Παίρνει μορφή το κτηριακό συγκρότημα

Τον Ιούνιο έτοιμες οι Φοιτητικές Εστίες

31/10/2014 - 21:39

Με γοργούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος βαίνουν οι εργασίες ανέγερσης του συγκροτήματος των Φοιτητικών Εστιών στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο χρόνος παράδοσης του έργου αναμένεται να είναι τον Ιούλιο σύμφωνα με την προθεσμία, ενώ τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού προκειμένου να γίνει η προμήθεια του ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού των εστιών.

Με γοργούς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος βαίνουν οι εργασίες ανέγερσης του συγκροτήματος των Φοιτητικών Εστιών στην περιοχή της Καλλιθέας. Ο χρόνος παράδοσης του έργου αναμένεται να είναι τον Ιούλιο σύμφωνα με την προθεσμία, ενώ τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοιχτού διαγωνισμού προκειμένου να γίνει η προμήθεια του ξενοδοχειακού και λοιπού εξοπλισμού των εστιών.

Δε στάθηκε δυνατό να ενισχυθεί η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου με πολιτικούς μηχανικούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και προτιμήθηκε η λύση της σύμβασης με ιδιώτες μηχανικούς.

Το μέγεθος μιας μικρής γειτονιάς έχει το κτηριακό συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, το οποίο «σηκώθηκε» μέσα σε πολύ λίγους μήνες. Συνολικά 130 δωμάτια θα είναι διαθέσιμα για τους φοιτητές, ενώ θα υπάρχουν αρκετοί βοηθητικοί χώροι, όπως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιατρείο, μίνι μάρκετ.

Στα τρία από τα τέσσερα κτήρια έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις των ηλεκτρικών και των υδραυλικών δικτύων και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες σοβατίσματος, ενώ στο τέταρτο κτήριο ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η τοιχοποιία. Η κατασκευαστική εταιρεία επέλεξε να γίνονται οι εργασίες παράλληλα και στα τέσσερα κτήρια προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος υλοποίησης του έργου.

Η μόνη δυσκολία που παρουσιάζεται, είναι ο περιορισμένος χώρος του εργοταξίου, που όμως μέχρι στιγμής αντιμετωπίζεται επαρκώς. Ο υπεύθυνος του εργοταξίου, Περικλής Λιακόπουλος, δήλωσε στο «Ε»: «Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί μέχρι τον Ιούλιο».

Με χρηματοδότηση
Χωρίς πρόβλημα κυλά και η χρηματοδότηση του έργου, όπως διαβεβαίωσε η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κατερίνα Φωτιάδου, τονίζοντας πως η συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής είναι απροβλημάτιστη. Στο έργο της επίβλεψης συνεπικουρούν πλέον και τρεις ιδιώτες πολιτικοί μηχανικοί.

Μετά την αρνητική εξέλιξη του αιτήματος του Πανεπιστημίου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποφασίστηκε η λύση της σύναψης σύμβασης με ιδιώτες μηχανικούς, μια και οι ανάγκες για την επίβλεψη του έργου ήταν πλέον αδύνατο να καλυφθούν από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του ιδρύματος.

Και διαγωνισμός για εξοπλισμό
Σε εξέλιξη είναι ταυτόχρονα η προετοιμασία του διαγωνισμού για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τα δωμάτια. Το ύψος της υπολογιζόμενης δαπάνης αναμένεται να κυμανθεί από 300.000 έως 500.000 ευρώ και η ανακήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει σε λιγότερο από έξι μήνες.

Ο προφανής στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί λίγο πριν την παράδοση των κτηρίων, ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η εγκατάσταση του εξοπλισμού και των επίπλων. Τα δωμάτια θα είναι πλήρως επιπλωμένα και έτοιμα να φιλοξενήσουν τους φοιτητές την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Προβληματίζει η συντήρηση
Την ικανοποίηση για την ομαλή υλοποίηση του έργου φαίνεται να επισκιάζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά το κονδύλι για τη συντήρηση των φοιτητικών εστιών στα άλλα νησιά που διαθέτουν. Φόβοι εκφράστηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες πως αν συνεχιστεί να μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο σκοπό, οι Εστίες θα μετατραπούν σε πονοκέφαλο για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Ακόμα ένα σημείο που δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι αν εκτός από τη χρήση των Φοιτητικών Εστιών, το Πανεπιστήμιο θα έχει και τη δυνατότητα μίσθωσης δωματίων. Αν δε γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι προσφερόμενες κλίνες θα μειωθούν αρκετά, αφού φέτος το Πανεπιστήμιο διέθεσε 187 δωμάτια, ενώ οι φοιτητικές εστίες θα διαθέτουν μόλις 130.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey