- Ο Γαληνός εξασφάλισε δέσμευση για την ανάληψη της ευθύνης (και του κόστους) των κατεδαφίσεων από το κράτος   - Η συνάντηση με τον Χρήστο Σπίρτζη, εκτός από την επόμενη ημέρα του σεισμού, έδωσε προοπτική (ξανά) σε ένα έργο πνοής για την τουριστική Ερεσό

Η συνάντηση αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό, με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη «έλυσε» πολλές εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα του σεισμού -και όχι μόνο- με πιο καθοριστική στην παρούσα φάση το θέμα του ποιος αναλαμβάνει και κυρίως ποιος πληρώνει τις κατεδαφίσεις των κτηρίων που έπεσαν Η συνάντηση αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό, με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη «έλυσε» πολλές εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα του σεισμού -και όχι μόνο- με πιο καθοριστική στην παρούσα φάση το θέμα του ποιος αναλαμβάνει και κυρίως ποιος πληρώνει τις κατεδαφίσεις των κτηρίων που έπεσαν

Και κατεδαφίσεις και… μπόνους την παραλία Ερεσού 

08/07/2017 - 13:35

 

 

Με τη δέσμευση της ανάληψης της ευθύνης αλλά και του κόστους για τις κατεδαφίσεις των επικίνδυνων κτισμάτων έφυγε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός από το γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη χθες το μεσημέρι. Ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα, μίλησε ακόμη για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την επόμενη ημέρα του σεισμού στη Λέσβο, αλλά εξασφάλισε κατά πώς φαίνεται και κάτι εξίσου σημαντικό, που δεν έχει σχέση με το χτύπημα του εγκέλαδου στις 12 του Ιούνη, τη δέσμευση του υπουργού για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η προοπτική της αποκατάστασης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού. Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο που μίλησε στο «Ε», την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στο νησί ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Δημήτρης Τσουκαλάς με ειδικό τεχνικό κλιμάκιο που, εκτός από τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό, θα προβούν και σε αυτοψία τής υπό διάβρωση παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, στην Αθήνα για συναντήσεις με κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης δημιουργεί για μια ακόμη φορά προσδοκίες για την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες όμως μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Και το τελευταίο κρίνεται πολύ κρίσιμο γιατί και στο πρόσφατο παρελθόν οι επαφές της δημοτικής αρχής με κεντρικούς κυβερνητικούς παράγοντες δημιουργούσαν προσδοκίες ότι θα δρομολογήσουν λύσεις για μια σειρά εκκρεμότητες και προβλήματα του νησιού, αλλά κάπου στην πορεία ...σκάλωναν και μέναμε με τις «προσδοκίες»!

 

Γλίτωσαν οι σεισμόπληκτοι το κόστος

Η πρώτη χρονικά συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη φαίνεται εξάλλου να διευθέτησε μια μεγάλη εκκρεμότητα που άφησε η τελευταία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία μάλιστα του ίδιου του υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Και αυτή δεν είναι άλλη από την υπόθεση των κατεδαφίσεων των κτηρίων, η ευθύνη των οποίων είχε δοθεί… σιωπηρά στον δήμο, ο οποίος ασφαλώς και έχει την αρμοδιότητα, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είχε τον μηχανισμό να τις πραγματοποιήσει. Εκτός του μηχανισμού όμως, από τον δήμο έλειπαν και οι πόροι για να προχωρήσει σε μια τέτοια τεράστια παρέμβαση, η οποία, αν γινόταν έτσι όπως προβλέπει γενικά η νομοθεσία, θα επιβάρυνε οικονομικά τους ιδίους τους πληγέντες πολίτες, οι οποίοι θα έπρεπε να καταβάλουν το… αντίτιμο του γκρεμίσματος στον δήμο.

Ο υπουργός, ωστόσο, αντιλήφθηκε τη δυσκολία του εγχειρήματος και δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ότι θα αναλάβει η κυβέρνηση, η κεντρική διοίκηση δηλαδή, τις κατεδαφίσεις και φυσικά το κόστος τους, προαναγγέλλοντας τη διευθέτηση του τρόπου που θα γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον προκειμένου όλες οι κατεδαφίσεις να γίνουν πριν από τον χειμώνα, κάτι για το οποίο ο κ. Σπίρτζης είχε δεσμευτεί εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα και στην αντιπροσωπεία από τη Βρίσα που τον επισκέφτηκε.

 

«Οι ΚΥΑ θα καλύψουν όλες τις ανάγκες»

Πού βρίσκεται όμως το μείζον θέμα που αφορά στη μετά σεισμόν εποχή και δεν είναι άλλο από τις αποζημιώσεις; Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε για την ολοκλήρωση ενός ακόμη σταδίου της γραφειοκρατίας που υπάρχει για την έκδοση των πολυπόθητων ΚΥΑ, που θα προβλέπουν ένα προς ένα εκείνα που απαιτεί η επόμενη ημέρα του σεισμού για τους πληγέντες πολίτες. Ο υπουργός ενημέρωσε πως σύντομα -μέσα στον μήνα- θα έχουν εκδοθεί οι Αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως αυτές έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ακριβώς για να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην Κεφαλονιά. Λέγοντας δηλαδή πως ο χρόνος που απαιτήθηκε για να εκδοθούν κατάφερε να ενσωματώσει τη λύση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που άφησε πίσω του ο σεισμός στους πολίτες, υπονοώντας πως οι ΚΥΑ που εκδόθηκαν για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά δεν κάλυπταν όλες τις ανάγκες και πως γι’ αυτό παρατηρήθηκαν στο νησί του Ιονίου καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων και των αποζημιώσεων.

 

 

Θετικός ο Σπίρτζης για την παραλία της Ερεσού

 

Πολύ σημαντική, ωστόσο, εξασφάλιση μέσω του Υπουργείου Υποδομών λογίζεται η (νέα) δέσμευση εκ μέρους των στελεχών του για την προώθηση του σημαντικού έργου της αποκατάστασης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού.

Το «Ε» είχε γράψει παραμονές της συνάντησης του δημάρχου με τον κ. Σπίρτζη πως η αποτροπή της διάβρωσης της παραλίας ενός εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών του νησιού θα ήταν ψηλά στην ατζέντα και αυτό το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται στην πράξη, με τον υπουργό να «κλείνει» το μάτι στην προοπτική χρηματοδότησης αυτού του έργου και στη συμβολή του Υπουργείου για την κάλυψη στις μελέτες που απομένουν και θα ενισχύσουν τη βασική που υπάρχει, τη γνωστή μελέτη του καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά.

 

Έρχεται ο Τσουκαλάς

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, αναμένεται στη Λέσβο την επόμενη εβδομάδα ειδικό τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου, που, εκτός από τις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό, θα επισκεφτεί και την επίμαχη παραλία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών κ. Τσουκαλά. Ακόμη, αξίζει να σημειώσουμε πως η προοπτική της αποκατάστασης της παραλίας της Ερεσού δεν είναι καινούρια υπόθεση για τη δημοτική αρχή, καθώς είναι στα υπόψη της σημερινής κυβέρνησης και τυγχάνει και της θερμής υποστήριξης εκ μέρους του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε.

Και για όσους χρειάζεται φρεσκάρισμα η μνήμη τους για το φαινόμενο που κάθε χρόνο κατατρώγει την παραλία της Σκάλας Ερεσού, έχουν γίνει ουκ ολίγες έρευνες στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και μελέτες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά. Ωστόσο, για πολλούς και διάφορους λόγους οι μελέτες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν και δεν έγιναν τελικά ούτε τα αναγκαία εδώ και χρόνια έργα αποκατάστασης της παραλίας, αλλά ούτε και τα έργα προστασίας αυτής. Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται πως απαιτείται να γίνει για την αποτροπή της διάβρωσης της παραλίας -βάσει κυρίως της μελέτης του Θεοφάνη Καραμπά- είναι η ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου τοιχίου που θα αναπτυχθεί παράλληλα με την παραλία για να συγκρατεί την άμμο. Ωστόσο, ένα τέτοιο έργο εξαρχής φαινόταν εκτός από δύσκολο και αρκετά δαπανηρό, με τη σημερινή κυβέρνηση να δείχνει για μια ακόμη φορά διάθεση και να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των μελετών και να βρει εκείνη τους πόρους που απαιτούνται είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ακόμα και του ΠΔΕ…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey