Διευκρινήσεις Βέρρου μετά από ανάρτηση στα Vatera.gr

Μέχρι τις 13/01/2023 η υποβολή όλων των δικαιολογητικών για τις αποζημιώσεις της φωτιάς των Βατερών

04/01/2023 - 14:00 Ενημερώθηκε 05/01/2023 - 15:53

Διευκρινήσεις ως προς την αποπληρωμή των επαγγελματιών του τουρισμού που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην φωτιά του Ιουλίου του 2022 δίνει ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, μετά από ανάρτηση στην Ιστοσελίδα Vatera.gr με τίτλο «Δήμος μπατακτσής» και επανότιτλο «Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες των Βατερών»

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος τονίζει ότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως εάν δεν συγκεντρωθούν ΟΛΑ τα δικαιολογητικά και παραστατικά και εκ μέρους ΟΛΩΝ των επαγγελματιών και μέχρι τις 13/1/2023 ώστε οι πίνακες των δικαιούχων να αποσταλούν πλήρεις στο αρμόδιο Υπουργείο για να εκταμιευτεί το ποσό, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους, θα χάσουν την αποζημίωσή τους»».    

Η ανάρτηση «Δήμος μπατακτσής Ι Εξοργισμένοι οι επαγγελματίες των Βατερών»

Όπως είναι γνωστό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς του Ιουλίου εκκενώθηκε δυο φορές η Βρίσα και μια φορά ο Σταυρός. Οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους φιλοξενήθηκαν και σιτίστηκαν σε διάφορες τουριστικές μονάδες του νησιού και ιδιαίτερα σ’ αυτές των Βατερών.

Η υπόσχεση τότε του Δήμου ήταν ότι θα γίνονταν η πληρωμή στις μονάδες αυτές άμεσα. Το “άμεσα” ξεχάστηκε όταν μαζί με την πυρκαγιά έσβησε και … η φωτιά από τον …. τους! Καινούρια υπόσχεση ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και στη συνέχεια δόθηκε ως προθεσμία το τέλος Νοεμβρίου. Μπήκαμε στο 2023 και οι άνθρωποι δεν πήραν ούτε ευρώ. Μάλιστα ό αρμόδιος για την περίπτωση αυτή του Δήμου τους ζήτησε να κάνουν υπομονή διότι όπως είπε δεν κατάφεραν να βάλουν τα χρήματα αυτά στον προϋπολογισμό του 2022 και θα τα βάλουν σ’ αυτά του 2023!!! Δηλαδή ζήσε γάιδαρε να φας τριφύλλι …σε 3-4 μήνες!

Μας καρόιδεψαν, μας είπε αγανακτισμένος και εξοργισμένος ο Παναγιώτης Κουνδουνής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “Ειρήνη”. Φιλοξένησα και πρόσφερα φαγητό σε πολίτες και πυροσβέστες, όπως μου ζήτησαν με την υπόσχεση της άμεσης πληρωμής. Πλήρωσα το προσωπικό του ξενοδοχείου γι αυτές τις υπηρεσίες, έκοψα τιμολόγιο 33.000€ και πλήρωσα τον ΦΠΑ και αυτοί (ο Δήμος) δεν μας έδωσαν σημασία. Έκαναν τη δουλειά τους και μας άφησαν τα κορόιδα να οδηγούμαστε στην καταστροφή. Δεν μας φτάνει η ζημιά που πάθαμε από τις ακυρώσεις των κρατήσεων εξαιτίας της πυρκαγιάς αλλά ήρθε και ο Δήμος να μας δώσει τη χαριστική βολή. Και όλα αυτά ενώ ο Δήμος έχει εισπράξει από την πολιτεία τα χρήματα γι αυτές τις πληρωμές!

Στο ίδιο μήκος κύματος και με την ίδια αγανάκτηση και ο λόγος του Στρατή Προκοπίου, ιδιοκτήτη των ενοικιαζομένων δωματίων και της ταβέρνας γνωστής απλοϊκά ως “του Προκόπα”

Η αδιαφορία του Δήμου προς την περιοχή μας και τους ανθρώπους της βρήκε μια ακόμα αφορμή να εκδηλωθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Και δυο σημειώσεις της σελίδας μας:

  1. Προς τους επαγγελματίες της περιοχής μας: Μήπως έφτασε η ώρα να συνεργαστείτε και να ομονοήσετε σε ένα συλλογικό όργανο για το καλό της περιοχής μας αλλά και για το δικό σας; Να αποκτήσετε φωνή και δύναμη και επιρροή;
  2. Προς Δήμαρχο κ. Βέρρο: Κρίμα Δήμαρχε, καταφέρατε να διαψεύσετε τις ελπίδες που είχαμε εναποθέσει στο πρόσωπό σας με την εκλογή σας. Αποδειχτήκατε για το χωριό μας χειρότερος κι απ’ τους προηγούμενους Καποδιστριακούς και Καλλικρατικούς Δημάρχους. Κρίμα!

Απάντηση Βέρρου

Για την ορθή πληροφόρηση των δημοτών και για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις με τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου που συμπαραστάθηκαν καθοριστικά στους πληγέντες και στο έργο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνέπειες της επικίνδυνης πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου στη Βρίσα και στα Βατερά, η δημοτική αρχή οφείλει να διευκρινίσει τα εξής:

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού, κατά την οποία εκκενώθηκαν δύο φορές οι οικισμοί της Βρίσας και του Σταυρού, οι δημότες φιλοξενήθηκαν αλλά και σιτίστηκαν με τη φροντίδα του Δήμου και τη συνεργασία του με επαγγελματίες της περιοχής που προθυμοποιήθηκαν συγκινητικά και άμεσα να συμβάλουν, μέσω των τουριστικών τους μονάδων, κατά βάση των Βατερών.

Είναι γεγονός πως η πληρωμή των υπηρεσιών που προσέφεραν τότε οι επαγγελματίες του τουρισμού, ότι δεν έχει διευθετηθεί ως σήμερα στο σύνολό της και τούτο οφείλεται σε μία σειρά γραφειοκρατικών, φορολογικών και όχι μόνο διαδικασιών που ακόμα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Έως σήμερα και από τον Αύγουστο και μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει στην υπογραφή 50 και πλέον συμβάσεων με επαγγελματίες τόσο από τον τουρισμό, όσο και από άλλες δραστηριότητες, όπως επαγγελματίες χωματουργικών μηχανημάτων που συνέβαλαν εξίσου και η διαδικασία συνεχίζεται ως σήμερα για την εξυπηρέτηση του συνόλου όσων έχουν λαμβάνειν χρήματα για τις υπηρεσίες τους. Απομένουν λίγες ακόμα, για τις οποίες εκκρεμεί η υποβολή εκ μέρους κάποιων επαγγελματιών των απαιτούμενων παραστατικών για να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, πως εάν δεν συγκεντρωθούν ΟΛΑ τα δικαιολογητικά και παραστατικά και εκ μέρους ΟΛΩΝ των επαγγελματιών και μέχρι τις 13/1/2023 ώστε οι πίνακες των δικαιούχων να αποσταλούν πλήρεις στο αρμόδιο Υπουργείο για να εκταμιευτεί το ποσό, δεν είναι δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όσοι δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους, θα χάσουν την αποζημίωσή τους.    

Η ενημέρωση αυτή εκ μέρους της δημοτικής αρχής, δεν αποσκοπεί ασφαλώς στο να ισχυριστούμε ότι όλα ως σήμερα είναι καλώς καμωμένα. Κι ούτε έχει νόημα να αναπτύξουμε από εδώ μια σειρά (βάσιμων ωστόσο) επιχειρημάτων εκ μέρους μας για να δικαιολογήσουμε στον κόσμο την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί. Η δημοτική αρχή όπως ανέλαβε και δεν κρύφτηκε πίσω από «αρμοδιότητες» να βάλει πλάτη στην φωτιά, έτσι και δεσμεύτηκε και θα ολοκληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Προκαλούν όμως οι διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές των επαγγελματιών που περιμένουν την αποπληρωμή τους, οι οποίοι βρίσκουν ξανά ευκαιρία μέσα από ένα πρόβλημα να στάξουν χολή για το Δήμο και τη δημοτική αρχή, γράφοντας (κλασικά) απροκάλυπτα ψεύδη σε ιστοσελίδες που διαχειρίζονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργώντας εντυπώσεις πάνω από τις στάχτες μιας σε κάθε περίπτωση δυστυχίας και επάνω σε μία διαδικασία αποζημίωσης, που δεν παύει να είναι πρωτόγνωρη για τον Δήμο μας. Αυτοί οι αυτόκλητοι υπερασπιστές σήμερα των επαγγελματιών των Βατερών, αύριο δεν ξέρουμε ποιων άλλων, δεν διστάζουν να λέγουν ψέματα ακόμα και στους ίδιους του επαγγελματίες αλλά και στην τοπική κοινωνία. Αρκεί μόνο ένα να διαψευστεί, το κυρίαρχο που αναπαράγουν που αποδεικνύει περίτρανα όμως την επικινδυνότητά τους:

Πως ο Δήμος έχει εισπράξει 250.000 ευρώ από την Πολιτεία για την έκτακτη κατάσταση της πυρκαγιάς και δεν τα έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του, λένε ούτε του 2022, ούτε του 2023 και δεν τα δίνει στους δικαιούχους, αλλά τα κρατάει ας πούμε σαδιστικά στο σεντούκι του… Η αλήθεια είναι πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμεύσει το παραπάνω ποσό στον δικό του προϋπολογισμό και θα το αποδώσει στον Δήμο όταν υπογραφούν ΟΛΕΣ οι συμβάσεις, με την διαδικασία που προαναφέραμε. Δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής όσων επαγγελματιών έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις και ούτε φυσικά τα χρήματα των αποζημιώσεων βρίσκονται ήδη στα Ταμεία του Δήμου.

ΥΓ: Προς αυτόκλητους υπερασπιστές των επαγγελματιών της περιοχής αλλά απ΄ότι διαβάζουμε και της όλης περιοχής.

Το εάν ο Ταξιάρχης Βέρρος είναι «ο χειρότερος κι από τους προηγούμενους Καποδιστριακούς και Καλλικρατικούς Δημάρχους», θα το κρίνουν οι δημότες στις εκλογές του Οκτώβρη. Δεν θα το κρίνει κανένας Πλάτανος (σ.σ. τον οποίο χαιρετάμε παρεμπιπτόντως), ούτε κανένας που κρύβεται πίσω ή κάτω από τον Πλάτανο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey