Το Γυμνάσιο Πέτρας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Επίσκεψη στο κτήριο της όπερας στο Reykjavik. Επίσκεψη στο κτήριο της όπερας στο Reykjavik.

Από τον Καρά Τεπέ στη Λετονία!

26/10/2017 - 13:31

Το Γυμνάσιο Πέτρας κατά το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετέχει για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Refugees», υπό την αιγίδα του προγράμματος Erasmus+. Στόχος του προγράμματος Erasmus+, όσον αφορά την σχολική εκπαίδευση, είναι να προωθήσει τις εκπαιδευτικές καινοτομίες, τη συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, τις ανταλλαγές εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο πρόγραμμα «Refugees» το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με σχολεία από την Τσεχία, που είναι και η συντονίστρια χώρα, την Ιταλία, την Ισλανδία, το Γενικό Λύκειο Κρυονερίου Αττικής, καθώς και πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Λετονίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να ασχοληθεί με το φαινόμενο της προσφυγιάς, να εξετάσει την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών και τα αίτια που την προκάλεσαν, να μελετήσει τις συνέπειες που προκαλεί μια τέτοια κρίση στις κοινωνίες που την βιώνουν. Επιπλέον όμως στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που συνεργάζονται.

Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε στην Πέτρα η πρώτη συνάντηση των εκπαιδευτικών από τα συνεργαζόμενα σχολεία για να οργανωθεί η υλοποίηση του προγράμματος, να προγραμματιστούν οι δράσεις και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις. Όπως τόνισε και η συντονίστρια του προγράμματος Andronika Colasova του Γυμνασίου Na Vitezne Plani της Πράγας στη Δημοκρατία της Τσεχίας, επελέγη η Λέσβος και το Γυμνάσιο Πέτρας για την πρώτη οργανωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος γιατί η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν συναντήσεις για την οργάνωση του προγράμματος, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και των εργασιών, προγραμματισμός των εκπαιδευτικών επισκέψεων. Έγιναν επίσης επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και σε μνημεία του νησιού. Υπεύθυνοι του προγράμματος και της φιλοξενίας ήταν οι εκπαιδευτικοί Παύλου Διονύσης, Βελλέ Μαντώ και Κάβουρας Χαράλαμπος.

 
Επίσκεψη στον Καρά Τεπέ

 

Στην Ισλανδία!

Η πρώτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Selfoss της μακρινής Ισλανδίας. Από το Γυμνάσιο Πέτρας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Κάβουρας Χαράλαμπος και Βερβέρη Ελένη, η μαθήτρια Χιωτέλλη Κωνσταντίνα και ο μαθητής Ευαγγέλλου Ιγνάτιος. Παρουσιάστηκαν κυρίως πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών. Η ομάδα του Γυμνασίου Πέτρας εκτός από στατιστικά στοιχεία, έδωσε έμφαση στις συνέπειες που είχε η κρίση αυτή στις τοπικές κοινωνίες, στις οικογένειες της περιοχής και στους ίδιους τους μαθητές. Το υλικό που παρουσιάστηκε είχε συγκεντρωθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέσα από συνεντεύξεις που πήραν από γονείς, γνωστούς και φίλους αλλά και από κείμενα που έγραψαν οι ίδιοι. Η παρουσίαση υπήρξε επιτυχημένη και αξιολογήθηκε με θετικά σχόλια. Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησαν καλλιτεχνικές εργασίες, δημιουργία κολάζ, επισκέψεις σε μνημεία και φυσικά τοπία της Ισλανδίας.

 


Πόστερ παρουσίασης των εμπειριών των παιδιών από την προσφυγική κρίση

 

Καλλιτεχνικές δημιουργίες

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Γυμνάσιο Πέτρας ανέλαβε την οργάνωση της δεύτερης συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών στην Πέτρα. Την εβδομάδα από 25 ως 30 Σεπτεμβρίου καθηγητές, μαθητές και φοιτητές από τα συνεργαζόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα έμειναν στον τόπο μας, επισκέφτηκαν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Καρά Τεπέ, συνάντησαν εθελοντές, μέλη της τοπικής κοινωνίας, πρόσφυγες, εκπροσώπους του Λιμενικού σώματος και της Δημαρχίας, συντονιστές εκπαίδευσης και συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό για επεξεργασία. Ασχολήθηκαν με τη δημιουργία ζωγραφικών έργων και παρουσίασαν τη δουλειά τους σε συνάντηση που οργανώθηκε στο χώρο του σχολείου.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών και μαθητριών με στόχο μια ακόμα πετυχημένη παρουσίαση στην επόμενη συνάντηση μαθητών και καθηγητών, που θα πραγματοποιηθεί στη Λετονία τον Απρίλιο του 2018.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey