Προλαβαίνει - δεν προλαβαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να δημοπρατήσει το κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Χάνεται ένα μεγάλο έργο;

18/10/2013 - 22:44

Θύμα των διαδικασιών, αλλά και της αδυναμίας της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου να «τρέξει» διά των υπηρεσιών της ένα μεγάλο έργο, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα είναι το κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, η ανέγερση του οποίου είναι αμφίβολο αν θα γίνει με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Θύμα των διαδικασιών, αλλά και της αδυναμίας της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου να «τρέξει» διά των υπηρεσιών της ένα μεγάλο έργο, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα είναι το κτήριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, η ανέγερση του οποίου είναι αμφίβολο αν θα γίνει με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Το έργο έχει ενταχθεί απ’ το Νοέμβριο του 2011, με 9,1 εκατ. ευρώ, η μελέτη του ολοκληρώνεται - αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση - το Νοέμβριο του 2013, δηλαδή σε ένα μήνα, και όλα δείχνουν ότι δεν έχει πλέον τα περιθώρια να δημοπρατηθεί, πόσο μάλλον να συμβασιοποιηθεί εντός του 2013. Μόνο αν υπάρξουν «παρεκκλίσεις» ανοχής στα χρονικά όρια που αφορούν στην έναρξη των έργων απ’ την Περιφέρεια και τα συναρμόδια υπουργεία, η πρυτανική αρχή, που διά εκπροσώπων της δήλωνε καιρό τώρα ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί για αυτήν στοίχημα, δε θα το χάσει.

Η απώλεια ενός τέτοιου έργου, φυσικά, θα έχει αντανάκλαση σ’ όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Μυτιλήνης, που χάνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και κατ’ επέκταση του συνόλου του ιδρύματος στη Λέσβο, με την κατασκευή ενός κτηρίου συνολικού εμβαδού 4.920 τετραγωνικών μέτρων. Ήδη, βέβαια, κάποιοι μιλούν για ένταξη του έργου στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για το οποίο όμως κανείς δε γνωρίζει προς το παρόν αν θα είναι επιλέξιμη η ένταξη μιας τέτοιας δράσης. Όταν όλα προοιωνίζονται τη δραστική περικοπή πόρων για έργα βασικών υποδομών, ποιος εγγυάται ότι το ΕΣΠΑ2 (πόσο μάλλον το περιφερειακό του σκέλος για το Βόρειο Αιγαίο) θα μπορεί να διαθέσει εννιά εκατομμύρια για ένα πανεπιστημιακό κτήριο;

Ένας χρόνος χαμένος
Η πρώτη ενέργεια που επακολούθησε της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, ήταν η δημοπράτηση της μελέτης του. Η διαδικασία υποβολής των προτάσεων έληξε στις αρχές Μαρτίου τού 2012, με τη διαπίστωση ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μελετητικά γραφεία, αφού συγκεντρώθηκαν 26 συνολικά προτάσεις.

Εκεί εστιάζονται, όμως, και τα προβλήματα που οδήγησαν στη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωση της μελέτης, αφού ξεκίνησαν ενστάσεις επί ενστάσεων.

Έτσι, αντί για το Μάιο του 2012 που αναμενόταν να είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων και να γίνει η ανάθεση της μελέτης, χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες και τελικά μόλις τέλη Ιανουαρίου τού 2013 ξεκαθάρισε το τοπίο. Υπογράφτηκε σύμβαση με τους μελετητές και αρχικά ανακοινώθηκε πως η οριστική μελέτη θα ήταν έτοιμη φέτος τον Αύγουστο.

Χάθηκε δηλαδή ένας ολόκληρος χρόνος απ’ τη δημοπράτηση έως ότου ετοιμαστεί η προμελέτη του έργου, που παραδόθηκε μόλις στα μέσα Ιουνίου τού 2013. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν απ’ την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, χρειάστηκε να δοθεί και παράταση ώστε η όλη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης να προσδιοριστεί με βάση νέο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό, το οποίο τηρείται πλέον επακριβώς, όπως μας τόνισαν απ’ την εποπτεύουσα αρχή, η μελέτη - αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα - ολοκληρώνεται το Νοέμβριο.

Υπάρχει ελπίδα;
Αξιόπιστη πηγή, γνώστης των βημάτων που ακολουθούνται σε τέτοια έργα, σχολίασε πως «ό,τι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επιτραπούν και να δικαιολογηθούν στην εξέλιξη του έργου, έγιναν».

Οπότε, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το Πανεπιστήμιο πως υστέρησε ή δεν παρακολούθησε την εξέλιξη του έργου, κανείς όμως δεν μπορεί και να το δικαιολογήσει που δεν «κυνήγησε» το χρόνο κι όλους τους εμπλεκομένους, ως όφειλε για να ξεπεράσει τα επιμέρους εμπόδια τα οποία ανέκυπταν και να «σώσει» το έργο.

Πλέον θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα ολόκληρη η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησης του έργου, που φαντάζει περίπου αδύνατον να ολοκληρωθεί μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, δηλαδή μέσα στο δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος.

Έτσι, αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση - στο μέτρο του δυνατού, γιατί ενδεχομένως να μην επιτραπεί καμμία παρέκκλιση - το ενταγμένο ήδη δυο χρόνια απ’ το Νάσο Γιακαλή έργο θα χαθεί. Θα μείνει δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι καθηγητές, οι υπάλληλοι, οι φοιτητές του, να στριμώχνεται στα υπάρχοντα κτήρια του Λόφου «Ξενία», γιατί κάποιοι δεν πάσχισαν να κερδίσουν - ενώ υπήρχαν, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, όλες οι προϋποθέσεις για αυτό - το στοίχημα που έβαλαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey