Δημοτικά και Νηπιαγωγεία εν δράσει

15/06/2016 - 16:02

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η συλλογική μαθητική γιορτή της Παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για στο σχολικό έτος 2015-16 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η συλλογική μαθητική γιορτή της Παρουσίασης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για στο σχολικό έτος 2015-16 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα.

"Πρόκειται για μια μεγάλη μαθητική εκδήλωση, που φέτος έλαβε χώρα από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου πολλά σχολεία συμμετέχουν το καθένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Είναι μια συλλογική εκδήλωση όπου γίνεται διάχυση στην τοπική κοινωνία ένα μέρος των δραστηριοτήτων συγκεκριμένης θεματικής ενότητας (περιβαλλοντικής, πολιτιστικής, αγωγής υγείας) που έχουν επιλέξει οι μαθητικές ομάδες με τους εκπαιδευτικούς τους και υλοποιούνται καθ΄ όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στο σχολείο εκτός από τη διδακτική ύλη των μαθημάτων υλοποιούνται και πολλές άλλες δράσεις που συμβάλουν καταλυτικά στην ψυχοσύνθεση του μαθητή και στη διαπαιδαγώγησή του. Οι σχολικές ομάδες επιλέγουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς να παρουσιάσουν τη θεματική ενότητα του προγράμματος που υλοποίησαν άλλοτε με θεατρικό ή μουσικό δρώμενο, άλλοτε με παρουσίαση από τους μαθητές (σε ειδικές περιπτώσεις από τον/την εκπαιδευτικό) και άλλοτε με video. Αυτό αποτελεί κάτι περισσότερο από το αποτέλεσμα μιας μαθητικής προετοιμασίας για μια γιορτή, αφού είναι αποτέλεσμα της ενασχόλησης τους με το συγκεκριμένο θέμα για αρκετούς μήνες και με ποικίλους τρόπους και διδακτικές τεχνικές. Είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης διδακτικής παρέμβασης. 

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 6 και 7 Ιουνίου 2016 και συμμετείχαν οι εξής μαθητικές ομάδες:

  • 7ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξεις Ε΄& Στ΄ με θεατρικό δρώμενο γραμμένο από τους ευαισθητοποιημένους μαθητές. Όλη τη σχολική χρονιά υλοποιούσαν το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Η αυλή μια μικρογραφία του δάσους" (Εκπ.: Ειρήνη Νταλαμπέκη, Ειρήνη Ραφτέλλη, Πάρης Μαυραπίδης)
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξη Στ1΄, οι μαθητές παρουσίασαν την πορεία της εφημερίδας τους "Ηλιαχτίδα" που λίγες μέρες μετά απέσπασε το 3ο βραβείο στον 4ο Ετήσιο Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου» που διοργάνωσε η Περ/κή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου. (Εκπ. Νίκος Καλλίτσας)
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης με τρία διαφορετικά προγράμματα: τάξεις Α΄& Β΄ (Εκπ.: Σουλτάνα Πατελίδου, Ευαγγελία Μιχάλη) και τάξεις Δ΄, Ε΄ & Στ1΄ (Εκπ.: Ελευθερία Οικονομίδη, Μαρία Κρητικού), τάξεις Δ΄, Γ΄& Στ2΄ (Εκπ.: Σταυρούλα Πλωμαρίτου, Ελένη Κέλλη) όπου οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν δεξιότητες στους μαθητές τους, οι οποίοι παρακολούθησαν με χαρά όλη την εκδήλωση.
  • Δημοτικό Σχολείο Παπάδου, τάξεις Γ΄ & Δ΄ με θεατρικό δρώμενο γραμμένο από τον εκπαιδευτικό της Γ΄ τάξης και δραματοποιημένο από τους μαθητές που παρουσιάζουν με χιούμορ τις φυσικές ομορφιές των χωριών της Γέρας και προτείνουν να περάσουμε τις διακοπές μας στα μέρη τους. (Εκπ.: Κώστας Καλλιγαρίδης, Μαρία Κουκάρα, Μαρία Πέτρου)
  • 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξη Ε2΄με παρουσίαση όλων των θρησκευτικών τουριστικών προορισμών του νησιού, με συνεντεύξεις και βίντεο, χωρίς να παραλείψουν να καταγράψουν και το φετινό εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου στην καθολική εκκλησία (Εκπ.: Νεκταρία Λαγκαδινού, Ριψιμία Καπετάνιου)
  • 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξη Δ1΄& Δ2, όπου οι μικροί μαθητές με τους δασκάλους τους παρουσίασαν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ιστορίας και προτείνουν να τον υιοθετήσουμε για να γίνει η ιστορία η αγαπημένη τους ηρωίδα που θα τους συντροφεύει. (Εκπ.: Γεωργία Λυμπέρη, Γιάννης Σαρέλλης)
  • Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, τάξη Στ1΄& Στ2΄βαδίζοντας όλη τη χρονιά στα ίχνη του Αριστοτέλη και ερευνώντας τον Κόλπο Καλλονής μέσα από τη ματιά ενός άγγλου σύγχρονου επιστήμονα δραματοποίησαν με τους δασκάλους τους τις σκέψεις και τις αναζητήσεις του Αριστοτέλη στο μακρινό παρελθόν του Ποσειδώνα και των Νηρηίδων. (Εκπ.: Θοδωρής Καμπάς, Μαρίνα Γιαβάση, Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, Δέσποινα Κουτσομύτη, Βάγια Χονδρού, Άννα Πολυχρόνη)
  • Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, τάξη Δ1, αναζητούν τα απειλούμενα είδη ταξιδεύοντας στη μηχανή του χρόνου μέσα από κείμενο γραμμένο από τη δασκάλα τους και μεταμφιεσμένοι σε χαριτωμένα ζωάκια. (Εκπ.: Τσαχιρίδου Βαρβάρα)
  • 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξη Δ΄ με την ταινία μικρού μήκους σε σεναρίο που έγραψαν και δραματοποίησαν οι μαθητές. Οι μικροί ηθοποιοί στην προσπάθεια τους να αναδείξουν το προσφυγικό θέμα πέρα από το νησί τους αποφασίζουν να οργανώσουν μια συναυλία και έρχονται σε επαφή με τα Αθηναϊκά ΜΜΕ, όπου αποτυπώνουν όλους τους προβληματισμούς τους με ένα διαφορετικό τρόπο. Η ταινία συμμετείχε στο "2ου Πανελλήνιο Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους 2015-16" (Εκπ.: Βάσω Καραμάνου, Αντώνης Μάτας)
  • Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, "Ο πρίγκιπας λεμόνης & η όμορφη κρεμμύδω" ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή παίζοντας και τραγουδώντας με κέφι, σκέρτσο και ευφάνταστες στολές. (Εκπ.: Μαρία Δήμου, Μυρσίνη Ζουμπουλή-Ματέλλη)
  • 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, οι μικροί κηπουροί και τα λαχανικά καταφτάνουν για να μας πουν τα νέα τους από το σχολικό τους κήπο. (Εκπ.: Ειρήνη Χατζηγεωργίου, Αναστασία Μαρκάκη, Άννα Τσουκαλά)
    • Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου, με βίντεο που είχε καταγράψει τις δράσεις του Προγράμματος Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης "βουτώ και κολυμπώ στη λιμνοθάλασσα του κόλπου της Καλλονής" σε μια αναζήτηση με ήρωα τον Αριστοτέλη. (Εκπ.: Καλούσιου Άννα)

     Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου σε ένα κατάμεστο θέατρο, αφού η εκδήλωση ήταν ανοικτή στο κοινό, παρουσιάστηκαν τα Προγράμματα των Σχολικών Δραστηριοτήτων που θέλησαν να εκπροσωπήσουν το Ν. Λέσβο στο διαγωνισμό του ΥΠΠΕΘ με θέμα το προσφυγικό και απέσπασαν έπαινο. Τα σχολεία συμμετείχαν στην εκδήλωση με :

  • Δημοτικό Σχολείο Λουτρών, τάξη Δ΄ με εικονογράφηση και αφήγηση του παραμυθιού "Ειρήνη" από τους μαθητές πλαισιωμένο με τραγούδια σε στίχους και ζωντανή μουσική που δημιούργησε η μουσικός τους Ειρήνη Μανολωπούλου για τις ανάγκες παρουσίασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. (Εκπ.: Αικατερίνη Κονταξοπούλου, Εριφύλη Χιωτέλλη)
  • 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, με παρουσίαση των δραστηριοτήτων τους από την Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου και στέλνοντας το μήνυμα τους με τις παιδικές φωνούλες, τραγουδώντας το τραγούδι που έγραψαν κα μελοποίησαν στο νηπιαγωγείο τους. (Εκπ.: Χατζηγιάννη Ευανθία, Σουλιώτη Ιουλία, Σκαπέρδα Κωνσταντία)
  • 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, τάξεις Γ΄, Ε΄, & Στ΄ με τη φιλική συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης τραγούδησαν με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη μουσικό τους (Εκπ.: Κατερίνα Ανδριώτη- Κωνστάντιου, Αφροδίτη Βάσσου, Σοφία Τζιμούλη)
    • Νηπιαγωγείο Μούδρου, Λήμνου, με το παραμύθι για τους πρόσφυγες που έγραψαν και εικονογράφησαν στο νηπιαγωγείο τους και το  ταξίδεψαν στο διαδίκτυο. Η εκπαιδευτικός τους Σοφία Παπαϊωάννου τους εκπροσώπησε στην εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου και παρέλαβε τον έπαινο τους. (Εκπ.: Σοφία Παπαϊωάννου, Ελένη Τσιμώρη, Ελευθερία Μπακάλ

 

Η βραδινή εκδήλωση θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη συλλογική αυτή μαθητική γιορτή έκλεισε με το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, τάξη Γ΄ και χορωδία του σχολείου, με "Ένα μπαούλο αναμνήσεις…", παρουσιάζοντας την άλλη πλευρά της ζωής, τον ελληνικό παραδοσιακό μυτιληνιό γάμο.  Οι μικροί μαθητές αναβίωσαν όλα τα ιδιαίτερα έθιμα που τον διακρίνουν, τραγούδησαν και χόρεψαν μέσα σε ένα κλίμα χαράς που τους συνόδεψε από το κατάμεστο ακροατήριο του θεάτρου. (Εκπ.: Πηνελόπη Μαντζίρη, Πελαγία Γεωργάκη, Γεώργιος Εμμανουηλίδης)

Επίσης, πραγματοποιήθηκε η απονομή επαίνων από το Διαγωγνισμό Αφίσας με θέμα: "Ονειρεύομαι τη σχολική μου αυλή" που είχε διοργανώσει η Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης διαμέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση  συμμετείχαν περίπου 380 μαθητές από τα: Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, Νηπιαγωγείο Παρακοίλων, Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου, 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο: "Ο παραμυθένιος κόσμος", Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τρίτους, 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, Δημοτικό Σχολείο Κάσπακα Λήμνου. Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους παρέλαβαν ονομαστικά τους επαίνους τους και δύο βιβλιαράκια: "Τα δάση" και "Το πρώτο μου βιβλίο για τα πουλιά" του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής. Τα βιβλία προσέφεραν ως χορηγία στη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης η "Ένωση παλαιών προσκόπων Λέσβου στην Αττική και μετέφεραν η μεταφορική εταιρία Λέσβου "ΕΦΑΜ". Οι μαθητές των σχολείων εκτός πόλης μεταφέρθηκαν με τα λεωφορεία που διέθεσε το ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης παραχωρείται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το αντιδήμαρχο πολιτισμού Κων/νο Αστυρακάκη και το προσωπικό του υποστηρίζει την εκδήλωση ηχητικά, με φωτισμό και διαφύλαξη της έκθεσης.

 Από τις 3-7 Ιουνίου λειτουργούσε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης '"Εκθεση παραγόμενου εκπαιδευτικού υλικού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχολ. έτους 2015-16". Η έκθεση περιελάμβανε ζωγραφιές, αφίσες, κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά από τους μαθητές των:  

  • Νηπιαγωγείο Κάπης
  • 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής
  • Νηπιαγωγείο Αγιάσου
  • Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών
  • 10ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • Δημοτικό Σχολείο Σκουτάρου
  • Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
  • 11ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης
  • 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
  • 6ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης
  • Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey