Η ανακοίνωση Χήρα και η απάντηση Βέρρου

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τις Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου

28/11/2022 - 13:00

Αντικείμενο αντιπαράθεσης όπως προοιωνίζουν τα δελτία Τύπου που κοινοποιούνται πρόκειται να γίνει η αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών του Πολιχνίτου. Μετά την συνεδρίαση που προκάλεσαν 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι και την σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε νέος γύρος ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου.

Της ανακοίνωση της συνεδρίασης ακολούθησε δελτίο Τύπου από τον επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε» Νικόλας Χήρας κοινοποίησε σχετικό δελτίο Τύπου στο οποίο λίγες ώρες αργότερα θα απαντήσει η Δημοτική Αρχή.

Δελτίο Τύπου Χήρα

Αναλυτικότερα ο επικεφαλής της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ, Νικόλας  Χήρας στο δελτίο Τύπου σημειώνει ότι το κοινοποιεί ως αντίλογο στην προσπάθεια, όπως αναφέρει, παραπληροφόρησης, που επιχειρείται σε ότι έχει να κάνει με την Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου. Στο δελτίο Τύπου γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης μάλιστα επικαλούνται σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που έχει προηγηθεί.

Στην απόφαση 9106/2022) Συνεδρίασης [υπ. Αριθμ. 15/ 09-06-2022]  του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνεται η ομόφωνη απόφαση (20 εκ των 33 μελών) για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των πηγών Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν, η αναγνώριση του οποίου έχει γίνει με το ΦΕΚ 1291/Β/ 02-04-2021. Σύμφωνα με το πρακτικό τα 20 μέλη που συναίνεσαν με την θετική τους ψήφο καθιστώντας την απόφαση ομόφωνη ήταν οι Γεώργιος Αλάνης, Ανδρέας Αξής, Απόστολος Βαρελτζής, Ευστράτιος Γελαγώτης, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, Ιορδάνης Ιορδάνου, Ζαχαρώ Ιωακείμ, Μαρία Κατανάκη, Νίκος Περιβολάρης, Κωνσταντίνος Πάππος, Μιχάλης Ρούσσης, Στέφανος Αποστόλου, Νικόλαος Χήρας, Γεώργιος Καραθανάσης, Ελευθέριος Κοτζαμάνης, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Δημήτρης Βελούτσος, Μαριάνθη Τσάκου και Χρυσούλα Ζωγράφου. Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών απόντα μέλη ήταν οι Αφροδίτη Βατή, Στρατής Αλεξίου, Ελένη Μόλβαλη, Δημήτρης Ζαγκούλης, Λουκάς Κόβρας, Σαράντος Δερεδίνης, Ιωάννης Συκάς, Σταύρος Βαξεβάνης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Αντώνης Πανταχός, Θεμιστοκλής Κλιομιδιώτης, Γιώργος Σαλταμάρας, Ιωάννα Πίτσα. Ο κ. Στρατής Ζαφείρης αποχώρισε όπως σημειώνεται ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος προγραμματισμού Στρατής Ζαφείρης.

Επανερχόμενοι στο δελτίο Τύπου της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ για τις Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου επισημαίνουν ότι δεν είναι κατά της αξιοποίησης ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό προϋποθέτει προγραμματισμό και διαφάνεια. Ειδικότερα αναφέρουν: «Ενόψει της παραπληροφόρησης που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου,  δηλώνουμε τα εξής: Καταρχάς είμαστε ΥΠΕΡ της αξιοποίησης των Πηγών και βεβαίως επιθυμούμε επενδύσεις στο τόπο μας, όπως κατ ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε ΥΠΕΡ της σύμπραξης του Δήμου μας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως προϋποθέτει προγραμματισμό και διαφάνεια».
Ακολούθως θέτουν ορισμένα ερωτήματα στον Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δυτικής Λέσβου, Γιώργο Αλάνη. Αναλυτικότερα τα ερωτήματα που θέτουν είναι τα ακόλουθα:

  • Ποια η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής διαχείρισης Δημοτικής περιουσίας για την διερεύνηση των προϋποθέσεων των ιαματικών  πηγών  ;
  • Ποια η πρόταση των μελών της επιτροπής  ;
  • Μήπως μόνος του ο Δήμαρχος κάνει τις επιλογές  ;
  • Γιατί και σε τι διαφωνούν τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής;
  • Τι έγινε σχετικά με τον διαγωνισμό ανάδειξης  ανάδοχου του έργου  ;
  • Γιατί ο κ. Βέρρος αρνείται να φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο  που είναι το κατά νόμο αρμόδιο να αποφασίσει .

Καταλήγοντας σημειώνουν: «Εμείς ζητάμε το θέμα να έρθει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσουμε εκεί ποιό είναι το συμφέρον του τόπου. Θέλουμε να ακούσουμε και τη θέση των άλλων δύο μελών της επιτροπής,  οι οποίοι διαφωνούν. Εσείς κ. Δήμαρχε δεν είστε υπέρ της διαφάνειας; Θέλουμε καθαρές κουβέντες και όχι μυστικότητα και αδιαφάνεια».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Στην απάντησή της η Δημοτική Αρχή σημειώνει ότι οι Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου χρησιμοποιούνται προκειμένου κάποιοι να βγάλουν τα απωθημένα τους.

Ειδικότερα σημειώνει: «Για την  τρικυμία εν κρανίω που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Νικολάου Χήρα σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου, η δημοτική αρχή αδυνατεί να απαντήσει. Είναι αδύνατον να αντιληφθούμε τί υπονοεί ο κ. Χήρας, τί ομολογεί, ποιό είναι το πραγματικό αίτημά του αλλά και ποιά είναι τελικά η θέση του.

Σε κάθε περίπτωση, από τη δημοτική αρχή ανακοινώνεται η πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση (Πέμπτη 1/12 στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο) για ενημέρωση επί του θέματος της αξιοποίησης της πηγής Πολιχνίτου. Αν διαβάσαμε σωστά, το αίτημα που συνυπέγραψε ο κ. Χήρας και δύο μέλη της παράταξής του με τους 11 ακόμη δημοτικούς συμβούλους ήταν επ΄ ακριβώς για «ειδική συνεδρίαση με θέμα τον υπό εξέλιξη διαγωνισμό της ιαματικής πηγής Πολιχνίτου σε ιδιώτη».  

Επειδή όμως το θέμα είναι σοβαρό όσο κι αν κάποιοι το χρησιμοποιούν για να βγάλουν τα απωθημένα τους, στην ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης της Πέμπτης (σ.σ. που αιτήθηκε συντεταγμένα η αντιπολίτευση) για τον διαγωνισμό, η Αντιπολίτευση οφείλει να διευκρινίσει και εκείνη στους δημότες τι ποιεί η αριστερά και τι εννοεί η δεξιά τάση της. Δεν γίνεται η πλευρά του κ. Χήρα να αιτείται για το επίμαχο θέμα αρχικά ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης και έπειτα (δια του Τύπου) δημοτικό συμβούλιο.

Δεν μπορεί η μία τάση να αποδοκιμάζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η άλλη να την επιδοκιμάζει, τα «συνάδελφά» τους μέλη της Επιτροπής διαγωνισμού να απορρίπτουν την επένδυση ζητώντας επαναπροκήρυξη και όλοι μαζί μετά  να βαυκαλίζονται ότι υπερασπίζονται το συμφέρον των πηγών και των δημοτών του Πολιχνίτου».

Καταλήγοντας η Δημοτική Αρχή αναφέρει: «Ας παπαγαλίσουν λοιπόν σωστά όλες οι τάσεις της συντεταγμένης Αντιπολίτευσης το ζητούμενό τους και ας έλθουν να το πουν. Όχι σε εμάς, αλλά στους δημότες. Έρχεται δυστυχώς κάποτε και η στιγμή όπου και οι κρίνοντες κρίνονται».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey