Οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης έβαψαν τους τοίχους του Σχολείου τους εμπνευσμένοι από στίχους της Ντέπης Χατζηκαμπάνη

«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα…»

16/10/2013 - 15:32

Στο νέο θεσμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Εβδομαδιαία Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» συμμετείχαν οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πήραν μέρος σε μια σειρά δράσεων με θέμα τη θάλασσα, που διοργάνωσαν οι τελευταίοι.

Στο νέο θεσμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Εβδομαδιαία Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» συμμετείχαν οι μικροί μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πήραν μέρος σε μια σειρά δράσεων με θέμα τη θάλασσα, που διοργάνωσαν οι τελευταίοι. Προχτές ολοκλήρωσαν ένα δικό τους «έργο τέχνης», ζωγραφίζοντας τον εξωτερικό τοίχο του Σχολείου τους εμπνεόμενοι από το στίχο της Ντέπης Χατζηκαμπάνη «αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα…».

Οι δραστηριότητες στο Σχολείο ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και αφορούσαν όλους τους τομείς μάθησης. Στη Γλώσσα τα παιδιά έμαθαν ποιήματα και τραγούδια σχετικά με το θέμα, έγραψαν λέξεις και δημιούργησαν δικές τους μικρές ιστορίες. Στη Μελέτη Περιβάλλοντος συζήτησαν για τη θάλασσα και τα οφέλη της, αλλά και για τη ρύπανση των θαλασσών με όλα τα αποτελέσματα που αυτή συνεπάγεται.

Έψαξαν στον υπολογιστή εικόνες, ταινίες και τραγούδια, έφτιαξαν με προγράμματα ζωγραφικής εικόνες. Δημιούργησαν τις δικές βαρκούλες με χαρτοδιπλωτική, τις χρωμάτισαν, τις βούτηξαν στο νερό. Έφτιαξαν mobile και καραβάκια με ξύλα από τη θάλασσα. Μέτρησαν και αρίθμησαν τα ψαράκια που ζωγράφισαν.

«Μέσα από τις δραστηριότητες, συμφωνήσαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, ότι μας αρέσει η θάλασσα, μας αρέσει το χρώμα της, μας κάνει χαρούμενους, μας προσφέρει τροφή, χαρά, διασκέδαση, ηρεμία και πολλά - πολλά άλλα πράγματα και φυσικά δε θα την αλλάζαμε με τίποτα, ούτε τη θάλασσα ούτε και το χρώμα της», λένε στο «Ε» οι νηπιαγωγοί. «Έτσι δανειστήκαμε το στίχο της συντοπίτισσάς μας Ντέπης Χατζηκαμπάνη, “αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα”, για να το κάνουμε σύνθημά μας. Και για να το βλέπουν όλοι, αποφασίσαμε να το ζωγραφίσουμε στον τοίχο του Σχολείου μας.»



«Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον τοίχο…»
Με την πολύτιμη βοήθεια του Ηλία Στεφανόπουλου που επιμελήθηκε εθελοντικά όλη τη ζωγραφιά, το αρχικό σχέδιο έγινε πράξη: Τα παιδιά ξεκίνησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους να ζωγραφίζουν τον τοίχο του Σχολείου τους, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό τις δράσεις τους για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης Άννα Τσουκαλά, Ειρήνη Δεληγεωργίου, Ειρήνη Καραμπάση, Πηνελόπη Μπερμπερίδη και όλοι οι μικροί μαθητές ανακάτεψαν τα χρώματα για να… «αλλάξουν τον κόσμο».

«Θέλαμε να αλλάξουμε όλα τα άσχημα που υπάρχουν σ’ αυτόν, τον πόλεμο, την πείνα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη διχόνοια, με τη συμβολική αυτή κίνηση της ζωγραφικής. Αλλάζουμε τα άσχημα και ομορφαίνουμε τις ζωές μας ξεκινώντας από το Σχολείο μας», λένε οι νηπιαγωγοί. «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στεφανόπουλο για την όμορφη εικόνα που στολίζει τον τοίχο του Σχολείου μας, τη σχολική σύμβουλο της 49ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής, κ. Βάσω Βασίλαρου, και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, που μας επισκέφτηκαν την Παρασκευή και μας ενθάρρυναν για το έργο μας.»

 

… και συμμετοχή στη δράση e-twinning
«Ο φίλος μου ο σκύλος»

Παράλληλα, το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετέχει σε δράση e-twinning με θέμα: «Ο φίλος μου ο σκύλος».

Το e-twinning είναι μια δράση που προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, προκειμένου να διευκολυνθούν τα σχολεία στη διαμόρφωση συνεργασίας σε οποιοδήποτε μάθημα.

Το πρόγραμμα όπου συμμετέχει το Σχολείο της Μυτιλήνης, αφορά στις σχέσεις των παιδιών με τα κατοικίδια και συγκεκριμένα τα σκυλιά, και κυρίως τη συναισθηματική αντανάκλαση που τους προκαλεί.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη», λένε οι νηπιαγωγοί. «Το έναυσμα για την ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε από την επίσκεψη της “Κιβωτού” στο Σχολείο μας, οργάνωσης προστασίας των ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων. Τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα και κυρίως για τα σκυλιά, με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε περισσότερες δραστηριότητες. Βλέποντας και το πρόγραμμα “Ο φίλος μου ο σκύλος” που αναρτήθηκε στην πύλη τού e-twinning, αισθανθήκαμε πολύ τυχεροί, γιατί θα μπορούσαμε να δουλέψουμε το ίδιο θέμα ταυτόχρονα με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.»

Η... γωνιά του σκύλου

Οι χώρες με τις οποίες θα συνεργαστεί το Σχολείο, είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία. Το κάθε σχολείο θα πραγματοποιεί δράσεις που αφορούν στο θέμα και στη συνέχεια θα τις «ανεβάζει» στη βάση δεδομένων τού e-twinning, για να μπορούν να είναι ορατές από όλα τα σχολεία που συμμετέχουν και να γίνεται ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.

Αρχικά στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης δημιουργήθηκε «η γωνιά του σκύλου», όπου κάθε μέρα τα νήπια μαθαίνουν να φροντίζουν τα σκυλάκια τους. Δημιουργήθηκαν κανόνες συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια και αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες που αφορούν στις ανάγκες των ζώων, ακόμα και αγγελίες εξαφάνισης ζώων.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλη τη σχολική χρονιά και η επεξεργασία του θέματος θα γίνει μέσα από διάφορους τομείς: γλώσσα, εικαστικά, μελέτη περιβάλλοντος, τεχνολογίες, μαθηματικά, εικαστικά και τέχνες.

Επίσης έχουν προγραμματιστεί δύο επισκέψεις, μία σε κτηνίατρο της πόλης και μία σε κατάστημα για ζώα.

Η δεύτερη γωνιά που θα δημιουργηθεί, είναι «η γωνιά του ιατρείου των ζώων», με βιβλιάρια, ταυτότητες, αλλά και κατασκευές από τα παιδιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey