Καταδικάζει η ΕΛΜΕ το λουκέτο που μπαίνει στα σχολεία για τα προσφυγόπουλα

10/10/2016 - 12:17

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου καταδικάζει τις ενέργειες γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση. 

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας στο δημόσιο σχολείο , είναι θεμελιώδες ανθρώπινο  δικαίωμα και νομικά  κατοχυρωμένο  από  το σύνταγμα της χώρας μας και το διεθνές δίκαιο.

 Η πρόσβαση όλων των παιδιών στη μόρφωση  χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, το χρώμα του δέρματος και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις αποτελεί αυτονόητο, στοιχειώδες και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα  Παράλληλα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε μορφής γκετοποίησης και να διέπεται από τις αρχές της διαπολιτισμικότητας και της συνεκπαίδευσης.

 Η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν μπορούν να παρέχονται πουθενά αλλού, παρά μόνο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι  λοιπόν αποκλειστική ευθύνη του κράτους να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν ομαλά τα προσφυγόπουλα μέσα στα δημόσια σχολεία.

 Να στελεχώσει τα σχολεία με το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές (τμήματα ένταξης, τάξεις υποδοχής κλπ) για την  ένταξη τους.

Να εξασφαλίσει επίσης: α)απρόσκοπτη και ακώλυτη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία (μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής).β)ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση στους πρόσφυγες

 Η υπόθεση αυτή, πέρα από το αναγκαίο μορφωτικό περιεχόμενό της, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποδοχή, στην ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνική ζωή.
 
 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λέσβου καταδικάζει τις ενέργειες γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι ή γνώση οδηγεί στην ατομική και κοινωνική απελευθέρωση, ότι το σχολείο είναι χώρος διαμόρφωσης ελεύθερων πολιτών που έχουν ενστερνιστεί τις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, της υπευθυνότητας αλλά και χώρος απόκτησης όλων εκείνων των γνώσεων που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

 

Το Δ.Σ. καλεί τους εκπαιδευτικούς συλλογικά και κόντρα σε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική μισαλλοδοξία, να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων.

 Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛΜΕ Λέσβου μαζί με άλλα σωματεία εκπαιδευτικών, γιατρών κ.α θα δώσουμε τη μάχη με ποικίλες μορφές μέσα και έξω από το σχολείο με ενημέρωση και διεκδικητική πάλη ώστε να εξαλειφτούν ρατσιστικές πρακτικές και να απομονωθούν κραυγές μίσους που οδηγούν στον αποκλεισμό και τις διακρίσεις.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος

 

Περδικούρη Μαρία

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Τσιρεπλής Ιγνάτιος

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey