FOLLOW US

Παιδεία

  • «Κοπτοραπτική» και πάλι με το νέο εξεταστικό για τα ΑΕΙ
Δεν θα προσμετράται το απολυτήριο στις Πανελλαδικές

Δεν θα μετράει ο βαθμός του απολυτηρίου στον υπολογισμό των συνολικών μονάδων κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Αυτή είναι η βασική αλλαγή στην υπάρχουσα πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαρρέονται στα μέσα ενημέρωσης.  Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις αρχικές εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης, που ομολογουμένως αναστάτωσε μαθητές και γονείς, καθώς -έπειτα από διετές γράψε-σβήσε- κατέληξε σε ένα παρόμοιο σύστημα με το σημερινό, των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων.

 Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , το νέο σύστημα είναι έτοιμο και περιμένει το πράσινο φως από το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο, η αδυναμία του υπουργείου να υλοποιήσει ακόμη και προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αντιδράσεις που προκαλούνται παγίως όταν τίθεται θέμα αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα, φέρονται να έχουν οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις το Μαξίμου, ως προς την αναγκαιότητα το εγχείρημα του να παρουσιαστεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

 Μπορεί ενόψει της περσινής ΔΕΘ , ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου να παρουσίασε μία πρόταση με βάση τα πορίσματα του ΙΕΠ και του Εθνικού Διαλόγου, αλλά έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες και το νομοσχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Στο διάστημα αυτό, πάντως, υπήρξαν αλλαγές επί της πρότασης σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν τα σημεία της που προκαλούν αντιδράσεις. Ουσιαστικά, οι αλλαγές θα γίνουν μόνο στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Πληροφορίες θέλουν  η τελική μορφή της πρότασης για το εξεταστικό σύστημα των μαθητών Γενικών Λυκείων να είναι η εξής:

Η πρόταση που θα ισχύσει

  • Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις σε σχολές και ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

 

  • Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα ίδια με το σημερινό σύστημα, όπως αυτά προσδιορίζονται από την κατεύθυνση των υποψηφίων (Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Πληροφορική), πλην δύο αλλαγών. Στη θέση των Λατινικών θα εισαχθεί η Κοινωνιολογία, ενώ η Λογοτεχνία θα συνεξετάζεται με τα Νέα Ελληνικά, (η εξέταση θα είναι σε άγνωστο λογοτεχνικό κείμενο κατά τα πρότυπα της εξέτασης των υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων).

 

  • Η διδακτέα ύλη της Κοινωνιολογίας θα είναι συρραφή της διδακτέας ύλης που υπάρχει σήμερα για το μάθημα, όπως και το βιβλίο.

 

  • Δεν θα προσμετρείται, κατά 10%, ο βαθμός του απολυτηρίου στις συνολικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις πως εάν συνυπολογίζονται οι βαθμοί των καθηγητών της τάξης, θα ενισχυθούν οι πιέσεις των γονιών προς τους καθηγητές για άριστους βαθμούς.

 

Η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο Λυκείου θα ισχύει, αλλά η πράξη οδηγεί όσους την επιλέξουν σε τμήματα που το 2018 είχαν βάση εισαγωγής κάτω των 9.000 μονάδων (με άριστα τις 20.000).

Ζητείται συναίνεση

Με αυτήν την «κοπτοραπτική» για το νέο εξεταστικό επιχειρεί η κυβέρνηση να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο , χωρίς την αναγκαία συναίνεση, και ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά όπου εκτός από την αλλαγή κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να προκύψει και αλλαγή στο εξεταστικό των Πανελληνίων, με ότι αυτό σημαίνει για τους άμεσα εμπλεκόμενους μαθητές και γονείς. Ομως οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα» για τους αυτοσχεδιασμούς οποιασδήποτε κυβέρνησης. Για τέτοια θέματα απαιτείται η μέγιστη συναίνεση και όχι οι εμμονές της όποιας πλειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 16:56
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top