Συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου με Πανεπιστήμιο Σμύρνης

Νέοι Τούρκοι επιστήμονες στη Μυτιλήνη

03/04/2014 - 13:56

Με ίδιο όνομα, γεωγραφικούς, αλλά και ιστορικούς δεσμούς, τα Πανεπιστήμια στις δύο πλευρές του Αιγαίου φαίνεται ότι χτίζουν σιγά - σιγά, αλλά πάνω σε γερά θεμέλια, μία σχέση συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. 

Με ίδιο όνομα, γεωγραφικούς, αλλά και ιστορικούς δεσμούς, τα Πανεπιστήμια στις δύο πλευρές του Αιγαίου φαίνεται ότι χτίζουν σιγά - σιγά, αλλά πάνω σε γερά θεμέλια, μία σχέση συνεργασίας σε πολλά επίπεδα. Με διαβατήριο τη ζωογόνο διαπανεπιστημιακή ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, συνεχίζεται το πρόγραμμα συνεργασίας των Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Ege της Σμύρνης.

Ομάδα νέων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ege (που σημαίνει Αιγαίο) της Σμύρνης βρίσκονται από προχθές στη Λέσβο για να παρουσιάσουν σε συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελέσματα ερευνών και διπλωματικών διατριβών. Η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, το οποίο ξεκίνησε τρία χρόνια πριν και φέρει τον τίτλο «Aegean Routes». Στόχος της συνεργασίας είναι κατά κύριο λόγο η ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Βούληση όμως και από τις δύο πλευρές φαίνεται να υπάρχει και για επέκταση της συνεργασίας αυτής, τόσο στον επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα, όσο και σε άλλους τομείς που άπτονται στη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων. Μάλιστα για πρώτη φορά φέτος επιλέχθηκαν υποψήφιοι διδάκτορες και νέοι επιστήμονες, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες φορές, που συμμετείχαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μόνο καθηγητές από τα δύο Πανεπιστήμια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και οι θεματολογία των εργασιών που θα παρουσιαστεί. Κυριαρχούν θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, μετανάστευσης, εργασίες για τα αλιεύματα στο Αιγαίο, για τον τουρισμό, ακόμα και για τη μουσική της περιοχής του Αιγαίου.

Ισχυρό Πανεπιστήμιο

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Ege κατατάσσεται στα ισχυρά πανεπιστήμια της Τουρκίας, με παράδοση στους τομείς της Ιατρικής και της Γεωπονικής. Στο δυναμικό του καταγράφονται πάνω από 50.000 φοιτητές και διαθέτει αρκετά τμήματα με γνωστικά αντικείμενα παρόμοια τμημάτων του δικού μας Πανεπιστημίου.
Χθες ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των εργασιών των Τούρκων επιστημόνων στο Λόφο του Πανεπιστημίου, ενώ προχθές, την πρώτη μέρα μετά την άφιξή τους, ξεναγήθηκαν στο Μόλυβο και στις Αλυκές της Καλλονής.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Σουλακέλλης δήλωσε στο «Ε»: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που υποδεχόμαστε για δεύτερη φορά τους συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Σμύρνης. Εκτός από το κοινό όνομα και τη γειτνίαση, τα δύο ιδρύματα συνδέονται και με αρκετά συναφή γνωστικά αντικείμενα. Υπάρχει ένα αρκετά εύφορο πεδίο για συνεργασία μας σε θέματα όπως ο τουρισμός, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το μεταναστευτικό και άλλα, και στόχος είναι να συνεχιστεί και να δυναμώσει».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey