ...δρόμο τους , όσο και για εκείνες που αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι οποίες όταν θα έχουν ολοκληρωθεί θα βάζουν σε τάξη μια σειρά πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα της περιοχής μας. 

Οι πολεοδομικές μελέτες 

Το πρώτο θέμα που μας διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος έχει σχέση με τις πολεοδομικές μελέτες στους δυο περιαστικούς οικισμούς της Μυτιλήνης. Πρόκειται για τις περιοχές Βαρειά -Ακρωτήρι και τους Χάλικες, που η πολεοδόμηση τους ξεκίνησε το 1997, επί δημαρχίας Χοχλάκα , όταν ειδικός συνεργάτης του δημάρχου επί πολεοδομικών θεμάτων ήταν ο σημερινός αντιδήμαρχος Πολεοδομίας. Και η μεν πολεοδομική μελέτη Βαρειάς -Ακρωτηρίου, όπως ήδη είναι γνωστό, έχει γίνει νόμος του κράτους , μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ και μένει τώρα να προχωρήσουν και οι πράξεις εφαρμογής, ενώ η πολεοδομική μελέτη των Χαλίκων, αν και ξεκίνησε το ίδιο διάστημα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βατός, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς -Ακρωτηρίου, δρομολογείται εντός του επόμενου μήνα , πάντως εντός του 2023, η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις πράξεις εφαρμογής της εν λόγω πολεοδομικής μελέτης, προκειμένου ο κάθε ιδιοκτητης ακινήτου στην περιοχή να γνωρίζει τι πρέπει να δώσει «σε γη και χρήμα» , όπως λέγεται, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του σύμφωνα με τους προβλεπόμενους πολεοδομικούς κανόνες. Σε ότι αφορά την άλλη πολεοδομική μελέτη των Χαλίκων, αυτή μετά το 2013 έμεινε σε αδράνεια και επανεργοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα, με στόχο να γίνει και αυτή νόμος του κράτους και να μη κρατούνται σε «ομηρεία» οι ιδιοκτήτες ακινήτων της αναπτυσσόμενης αυτής περιοχής. Για να επανεκκινήσει η υπόθεση αυτή όμως το πρώτο «αγκάθι» που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν η λύση της υφιστάμενης σύμβασης της πολεοδομικής μελέτης, που ήταν σε αδράνεια και στη συνέχεια η δρομολόγηση συμπληρωματικής μελέτης προκειμένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις που απαιτούνται σε τρία επίπεδα, πολεοδομικά , χωροταξικά και περιβαλλοντικά. Οπως μας επισημαίνει ο κ. Βατός η μελέτη αυτή που έχει ήδη δρομολογηθεί, σαφώς και λαμβάνει υπόψη της και τη μελέτη του οδικού άξονα της Νότιας Παράκαμψης, που περνά από την εν λόγω περιοχή, έργο που αναμένεται να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, αν και ακόμη δεν έχει εναχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο 

Το επόμενο διάστημα όμως αυτό που αναμένεται να απασχολήσει και το δήμο Μυτιλήνης, όπως και όλη σχεδόν τη χώρα, είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που αποτελεί την μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα και όπου δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να προσδιοριστεί τι θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή μας, δημιουργώντας το πλαίσιο για την επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Ο κ. Βατός μας είπε ότι ο δήμος διά της αρμόδιας υπηρεσίας του είναι έτοιμος και αναμένει στις αρχές του 2024 να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη πολεοδομική παρέμβαση , που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η οποία αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας. Παράλληλα, πέρα από το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Δήμος Μυτιλήνης με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έγιναν κυρίως με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου, σε κεντρικό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλο πρόγραμμα, είναι σε θέση από τις αρχές του 2024 να προβεί σε χαρακτηρισμούς βασικών δρόμων, που είναι εκτός σχεδίου, και που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αμβλυθούν οι όποιες απαγορεύσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και διά της κοινοχρησίας να μπορούν με ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους να επισκευαστούν και να συντηρηθούν και να μην απαιτούνται αυτές οι εργασίες να γίνονται μόνο από ίδιους πόρους του δήμου. 

Η χωροθέτηση των ΑΠΕ 

Τέλος στα ενδιαφέροντα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα και αφορούν και την περιοχή μας , είναι και η αναμενόμενη εντός του 2024 χωροθέτηση των ΑΠΕ. Οπως μας τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Βατός , που παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις από κοντά και ως πολιτικός προϊστάμενος αυτής της κομβικής υπηρεσίας του δήμου, υπογραμμίζει στην παρέμβασή του ότι « το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η χωροθέτηση των ΑΠΕ, διαμορφώνουν όλα μαζί τους κανόνες που αφορούν το σύνολο των ιδιοκτησιών, είτε αυτές είναι εντός , είτε εκτός σχεδίου, προκειμένου επιτέλους να προχωρήσει η πολυπόθητη ανάπτυξη, έχοντας τα βασικά «εργαλεία» για να μπορέσει να λειτουργήσει». 

Στο χέρι λοιπόν της δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει σε λίγες μέρες είναι να ολοκληρώσει ό,τι έχει δρομολογηθεί και να αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου και των κατοίκων τα νέα «εργαλεία» και τις δυνατότητες που δημιουργούνται, δίνοντας συνέχεια σε ό,τι έχει επιτευχθεί. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey