«Ηχηρή» παραίτηση Ελευθερίου από Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η απάντηση Βέρρου και οι αιχμές Χήρα

Προσφυγή της Δημοτικής Αρχής Βέρρου στο ΣΥΠΟΘΑ για την υπόθεση ΑΦΕΝΤΕΛΙ

11/12/2021 - 11:30

Το ζήτημα που έχει προκύψει στην υπόθεση Αφεντέλι, στην Σκάλα Ερεσού ήταν η αιτία που, πριν λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου υπέβαλλε την παραίτησή του. Αιτία αποτέλεσε η άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου να προχωρήσει στην ανάκληση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας στην θέση Αφεντέλι της παραλίας Ερεσού. Στην επιστολή παραίτησης απάντησε άμεσα και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Η εξέλιξη αυτή, με το «διαζύγιο» Ελευθερίου-Βέρρου, που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν στενοί συνεργάτες και πρωτεργάτες στη δημιουργία του νέου δήμου, είναι εμφανές ότι θα έχει περαιτέρω παρενέργειες , πέρα από την υπόθεση Αφεντέλι, που ενδεχομένως θα φανούν το επόμενο διάστημα. 

Η υφιστάμενη κατάσταση 

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, στο «Ε» είχε εκδοθεί στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 η προέγκριση της οικοδομικής άδειας δόμησης. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε να δοθεί σε νομικό η εντολή διερεύνησης της υπόθεσης με στόχο να «μπλοκαριστεί» αυτή η προέγκριση. Ο νομικός σύνταξε γνωμοδότηση η οποία απεστάλη στη Υπηρεσία Δόμησης. Η Υπηρεσία δεν την δέχτηκε με αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να κινηθεί προς το ανώτερο όργανο της Υπηρεσίας Δόμησης που είναι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 πρόκειται να υποβληθεί η προσφυγή και σε επόμενο στάδιο αναμένεται η συνεδρίαση του οργάνου και η απόφαση αυτού.  

Σε περίπτωση που η απάντηση τάσσεται υπέρ της προσφυγής θα ανακληθεί η οικοδομική άδεια. Στην αντίθετη περίπτωση ο Δήμος όπως επισήμανε ο κ. Βέρρος θα επαναπροσδιορίσει την στάση του «Θα δούμε με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.  

Οι επιστολές 

Ελευθερίου: «Περίμενα μια προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου» 

«Η άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29.10.2021, σχετικά με την ανάκληση προέγκρισης άδειας δόμησης με αριθμό 189002 /18. 12 2020, στην παραλία ΑΦΕΝΤΕΛΙ Ερεσού, αποτελεί σημαντική δυσλειτουργία του Δήμου μας, αλλά και έλλειψη δημοκρατικής τάξης» αναφέρει ο κ. Άρης Ελευθερίου στην επιστολή παραίτησης που κοινοποίησε και συνεχίζει: «Ύστερα μάλιστα και από τη γνωμοδότηση του δικηγόρου που ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και όρισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, αλλά και τα δύο έγγραφα μου προς την ίδια υπηρεσία με ημερομηνία, 29. 11.2021 και 2 .12. 2021, με τα οποία εφιστούσα την προσοχή για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ, αλλά και τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος και του κινδύνου καταπάτησης τσιμεντοποίησης και καταστροφής του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας ΆΦΕΝΤΕΛΙ, στα οποία έγγραφά μου ούτε κάν καταδέχθηκε η αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει, με υποχρεώνουν να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για λόγους ηθικής τάξης αξιοπρέπειας, συνέπειας και προστασίας της νομιμότητας». 

Ο κ. Ελευθερίου στην επιστολή του αναφέρει ότι περίμενε προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Πίστευα, ότι άξιζε τον κόπο, μια παρέμβαση δική σας, για επίλυση του θέματος λόγω της σοβαρότητάς του, κάτι όμως που δεν κάνατε, παρά την παράκλησή μου. Είναι περιττό να τονίσω ότι με την απόφαση του Δ. Σ. σε καμία περίπτωση δεν θίγονται νόμιμα συμφέροντα φερόμενων ιδιοκτητών, αλλά μόνον προστατεύονται τα έννομα συμφέροντα της κοινωνίας της Ερεσού το περιβάλλον και η νομιμότητα. Βέβαια η εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ευθύνη και υποχρέωση του Δημάρχου και δεν επαφίεται στην κρίση της όποιας υπηρεσίας, αν μάλιστα ληφθεί υπ όψιν, ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, έχει προσφύγει για την προστασία του χώρου αυτού στο ΣτΕ , σε συνέχεια ενεργειών και του τέως Δήμου Λέσβου. Με την απόφασή μου αυτή, ευελπιστώ, ότι ο Δήμος με δική σας παρέμβαση, θα αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα και θα προστατεύσει ,το δίκαιο, το περιβάλλον και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα μέρους του απειλούμενου κοινόχρηστου χώρου, όπως έχουν κρίνει αμετάκλητα, το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, το Εφετείο Αιγαίου και ο Άρειος Πάγος».  

Βέρρος: «Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε συνάδει με την ιδιοσυγκρασία μου» 

«Ο Άρης υπήρξε ένας εκ των πρωτοστατών της προσπάθειας διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και των στυλοβατών της δημιουργίας του νέου Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι προφανές πως η προαναγγελθείσα αποχώρησή του, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό» αναφέρει στην απάντησή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. 

Παράλληλα κάνει μνεία στο χρονικό της υπόθεσης: «Θέλω να επισημάνω ότι ουδέποτε υπήρξε Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου -που θα ήμουν υποχρεωμένος να εκτελέσω- με την οποία η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας, θα καλείτο να ανακαλέσει την επίμαχη προέγκριση άδειας Δόμησης στη θέση «Αφεντέλι». Αντίθετα η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πράγματι υπήρξε, προέβλεπε την ανάθεση μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σε νομικό, προκειμένου εκείνος να γνωμοδοτήσει για τη δυνατότητα ανάκλησης της εκδοθείσας προέγκρισης άδειας δόμησης και να υποβάλλει ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής, αίτηση προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης ή ανάκλησης της απόφασης προέγκρισης». Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως υπεβλήθη στην Υπηρεσία το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο δεν έγινε δεκτό και η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣΥΠΟΘΑ. 

«Αν και επιθυμώ να αντιπαρέλθω την όποια κατηγορία ή υπόνοια κατηγορίας που αφήνει να εννοηθεί ως προς το πώς θα μπορούσα να παρέμβω προσωπικά επί της υπόθεσης, θα απαντούσα στον φίλο μου, ότι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δε συνάδει με την ιδιοσυγκρασία μου, όπως και ότι η απόφαση αποχώρησής του, τη στιγμή που το όλο θέμα «καίει» -και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες αντίδρασης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που εκφράστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο- δε συνάδει με τη δική του ιδιοσυγκρασία» αναφέρει και συνεχίζει:. «Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να τονίσω, ότι όσο καιρό θα είμαι Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, δεν προτίθεμαι να δώσω εντολή σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δήμου να ενεργήσει εκτός των ορίων του Νόμου, κάνοντας κατάχρηση της πολιτικής μου εξουσίας. Πόσο δε μάλλον, όταν για την επίμαχη υπόθεση δεν έχω λάβει ακόμα τις απόψεις της Υπηρεσίας. Το όποιο «εντέλλεσθε» σημαίνει δύο πράγματα: 

Είτε ότι η Υπηρεσία έχει παρανομήσει, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να παραπεμφθεί ο αρμόδιος υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος, είτε ότι ο Δήμαρχος παραβαίνει των δικών του καθηκόντων, επιβάλλοντας ουσιαστικά μία παρανομία.  

Εγώ ως Δήμαρχος έχω αποδείξει ότι δεν λειτουργώ ούτε κάτω από πιέσεις ομάδων, ούτε υπό καθεστώτα εκβιασμού. Είναι γνωστό. Όπως είναι και γνωστό ότι έχω εκβιαστεί στο παρελθόν από πολλούς «ισχυρούς» και δεν ενέδωσα.  

Κλείνοντας, γιατί η εξέλιξη της παραίτησης ενός συνεργάτη μου, δεν παύει να είναι λυπηρό γεγονός, θέλω να ευχαριστήσω ξανά και από καρδιάς τον φίλο μου Άρη για τις υπηρεσίες που προσέφερε όχι μόνο τώρα στα δύο χρόνια, αλλά διαχρονικά στον τόπο μας. Ευελπιστώ δε, ότι θα παραμείνει κοντά στους σκοπούς μας για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου».  

Αιχμές Χήρα & απάντηση Βέρρου 

Για το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε θέση ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξεκινάμε» του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Νικόλαος Χήρας, αφήνοντας αιχμές σχετικά με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και συγκεκριμένα για τον αρχιτέκτονα ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου.  

Αναλυτικότερα αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Έκπληκτοι παρακολουθούμε τα όσα δυσάρεστα για τους κατοίκους της Σκάλας Ερεσού συμβαίνουν. Μελετητής του έργου που έχει προσλάβει η ιδιοκτήτρια της έκτασης στη παραλία της Ερεσού κυρία ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ είναι και ο αρχιτέκτονας κ. Α. Τριχώνας ο οποίος είναι ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου κ. Βερρου.  

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του» 

Ο κ. Βέρρος σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή στο «Ε» τόνισε ότι θα διερευνηθεί το πότε ο αρχιτέκτονας ανέλαβε την υπόθεση αυτή, δηλαδή αυτή έγινε πριν ή μετά την τοποθέτησή του στην θέση του επιστημονικού συνεργάτη. «Αυτό πρέπει να κάνουμε προτού δαιμονοποιήσουμε την εργασία ενός ανθρώπου», είπε ο κ. Βέρρος και πρόσθεσε: «Είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Χήρας «ανακαλύπτει» σκάνδαλα και σύντομα θα κληθεί στη δικαιοσύνη για να τα αποδείξει, τουλάχιστον σε ένα - δυο από αυτά».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey