«Στον πάγο» το νέο λιμάνι στον Καρά Τεπέ, χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις

Το λιμάνι θα «πνίξει» το κέντρο της Μυτιλήνης

13/04/2017 - 12:00 Ενημερώθηκε 14/04/2017 - 15:31

Η ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού (master plan) για το λιμάνι της Μυτιλήνης που παρουσιάστηκε χθες βασίστηκε σε δύο παραδοχές: α) η κατασκευή λιμανιού στην περιοχή του Καρά Τεπέ είναι δύσκολη ως αδύνατη και β) οι προσεγγίσεις στο λιμάνι της πόλης των πλοίων θα γίνονται μέσα σε απολύτως προγραμματισμένο πλαίσιο, όπως ισχύει για τις προσεγγίσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια.

Με βάση αυτές τις παραδοχές, αποφασίσθηκε ότι όλες οι δραστηριότητες θα στριμωχτούν στους χώρους που καταλαμβάνει σήμερα το λιμάνι της Μυτιλήνης με σημαντικές επεκτάσεις προς την πλευρά της θάλασσας, καθώς οι χερσαίες ζώνες είναι εξαιρετικά μικρές και δεν δίνουν περιθώρια επέκτασης ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν τη φιλοξενία των υπαρχουσών αλλά και νέων δραστηριοτήτων στο λιμάνι. Οι ίδιοι μελετητές τόνισαν ότι το οδικό δίκτυο της πόλης δεν μπορεί να σηκώσει το κυκλοφοριακό φορτίο που συνεπάγεται η νέα δομή του λιμανιού. Γι’ αυτό και προτείνουν οι προσεγγίσεις των πλοίων να γίνονται σε απολύτως προγραμματισμένες ώρες.

Μια πολύ σημαντική επισήμανση που έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Στρατής Φραντζέσκος είναι πως θα πρέπει το master plan του λιμανιού να συνδέεται με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια πόλη που σχεδιάστηκε με τα δεδομένα του 19ου αιώνα και η οποία δεν μπορεί να επανασχεδιαστεί σήμερα».


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή ενδιαφερομένων για την παρουσίαση του master plan του λιμανιού 

 

Εγκαταλείπεται ή όχι;

Ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στη μελέτη, τόνισε ότι ο ίδιος πίεσε να ολοκληρωθεί η εκπόνηση, διότι αυτή συνδέεται με το έργο της ανάπλασης της προκυμαίας και του κέντρου της Μυτιλήνης (σ.σ. «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι ο επίσημος τίτλος του έργου). Ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, όμως μπλοκάρεται από την έλλειψη του master plan. Τόνισε, ακόμη, πως δεν εγκαταλείπεται η δημιουργία νέου λιμανιού στον Καρά Τεπέ, αλλά ήταν δική του επιλογή να ολοκληρωθεί το master plan ώστε να προχωρήσουν τα έργα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης σημείωσε πως είναι αδύνατη η κατασκευή νέου λιμανιού στον Καρά Τεπέ από τη στιγμή που βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών Θεόδωρος Τσουκαλάς, που παρακολουθεί την εκπόνηση του master plan, ανέφερε ότι έχει σταλεί εδώ και οκτώ μήνες έγγραφο στην υπηρεσία Ενάλιων Αρχαιοτήτων με το οποίο προτείνεται η μεταφορά του νέου λιμένα σε διαφορετική θέση, πάντα στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η υπηρεσία αυτή δεν έχει απαντήσει. Κατά τη συζήτηση του θέματος έγινε σαφές πως αυτήν τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί το νέο λιμάνι, καθώς δεν έχει γίνει η απαραίτητη διερεύνηση του χώρου.

Δηλαδή, οι μελετητές υποχρεώθηκαν να συντάξουν το master plan που δεσμεύει την πόλη της Μυτιλήνης και όλο το νησί της Λέσβου για τα επόμενα 25 χρόνια, χωρίς να υπάρχει οριστική απάντηση για το αν μπορεί ή όχι να κατασκευαστεί λιμάνι στον Καρά Τεπέ. Επίσης, από τα όσα ακούστηκαν στην παρουσίαση δεν φαίνεται να έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου μέσα στο νέο λιμάνι. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

 

Η αγωνία του δημάρχου

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός υπογράμμισε την αγωνία του να προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης στη Μυτιλήνη. Γι’ αυτό, εκτός από το θέμα της ολοκλήρωσης του master plan και με εμφανή την ενόχλησή του, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στο Δήμο καμία απάντηση από την κυβέρνηση στο θέμα του εμπορικού λιμανιού. Ο Δήμος έχει ζητήσει τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου του πάρκινγκ που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του εμπορικού λιμανιού κι ως εναλλακτική λύση έχει προτείνει την εξαγορά του.

Το τρίτο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γαληνός ήταν το θέμα του κολυμβητηρίου. Ανέφερε πως οι δικές του προσπάθειες είχαν ως στόχο να ανακατασκευαστεί το υπάρχον κολυμβητήριο. Όμως έγινε σαφές ότι είναι πιθανό να γίνει μια αρκετά κοστοβόρα επένδυση για την ανακατασκευή του και τελικά να μην αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει. Αυτός ήταν ο λόγος που αποδέχθηκε το γκρέμισμά του και τη δημιουργία στη θέση αυτή σταθμού επιβατών.

 

Άλλες παρεμβάσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν παρεμβάσεις που σημείωσαν ότι στη μελέτη δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για σύνδεση του λιμανιού με το δρόμο της νότιας παράκαμψης της Μυτιλήνης που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης από ένα μέρος της κίνησης οχημάτων και φορτηγών. Επίσης, τονίσθηκε πως στο λιμάνι δεν προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι οι οποίοι είναι αναγκαίοι. Π.χ. δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποθηκευτικούς χώρους που θα χρησιμοποιούνται για τα υλικά αντιρρύπανσης του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey